Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАЦИОНАЛЬНАЯ ЭКОНОМИКА_Тарасевич.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
3.11 Mб
Скачать

Глава 4. Мікрорівень національної економіки

на місце, зручне для потенційного споживача (сюди входить увесь процес оптової та роздрібної торгівлі); процес просування товару до споживача шляхом реклами.

Відповідно, метою підприємництва в умовах сучасного ринкового се­редовища є активна позиція завоювання споживача, нав'язування йому но­вого товару на основі виявленого інтересу, створення кола власних спожи­вачів.

Таким чином, якщо з точки зору суспільного виробництва централь­ною фігурою національного підприємництва є саме підприємець, то з точ­ки зору самого підприємницького процесу, його змісту і ефективності, активну роль відіграє споживач, система інтересів якого зводиться до мо­жливості широкого споживацького вибору товару високої якості при від­носно невеликій ціні, високого рівня сервісних послуг.

В умовах ринкової непередбачуваності від підприємця вимагається вміння і наьіть схильність діяти у союзі з іншими підприємцями, вести по­стійний пошук найбільш ефективних партнерських зв'язків. Таким чином, невід'ємним суб'єктом підприємницької діяльності є діловий партнер, по­стачальник, підпорядкований меті одержання постійних високих доходів за умови стабільності ділових зв'язків. У цьому ж форматі підприємниць­кої діяльності функціонують і кредитори, економічний інтерес яких поля­гає в одержанні високого банківського відсотка, гарантованому поверненні кредитів, можливості фінансового впливу на клієнтів.

Особливе місце у системі підприємництва належить державі. Мно­жинність економічних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності ви­магає їх гармонізації, суспільно-прийнятного обмеження економічної сво­боди, тобто відповідної економічної політики держави.

Матеріальною основою реалізації політики підтримки і розвитку під­приємництва є державна власність, яка водночас забезпечує і реалізацію підприємницької функції держави. Ця функція здійснюється через управ­ління державною власністю. Структура державного підприємництва пред­ставлена на рис. 4.2.

73

Розвиток підприємництва в Україні з 2004 року здійснюється згідно з Господарським кодексом. До умов, які забезпечують організацію та функ­ціонування підприємництва, належать:

  • державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності, яка здійснюється відповідними органами державної адміністрації за мі­сцем діяльності підприємця або ж за місцем його проживання пере­важно не на дозвільній, а на реєструючій основі;

  • обов'язкове дотримання підприємцями законодавства про підпри­ємницьку діяльність, а також відповідних вимог та соціальних га­рантій щодо найманих працівників;

  • юридична відповідальність підприємця за його дії з відповідною можливістю їх припинення.

За оцінками спеціалістів, в Україні створено необхідне середовище підприємницької активності майже в усіх сферах економічної діяльності. За даними регіонів, у 2007 році в країні зареєстровано 414 бізнес-центрів, 69 бізнес-інкубаторів, 27 технопарків, 1658 фінансово-кредитних установ, з них 1045 кредитних союзів, 1979 інвестиційних та інноваційних фондів і компаній, 335 лізингових центрів, 2002 інформаційно-консультативні ор­ганізації. Активну участь у створенні стабільного бізнес-середовища бе­руть громадські об'єднання підприємців, чисельність яких складає 1763 одиниці. Україна — перша країна поза межами ЄС, включена до Європей­ського бізнес-реєстру (ЄРБ), до складу якого входять Австрія, Бельгія, Гре­ція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Німеччина, Фінляндія,

74