Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Література до теми 3

Основна

  1. Балабанов И. Т. Электронная коммерция. – СПб: Питер, 2001. – С.103-105.

  2. Електронна комерція: Навч. посібник / Береза А. М., Козак І. А., Шевченко Ф. А. та ін. – К.: КНЕУ, 2002. – С.4-26, 135-159.

  3. Имери Винс. Как сделать бизнес в Internet: Пер. с англ. – Изд. 3-е. – К.; М.; СПб.: Диалектика, 1998. – С.85-89, 337-352.

  4. Макарова М. В. Електронна комерція: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: ВЦ “Академія”, 2002. – С.26-53.

  5. Основи інформаційних систем: Навч. посібник / Ситник В. Ф., Писаревська Т. А., Єрьоміна Н. В., Краєва О. С.; За ред. В. Ф. Ситника. – К.: КНЕУ, 2001. – С.341-353.

  6. Пайк М. Internet в подлиннике. – СПб.: BHV – Санкт-Петербург, 1996. – С.43-54, 527-560.

  7. Пономаренко В. С., Журавльова І. В. Інформаційні технології в економіці: Навч. посібник. – Харків: Видавництво ХДЕУ, 2000. – С.89-101.

  8. Успенский И. В. Интернет как инструмент маркетинга. – СПб.: BHV– Санкт-Петербург, 2000. – С.51-74.

  9. Холмогоров В. Интернет-маркетинг. Краткий курс. – СПб.: Питер, 2001. – С.28-38.

Додаткова

  1. http://www.bastau.com/websitepromotion-searchengines-characteristics-russiandescriptions.htm.

  2. http://www.promo.ru/search/table1.htm.

  3. http://www.info-highsol.ru/ya_history.htm.

Тема 4. Комунікаційні характеристики середовища Інтернет

Ключові терміни: традиційні засоби інформації, нові засоби інформації, файли cookies, модель “один до багатьох”, модель “один до одного”, модель “багато хто до багатьох”, інтерактивна взаємодія, гіпертекст, мультимедіа, гіпермедіа, ефект присутності, мережева навігація.

Тема охоплює такі питання:

  • Загальні особливості комунікаційного середовища Інтернету.

  • Характеристика моделей комунікації в мережі Інтернет.

  • Специфіка властивостей середовища Інтернету.

  • Характеристика основних аргументів виходу ЗМІ в Інтернет.

    1. Загальні особливості комунікаційного середовища Інтернету

Поява мережі Інтернет і її подальший розвиток принципово змінили уявлення про засоби реклами та комунікації. Вона об'єднала в собі інтерактивний характер комунікації, гіпермедійну природу і можливість персоналізації взаємодії. Разом з тим, глобальна комп'ютерна мережа Інтернет виявилась одночасно і новим середовищем спілкування, і ринком з десятками мільйонів потенційних клієнтів, що володіють досить високим рівнем доходу.

Оскільки Інтернет є зовсім новим комунікаційним середовищем, відмінним від традиційних засобів інформації, деякі відомі на сьогодні прийоми маркетингу в ряді випадків не можуть бути застосовані в цій мережі в існуючій формі. Крім цього, широкі можливості Інтернету висувають досить складне завдання їхньої реалізації при побудові фірмами системи маркетингу підприємства і вимагають адаптації старих або розробки нових методів маркетингу.

Між середовищем Інтернету і традиційними засобами масової інформації (ЗМІ) існують значні відмінності. При порівнянні характеристик і властивостей традиційних та нових засобів інформації можна виділити їх слабкі і сильні сторони.

Під поняттям “традиційні засоби інформації” мають на увазі такі засоби масової інформації, як телебачення, радіо, газети, журнали, а також пряму поштову рекламу (Direct Mail) і персональне “живе” спілкування (word-of-mouth advertising – усна реклама й ін.).

Під новими засобами інформації насамперед варто розуміти гіпермедійне середовище Інтернету, інформаційні системи на компакт-дисках, інтерактивні мережеві послуги.

Порівняно з традиційними, нові засоби інформації:

    1. забезпечують значно більший ступінь контролю і свободи вибору з боку споживача;

    2. надають доступ до більш диференційованої інформації.

Середовище Інтернету завдяки властивостям інтерактивності, ефекту присутності й інформаційної насиченості (текст, зображення і навіть звук), а також за рахунок використання мережевої навігації перевершує інші засоби інформації за можливостями персонального спілкування з клієнтом.

Крім цього, Інтернет, як і будь-яке комунікаційне середовище, завжди трансформує і ніби “розмиває” особистість автора, що призводить до відносної анонімності користувачів, які спілкуються в цьому середовищі.

У контексті маркетингу це іноді викликає утруднення в ході спілкування компаній з потенційними клієнтами. Разом з тим, персональний продаж в Інтернеті істотно полегшується завдяки наявності таких засобів, як файли cookies, що дозволяють відслідковувати поведінку користувачів, або таких інструментів, як телеконференції і списки розсилання, що активізують присутність споживача і дозволяють його персоніфікувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]