Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сташис, Тацій - НПК до ККУ, 2003.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
8.04 Mб
Скачать

1. Ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після попе­редження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, —

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

2. Ухилення військовозобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів —

карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

1. Стаття 4 Закону України «Про загальний військовий обов'язок та військову службу» передбачає, що виконання військового обов'язку військо­возобов'язаним у запасі в мирний час полягає у дотриманні порядку та пра­вил військового обліку, проходження зборів.

Частина 1 ст. 337 КК передбачає ухилення військовозобов'язаного від військового обліку.

Безпосередній об'єкт цього злочину такий же, як і у злочині, передбаче­ному в ст. 335 (див. коментар до ст. 335 КК).

2. Об'єктивна сторона виявляється в бездіяльності — ухиленні від військового обліку, тобто в невиконанні обов'язку дотримуватися правил військового обліку, передбачених у статтях 33—37 названого Закону.

Обов'язковою умовою ухилення є нез'явлення військовозобов'язаного після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом. Якщо такого попередження не було, можлива лише адміністративна відповідаль­ність за ст. 210 КпАП.

3. Суб'єктивна сторона — прямий умисел.

4. Суб'єкт спеціальний — військовозобов'язаний, тобто особа, що перебу­ває у запасі і відповідно до п. 6 ст. 1 названого Закону повинна виконувати військовий обов'язок. Це можуть бути не тільки чоловіки, а й жінки, які за фахом мають медичну або іншу спеціальну підготовку, придатні до військо­вої служби і взяті на військовий облік. Згідно з п. 7 ст. 1 Закону України «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» вони зобов'язані виконувати правила військового обліку.

5. Частина 2 ст. 337 КК передбачає відповідальність за ухилення військо­возобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів.

Навчальні (чи перевірні) збори мають на меті перевірку військової підго­товки військовозобов'язаних, підвищення її рівня.

Спеціальні збори згідно з ч. 1 ст. 29 наведеного Закону призначаються в зв'язку з рішенням Президента про введення в Україні або в окремих її регіонах надзвичайного стану чи надзвичайної екологічної обстановки.

Інші ознаки ухилення від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів аналогічні ознакам ухилення від військового обліку (ч. 1 ст. 337 КК).

Розділ XV

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ АВТОРИТЕТУ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ОБ'ЄДНАНЬ ГРОМАДЯН

Стаття 338. Наруга над державними символами

1. Публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України —

карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або арештом на строк до шести місяців.