Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать
    1. Електронна пошта як важливий маркетинговий інструмент популяризації підприємства

Електронна пошта (e-mail) є одним із найстаріших і найпоширеніших інструментів Інтернету. На механізмі електронної пошти базується багато популярних засобів оповіщення в цій мережі, серед яких – списки розсилання, дискусійні аркуші й індивідуальні поштові повідомлення.

Розглянемо коротко історію виникнення електронної пошти. В 1971 р. співробітником компанії Bolt Beranek and Newman, Inc. Реєм Томлінсоном (Ray Tomlinson) була розроблена перша поштова програма, що дозволяла пересилати повідомлення через розподілену мережу. Через рік вона була адаптована для мережі ARPANET (попередниця мережі Інтернет), і в адресах електронної пошти став використовуватись добре знайомий більшості Інтернет-користувачів знак @. Станом на 1973 рік 75 % інформації, що пересилалася через мережу ARPANET, припадало на електронну пошту.

Перше поштове розсилання з'явилося в 1975 році і було призначене для аматорів наукової фантастики. У наступні роки електронну пошту починають використовувати в інших комп'ютерних мережах. Проте роком початку застосування електронної пошти в комерційних цілях вважається 1994 р.

Сьогодні мільйони людей у вісьому світі використовують електронну пошту як один із засобів зв'язку, в тому числі її активно використовують у сфері бізнесу. Електронна пошта може застосовуватися в різних цілях – для переписки з діловими партнерами, інформаційної підтримки споживачів, рекламування товарів і послуг та інших цілях.

Електронна пошта як засіб небаннерної реклами дозволяє будь-якій фірмі одержати ефект від діяльності в Інтернеті буквально з першого дня її підключення. До її основних можливостей у бізнес-практиці слід віднести такі моменти.

По-перше, це оперативний і дешевий канал зв'язку з партнерами, колегами, клієнтами, дилерами, дочірніми підприємствами й ін. Він ефективний всередині країни, але особливо – для зв'язку із зарубіжжям. Звичайний електронний лист дійде до адресата в будь-якій країні за секунди чи хвилини і буде коштувати фірмі буквально копійки. Електронну пошту можна використовувати для пересилання інформації, документації, креслень, малюнків, відео- і аудіоматеріалів, для практично миттєвого обміну думками, актуальною інформацією (наприклад, про зміну цін, курсу валюти чи акцій, акцизів чи податків і т.д.). Якщо підрахувати вартість поштових витрат, паперу, телефонних переговорів, які можна уникнути, і зіставити це з вартістю необмеженого за часом користування всіма сервісами Інтернету, а ще врахувати підвищення оперативності й ефективності роботи фірми, то пряма економія коштів для багатьох фірм очевидна.

Існує й інша сторона справи: якщо у вас немає електронної пошти, з вами не можуть зв'язатися через неї ваші потенційні партнери, клієнти. А це в очах людей, що вже пізнали її зручність і практичність, істотний мінус. За кордоном адреса e-mail на візитці вже давно перестала бути рисою престижу і стала природним атрибутом життя. Це ж поступово встановлюється й у діловому житті в Україні.

По-друге, електронна пошта – дешевий, оперативний і зручний канал одержання різної спеціальної інформації для роботи і професійного росту. У мережі зараз величезну кількість інформації можна одержувати безкоштовно через передплату в e-mail. Це прес-релізи, інформаційні бюлетені, спеціалізовані списки розсилання, що охоплюють безліч інтересів, в тому числі ділових, зокрема, огляди як окремих секторів ринків, так і окремих видів продукції.

Не використовувати ці можливості – це слабкість на конкурентному ринку, найчастіше – додаткова витрата засобів, без якої можна було обійтися, відмова від перспективи і нових можливостей, що постійно відкриваються при теперішньому бурхливому розвитку Інтернету.

По-третє, електронна пошта дає можливість прямого зв'язку, консультацій і співробітництва з провідними спеціалістами у своїй сфері діяльності в будь-якій країні, що відповідає найвищим стандартам бізнес-практики.

По-четверте, маючи пошту, можна, наприклад, поставити програму-автовідповідач, на якій можна розташувати визначену інформацію, яка часто запитується вашими партнерами, клієнтами, покупцями чи співробітниками. При одержанні листа на його адресу програма автоматично відсилає у відповідь необхідну інформацію (це можуть бути ціни, інструкції, технічні показники, рахунки-фактури, різні довідкові матеріали, інформаційні бюлетені та інше). На деяких підприємствах такий автовідповідач може звільнити окремого співробітника від частини рутинної роботи для кращого застосування його здібностей, на інших – взагалі замінити кількох людей з персоналу. У випадку ж необхідності періодичного інформування широкої мережі дилерів такий автовідповідач замінить розсилання через звичайну пошту, а значить заощадить безліч витрат на папір, поштове пересилання, телефонні переговори тощо.

При правильному використанні електронна пошта може стати одним з ефективних інструментів інтернет-маркетингу, які сприяють просуванню фірми, розвитку її іміджу або рекламі веб-сервера.

Електронна пошта як засіб реклами має такі особливості і переваги:

    1. вона з'явилася задовго до появи сервісу WWW і є практично у всіх користувачів мережі;

    2. являє собою push-технологію комунікації, що дозволяє спрямовувати увагу на конкретного користувача і, тим самим, дає можливість персоніфікованого звертання;

    3. дозволяє впливати тільки на цільову аудиторію завдяки чіткому тематичному розподілу списків розсилання і дискусійних аркушів;

    4. завдяки їй цікаве з погляду одержувача повідомлення може бути легко поширене серед його колег і знайомих;

    5. більшість користувачів сьогодні мають поштових клієнтів, які підтримують формат HTML-листів, що дозволяють розміщати не тільки текстову, але і графічну рекламу, зокрема баннери, а також проводити облік її ефективності, тобто відслідковувати кількість переходів на сайт рекламодавця згідно з посиланням в листі.

Як інструмент інтернет-маркетингу електронна пошта може бути використана в таких основних напрямах:

  • Розсилання індивідуальних листів. Це один з дуже ефективних, але разом з тим і трудомістких методів. Однією з головних проблем методу є робота зі збору адрес користувачів, яким пропозиція фірми може бути дійсно цікавою.

  • Використання списків розсилання (mailing lists). Ведуть їх, як правило, люди, добре обізнані в цій справі, регулярно розсилаючи електронною поштою чергові випуски. Одержувачі подібних листів власноручно передплатили список, і в будь-який момент у них є право і можливість скасувати свою передплату.

  • Дискусійні аркуші (листи) створюються для обміну інформацією або обговорення питань за визначеною тематикою. На відміну від списків розсилання, долучатися до обговорення може будь-хто. При використанні дискусійних аркушів як інструменту маркетингу необхідно відслідковувати всі дискусійні аркуші, що прямо або непрямо стосуються сфери діяльності підприємства, оскільки серед цих користувачів можна знайти потенційних партнерів і клієнтів.

Використання електронної пошти як засобу комунікації пов’язане з таким негативним явищем, як спам (spam). До категорії спам належать:

      1. Масові розсилання поштових повідомлень користувачам, що не висловлювали бажання одержувати подібну кореспонденцію, причому немає різниці, чи це комерційна реклама, чи просто корисна, на думку відправника, інформація.

      2. Індивідуальні повідомлення, тематика яких не має до адресата прямого відношення.

      3. Передплата людини на список розсилання без її відома або бажання.

      4. Розміщення в конференції Usenet дискусійного листа, гостьової книги повідомлень, що не мають відношення до заданої тематики (off-topic), чи повідомлень, які є прямою рекламою, якщо це не дозволено встановленими там правилами.

Альтернативою спаму є «opt-in маркетинг»: характерна у випадку, коли інтернет-користувачі самі передплачують й висловлюють згоду одержувати рекламну інформацію про певні товари й послуги. Цей спосіб інтернет-реклами досить ефективний, тому що тут присутня пряма зацікавленість із боку споживачів в одержанні рекламної інформації. На Заході існують спеціалізовані агентства, що організують прямі розсилання рекламних листів споживачам, які виявили бажання одержувати рекламну інформацію про певну категорію товарів чи послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]