Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать
    1. Характеристика російських та англомовних пошукових систем

  Пошукова система Яndex /www.yandex.ru/

За підсумками 2001 року була визнана найкращою і найперспективною російською пошуковою системою, удостоєна Гран-прі конкурсу Національної Інтел Інтернет-премії. Веде пошук не просто за всіма словами, вказаними у запиті, а пошук "із розумінням змісту запиту". Підтримує систему розширених запитів. Для підтримки користувачів має дуже добру довідкову систему (гіперпосилання «Помощь»). Коли є необхідність обмежити пошук рамками свого регіону, можна зайти на сторінку регіонального Яndex /www.yandex.ru/regions.html/, поставити галочку у віконці, написати тему запиту. Яndex добре вміє шукати і обмежувати пошук різними умовами, в цьому випадку – сайтами одного регіону. 

Пошукову систему Yandex по праву можна вважати найвдалішим російським інтернет-проектом. Унікальне програмне забезпечення (власний алгоритм) проекту дозволило вже на початку створення системи міцно закріпитися на російському пошуковому сегменті мережі Інтернет.

Згідно зі статистикою зараз Яndex генерує до 80 % пошукового трафіку. До основних переваг цього пошукового серверу можна віднести наступне:

  • величезна індексна база;

  • пошук з урахуванням російської морфології запиту;

  • велика кількість допоміжних ресурсів;

  • висока швидкість індексації і переіндексації сторінок.

Коротка характеристика пошукової системи Яndex:

  1. Проіндексовано сторінок – близько 60 мільйонів.

  2. Підтримка фреймів – читає тег NOFRAMES.

  3. Типи файлів, що індексуються, – html, php, asp, cgi, jsp.

  4. Підтримка метатегів – використовує вміст тегів «description», якщо вони використовуються. Проте може проігнорувати їх, якщо зміст сторінки їм не відповідає.

  5. Оновлення бази – приблизно раз на тиждень.

  6. Середній час індексації сторінок – два дні.

  7. Послуги швидкої індексації не надаються.

  8. Платні посилання – власна програма показу контекстної реклами Yandex.Direct залежно від вибраних ключових слів. Покази контекстної реклами в середині сторінки результатів пошуку.

  9. Результати пошуку за каталогом – використовується власний каталог, сайти в якому ранжуються залежно від кількості посилань на них.

  10. Частота ключових слів – ключові слова бажано вживати якомога ближче до початку документа. При цьому розподіл їх по тексту повинен бути рівномірний. Частота, що рекомендується, – від 0 до 5 % – документ може бути високо рангований за рахунок високого індексу цитування.

  11. Link Popularity – Яндекс використовує свою власну версію цього параметра, яка називається індекс цитування (ІЦ). Цей показник розрахований для домена і, в загальному вигляді, вказує на кількість посилань на домен з інших доменів. Посилання з доменів, що належать серверам безкоштовного хостингу, як правило, не враховуються.

І нформаційно-пошукова система Rambler /www.rambler.ru/

Незважаючи на англійську назву, початково була створена для пошуку за російськомовними серверами. Містить мільйони документів з більш, ніж 15000 сайтів. До недавнього часу вона була єдиною з усіх російських пошукових систем, яка визнавалася фірмою Microsoft. Репутації цієї системи шкодять величезна кількість гіперпосилань на рекламне сміття та сайти низької якості, які є в результатах пошуку. Але, незважаючи на недоліки, пошук інформації варто проводити тут через максимальну кількість повернених посилань на документи.

П ошукова система "Апорт" /www.aport.ru/

Кількість відомих їй серверів складає більше 13 тисяч, а число доступних документів – біля 2 мільйонів. Як і Яndex, вона правильно розуміє лише російську мову. В системі "Апорт" запит представляє собою одне або декілька ключових слів або фразу з прийменниками та частками (правда, прийменники та частки автоматично ігноруються). Важливою особливістю є те, що пошук відбувається за всіма граматичними формами ключового слова. Підтримує простий та розширений пошук. Вона є дуже хорошою довідковою системою. Недоліком її є малий обсяг проіндексованих документів.

І нтернет-каталог List.Ru /www.list.ru/

Стає все більш популярним. На практиці з нього варто розпочинати пошук інформації в тих випадках, коли зовсім не зрозуміло, де ж її слід шукати.

Y ahoo! /www.yahoo.com/

Це один із найпопулярніших тематичних каталогів. Інформація в ньому організована за темами та підтемами, що в сполученні з відмінною пошуковою системою дає можливість використовувати «Yahoo!» як добру відправну точку для початку пошуку потрібного документа в Інтернеті. На головній сторінці надається доступ до двох основних методів роботи з каталогом – пошуку за ключовими словами і ієрархічному дереву розділів (категорій). Довідкова іформація за правилами складання простого запиту доступна за гіперпосиланням Help, а розширеного запиту – за гіперпосиланням Advanced Search Syntax.

A ltaVista /www.altavista.com/

Володіє найбільш швидким механізмом пошуку та має найбільшу базу даних про ресурси сучасного Інтернету. Існує 2 варіанти запиту: простий (Simpl Search) та розширений (Advanced). Можна задати країну, сервери якої треба переглянути для складання відповіді. На жаль, у «AltaVista» повільний темп оновлення бази даних, але це недолік всіх систем, що претендують на глобальне охоплення мережі Інтернет.

«AltaVista» відкрита в грудні 1995, але потім стала належати компанії Compaq Computer Corporation (до цього була у віданні DEC). В червні 1996 року стала партнером «Yahoo!», і з того часу «AltaVista» є вибраною пошуковою системою цього знаменитого каталога.

«Alta Vista» зараз вважається найбільшою і досить авторитетною пошуковою системою. Заслуговує на особливий інтерес, оскільки дозволяє вести пошук не тільки на англійській, але й на російській і багатьох інших мовах.

М іжнародна пошукова машина Google /www.google.com/

"Googol" – математичний термін, що означає одиницю зі 100 нулями. Використання цього терміну компанією «Google» відображає її завдання організувати величезні обсяги інформації в Інтернеті. «Google» широко відомий як найбільший в світі пошуковий сервер, який простий у використанні і за долю секунди безкоштовно видає зазвичай релевантні результати пошуку. В «Google» існує можливість пошуку інформації різними мовами, в т.ч. російською та українською. «Google» має власний каталог, організований за різними категоріями і темами. Пошук інформації в «Google» здійснюється шляхом простого запиту (пошук в Google) та розширеного. Можна також встановити власні налаштування запиту й пошуку. Крім того, існує кнопка "Мне повезёт!TM", що автоматично переносить на першу із найдених сторінок. Пошук "Мне повезёт!TM" означає, що більше часу можна тратити на вивчення знайденого, аніж на його пошук. Зручність та простота «Google» зробили його однією з найвідоміших у світі пошукових систем. 

Excitehttp://www.excite.com/

Ця пошукова система, запущена в 1995 р., швидко розвивалася і вже у 1996 році купила двох своїх конкурентів: Magellan і WebCrawler. Незважаючи на зміну власника, вказані два пошукові сервери продовжують працювати як незалежні системи. «Excite» передбачає пошук інформації за трьома типами індексів:

  1. Excite Search - індекси збираються пошуковим роботом – павуком;

  2. Channels Excite – індекси проглянуті співробітниками, деякі мають рецензії (своєрідний каталог усередині пошукової системи);

  3. Excite NewsTracker – пошук ведеться виключно по серверах новин.

Hot Bothttp://www.hotbot.com/

Система запущена в травні 1996 року. Є дітищем культового журналу «Wired». Ця система використовує пошуковий механізм «Inktomi». У відборі позицій для багаторівневого рубрикатора переважає орієнтація на молодь, що навчається.

Infoseek http://www.infoseek.com/

Запущена на початку 1995 року система «Infoseek» має вельми солідну репутацію. Американський сервер із пошуком за всіма англомовними ресурсами і розділами трирівневого рубрикатора. Рубрикатор складений із урахуванням «сімейного користувача». Крім самої пошукової системи, включає каталог, формування якого здійснюється спеціальною програмою. Деякі з сайтів, що потрапили в каталог, мають спеціальну відмітку, що означає – «сайт оглянутий персоналом і рекомендований користувачам».

Lycos http://www.lycos.com/

Американський пошуковий сервер (про різні аспекти пошуку в розділі Pro Search), створений спеціально для дітей, оскільки «обходить» всі небезпечні сторінки і сайти. Підключення HotBot, дворівневий рубрикатор. Існуюча з кінця 1994 року пошукова система «Lycos» є найстарішою серед основних пошукових систем. Крім самої пошукової системи «Lycos» має каталог A2Z і рейтинг сторінок top 5% of all websites, який був дуже популярним.

Northern Lighthttp://www.northernlight.com/

Система почала працювати з серпня 1997 року і сьогодні це стрімкими темпами індексована мережа, що ставить її нарівні з основними пошуковими системами. Система має можливість класифікувати документи за темами, що є ще одним позитивним моментом її характеристики.

WebCrawlerhttp://www.вебcrawler.com/

Існує з квітня 1995 року. Вже в березні 1996 р. власником системи стала відома «AOL», тому всім користувачам цього сервіс-провайдера була рекомендована саме ця пошукова система. В листопаді 1996 р. WebCrawler був куплений своїм конкурентом Excite, хоча і продовжує працювати як незалежна пошукова система. Має свою директорію рецензованих сторінок. Пошук по англомовних ресурсах здійснюється за словом або фразою чи розділами рубрикатора. Містить розгалужений трирівневий рубрикатор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]