Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Література до теми 1

Основна

  1. Балабанов И. Т. Электронная коммерция. – СПб.: Питер, 2001. – С.84-103.

  2. Дэниэл С. Дженел. 101 бизнес в Internet. – Ростов-на-Дону: Изд-во “Феникс”, 1997. – С.21-96.

  3. Електронна комерція: Навч. посібник / А. М. Береза, І. А. Козак, Ф. А.Шевченко та ін. – К.: КНЕУ, 2002. – С.130-135, 236-259, 279-293.

  4. Знайомство з Internet/ Копистянський А., Максимюк О., Павликевич А., Терлецький Я., Шимків Д. – Львів: СП “БаК”, 1997. – С.5-15.

  5. Имери Винс. Как сделать бизнес в Internet: Пер. с англ. - 3-е изд. – К.; М.; СПб.: Диалектика, 1998. – С.17-23, 43-53, 191-204.

  6. Макарова М.В. Електронна комерція: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: ВЦ “Академія”, 2002. – С.7-23.

  7. Пайк М. Internet в подлиннике. – СПб.: BHV – Санкт-Петербург, 1996. – С.33-42.

  8. Пінчук Н.С., Галузинський Г.П., Орленко Н.С. Інформаційні системи і технології в маркетингу: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 1999. – С.89-107.

  9. Пономаренко В.С., Журавльова І.В. Інформаційні технології в економіці: Навч. посібник. – Харків: Видавництво ХДЕУ, 2000. – С.89-101.

  10. Успенский И.В. Интернет как инструмент маркетинга. – СПб.: BHV – Санкт-Петербург, 2000. – С.23-32.

  11. Холмогоров В. Интернет-маркетинг. Краткий курс. – СПб.: Питер, 2001. – C.10-16.

Додаткова

  1. Проведення маркетингових та соціологічних досліджень з використанням Інтернет // Маркетинг в Україні. – 2002. – №2. – С. 69-70.

  2. Самойленко Л.Б. Вплив інтернет-технологій на маркетингову діяльність підприємства // http://www.synergy.kiev.ua/article07.html.

  3. Самойленко Л. Б. Застосування маркетингових інструментів в сфері електронної комерції // http://www.synergy.kiev.ua/article01.html.

  4. Багрин Ю. Интернет как новый маркетинговый канал // Маркетинг и реклама. - 1999. - № 11.

  5. Михайлов А. Проектирование маркетинговой информационной системы// Маркетинг. – 2000. – № 2.

  6. Себрант А. Американские традиции маркетинга в Интернете и особенности отечественного опыта: Доклад на конференции «Интернет-маркетинг’99» // www.citforum.ru.

Тема 2. Характеристика аудиторії мережі Інтернет

Ключові терміни: дослідницькі центри й агентства, характеристики міжнародної аудиторії Інтернету, портрет середнього користувача Інтернету, український домен, вітчизняний сегмент мережі.

Тема охоплює такі питання:

  • Дослідження характеристик користувачів глобальної мережі.

  • Характеристика міжнародної аудиторії Інтернету.

  • Особливості розвитку Інтернету в Україні.

  • Особливості використання мережі Інтернет у країнах світу.

  • Специфіка користувачів Інтернету в Україні: характеристики, методологія дослідження, основні прогнози.

    1. Дослідження характеристик користувачів глобальної мережі

Важливим ресурсом Інтернету є користувачі глобальної мережі. За час свого існування Інтернет пройшов шлях від проекту, що мав на меті створити єдине середовище поширення інформації, до всеосяжної децентралізованої мережі, рушійною силою якої сьогодні усе більше і більше стає комерція. Успіх маркетингової діяльності в такому середовищі, як Інтернет, де самі користувачі керують процесом навігації, може визначатися тільки тим, наскільки бізнес враховує потреби користувачів Інтернету, а для цього необхідно знати, хто вони, які їхні потреби, бажання та переваги.

Відповісти на ці питання повинні дослідження, що проводяться в Інтернеті, результатом яких і є характеристики аудиторії мережі. У переліку таких характеристик можна виділити оцінку обсягу аудиторії Інтернету або окремих сайтів, створення соціодемографічного портрета аудиторії або опис її споживчих параметрів.

Володіння достовірною інформацією про кількісний і якісний склад тієї групи населення, яка постійно користується Інтернетом, дозволяє маркетологу не лише відшукати правильний підхід до цих людей, але й мудро спланувати маркетингові програми, проводити рекламні кампанії.

Розглянемо найбільш відомі дослідницькі центри й агентства Інтернету. Найбільш велику добірку результатів досліджень мережі можна знайти на сервері Nua Internet Surveys (http://www.nua.ie/surveys/) інформаційної маркетингової служби Nua, де представляються не тільки загальні, але і спеціалізовані – регіональні або галузеві дослідження – аудиторії мережі Інтернету. Поряд з результатами проведених досліджень розміщені й прогнози подальшого розвитку мережі. Для одержання інформації про нові публікації на сервері підтримується список розсилання.

Піонером в дослідженнях аудиторії Інтернету вважається дослідницький центр GVU (http://www.cc.gatech.edu/gvu/user_surveys/). Свої дослідження аудиторії Інтернету він почав ще в 1994 році, а проводить їх раз на півроку.

Багато корисних і цікавих даних можна знайти на сайті компанії Forrester Research (http://www.forrester.com/), на якому опубліковані результати численних досліджень, проведених нею.

Джерелами статистичної інформації, новин і аналітики розвитку Інтернету також є:

  • Cyber Atlas (http://www.cyberatlas.com).

  • Ad Knowledge (http://www.adknowledge.com/).

  • Internet Advertising Resource Guide.

(http://www.admedia.org/internet/research.html).

  • EMarketer (http://www/emarketer.com).

Наприклад, Ad Knowledge щоквартально публікує звіт On-line Advertising Report, що являє собою аналіз статистики і даних, зібраних з 1200 Веб-сайтів, а на Internet Advertising Resource Guide можна знайти підбірку посилань на дослідницькі організації, результати досліджень і програмне забезпечення для їхнього проведення.

Високе положення в рейтингу дослідницьких агентств займає компанія Gallup Media (http://www.gallup.ru), створена наприкінці 1994 року як дослідницька структура, котра спеціалізується в сфері медіа-досліджень і формування інформаційних баз даних, що забезпечують інформаційну підтримку медіа- і рекламного бізнесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]