Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать
    1. Особливості застосування кінцевих серверів

У групу “кінцевих серверів” входять кінцеві “адресати”, що надають користувачам різноманітні ресурси, якими може бути інформація у вигляді художніх творів, документації, фінансові зведення, інформація про курси акцій, фірми, їхню продукцію і послуги, про продаж товарів, різні способи проведення часу і т.д. Виходячи з функцій, що виконуються веб-серверами, у цій групі виділяють: сервери присутності в Інтернет, інформаційні сервери, інтерактивні магазини.

Сервери присутності в Інтернеті. Вони забезпечують віртуальну присутність фірм та їхніх пропозицій у середовищі Internet. Сервери цього типу можна розділити на два види:

  • рекламні сервери, які складаються з однієї або декількох веб-сторінок і містять різну рекламну інформацію;

  • сервери, що інформують, – забезпечують детальною інформацією про фірму і/або її пропозицію.

Інформаційні сервери. Головною метою серверів цієї групи є надання тієї або іншої інформації користувачам Інтернету. За ознакою необхідності оплати за доступ до інформації або за її представлення на веб-сервері їх поділяють на два види:

    • платні сервери, коли за доступ до інформації користувачі платять визначену суму або коли плата стягується за надання інформації, наприклад, фірма платить за включення інформації про себе в базу даних веб-сервера. Прикладом цього є веб-сервери, що надають фінансову інформацію та інформацію про ринок;

    • безкоштовні сервери, які надають доступ до інформації безоплатно.

Приведений розподіл серверів за ознакою платності доступу до його ресурсів використовує тільки явну форму оплати – існує плата за доступ чи ні. Крім того, усі без винятку сайти можуть одержувати деякий дохід:

- по-перше, за рахунок продажу рекламного місця на своїх сторінках. Цей підхід до забезпечення прибутковості сервера одержав назву спонсорської або рекламної моделі. Для її реалізації необхідно досягнути достатньо великої кількості відвідувачів веб-сервера;

- по-друге, за рахунок підвищення іміджу фірми, залучення нових споживачів своєї продукції або послуг, формування бренда і т.д. Усі традиційні заходи для досягнення цих цілей коштують грошей, і використання ресурсів Інтернету може вимагати більш низьких витрат або бути більш ефективним, тим самим приносячи додатковий умовний дохід.

Інтерактивні магазини. Іншими словами – магазини, що працюють в режимі on-line. Це веб-сервер, що забезпечує продаж за допомогою Інтернету з використанням електронного каталогу або іншого виду представлення продукції. Число продуктів, що представляються і продаються на одному сервері, може досягати декількох сотень. Споживачі замовляють товари через заповнення форми, процедуру реєстрації або вдаючись до інших методів.

Інтерактивний магазин поєднує елементи прямого маркетингу з відвідуванням традиційного магазину. Основні відмінності магазину в середовищі Інтернету від звичайної магазинної форми торгівлі такі:

    1. інтерактивний магазин може запропонувати значно більшу кількість товарів і послуг;

    2. інтерактивний магазин забезпечує споживачів значно більшим обсягом інформації, необхідної для прийняття рішення про покупку;

    3. за рахунок використання комп'ютерних технологій можлива персоналізація підходу до кожного з клієнтів, виходячи з досвіду його відвідувань магазину і зроблених раніше покупок.

Як правило, інтернет-магазини сприймаються як додаток до основного бізнесу. Якщо донедавна вважалося, що для підтримки іміджу фірмі досить мати власний веб-сайт, то тепер вже необхідним є свій інтернет-магазин. Цей вид електронного бізнесу передбачає створення фірмою кількох електронних сторінок, на яких розміщені фотографії товарів, вказані їх ціни, а також запропоновані умови їх купівлі-продажу.

Інтерактивний магазин виконує дві головні функції:

  • надання клієнту інформації про товар або послугу;

  • одержання від клієнта замовлення.

При використанні он-лайнових платіжних систем додається ще й третя функція – одержання оплати, а при торгівлі інформацією і четверта – відправлення оплаченого товару. Інтерактивні магазини охоплюють велике коло пропозицій: від книг і CD-дисків до надання банківських послуг.

Виділяють вісім основних причин створення інтернет-магазину:

        1. Магазин працює цілодобово. Завдяки тому, що магазин розміщений на сервері, що має підключення до високошвидкісного оптикволоконного каналу зв'язку, він легко стає доступний з будь-якої точки світу 24 години на добу. Час роботи прямо впливає на обсяг продажів в інтернет-магазині, тому що якщо за 12 годин ви продали 20 речей, то за 24 години ви продасте 40. Інтернет-магазин охоплює всі годинні пояси планети.

        2. Відсутність звичайних витрат. Відсутність звичайних витрат, що виникають при роботі звичайного магазину, а саме: на водопостачання, електроенергію, торгові площі, продавців, касирів, обслуговуючий персонал, інкасацію і т.д. І не важливо, працює інтернет-магазин 12 чи 24 години на день, витрати на його утримання однакові.

        3. Магазин доступний з будь-якої точки світу. Завдяки тому, що Інтернет є глобальною інформаційною мережею планети, інформація, розміщена в одному місці, моментально стає доступною усім.

        4. Зручність. Не треба нікуди йти чи їхати. Клієнту досить натиснути на одну кнопку, і світ чудових товарів, пропонованих вашим інтернет-магазином, вже на моніторі комп'ютера. Не треба додаткових програмних засобів. Програми навігації та перегляду інформації в Інтернеті (браузери) вже всановлені на вашому комп'ютері. Завдяки автоматичній системі пошуку необхідних товарів і послуг інтернет-магазин сам оперативно запропонує вам шукане.

        5. Докладна інформація про товар чи послугу. Продукція чи послуга може бути проілюстрована не тільки фотографією і текстом. Скориставшись сучасними досягненнями технології представлення і візуалізації інформації, можна створити воістину барвисті й динамічні інтерактивні каталоги. Вони надають клієнту набагато більше можливостей, ніж традиційні засоби реклами. Завдяки тому, що в інтерактивний каталог нарівні з текстом і фотографіями може увійти відеоролики, елементи звукооформлення і віртуальна реальність, інтерактивні каталоги є набагато дієвішим засобом реклами, ніж традиційні методи. У підсумку виграє клієнт, що одержує принципово нові можливості щодо ознайомлення із товаром чи послугою, оцінки його якості та можливостей.

        6. Великий вибір товару. Сучасні комп'ютерні технології надають можливість збереження великих обсягів інформації і добутку необхідного пошуку даних по визначеній ознаці. Так, наприклад, замість того, щоб клієнт пролистував весь каталог у пошуках аудіосистеми, що задовольняє бажані параметри (ціна, кількість колонок чи касетоприймачів, наявність CD і т.д.), він може задати ці параметри в системі пошуку товару в інтернет-магазині й одержати список продукції, що задовольняє ці вимоги. Обсяг інтерактивного каталогу теж має немаловажне значення. Подумайте, скільки ви витрачаєте на створення і друк нових брошур й каталогів і який обсяг інформації ви можете в них розмістити. Витрачаючи суми значно менші, можна одержати значно більший обсяг інтерактивного каталогу.

        7. Відсутність нав'язливого тиску з боку продавця. Значна частина потенційних покупців приходить у традиційний магазин тільки для того, щоб ознайомитися з принциповими можливостями товару, не маючи чіткого наміру чи сформованого рішення про покупку. У момент такого відвідування багатьох клієнтів сильно обтяжує нав'язливий тиск із боку продавців, який підсвідомо викликає в них почуття провини, незручності, через те, що на них витратили так багато часу і сил, а вони нічого не можуть дати взамін. В інтернет-магазині клієнт може тихо і спокійно, у домашній обстановці вивчити пропоновану продукцію і прийняти рішення про покупку. Ніяких стресів і необхідності оперативно приймати рішення.

        8. Економія часу. Час поїздки і перебування в магазинах, години, проведені в пошуках необхідного товару на прилавках, ніяк не можна порівняти з декількома приємними хвилинами в кріслі, зв'язаними з пошуком, вибором і покупкою товару в інтернет-магазині.

Схема роботи в інтернет-магазині дуже проста (рис. 3.1). Покупець заходить на веб-сайт з електронною вітриною. Реєстрація покупця може відбуватися на вході або після формування кошика. Це дозволяє заощадити час, якщо відвідувач нічого не вибрав. Після вибору товару треба заповнити реєстраційну форму, у якій, крім персональних даних, зазначається спосіб оплати і доставки (для захисту особистих даних треба використовувати захищені канали зв’язку).

Рис.3.1. Схема роботи в інтернет-магазині

Після закінчення формування замовлення і реєстрації інформація з вітрини надходить у торгову систему інтернет-магазину. У торговій системі перевіряється наявність відповідного товару, можуть ініціюватися замовлення постачальникам у разі відсутності товару, а покупцеві можуть повідомляти терміни можливого постачання, ініціюються запити до платіжної системи.

Якщо планується провести оплату під час передачі товару (при доставці кур’єром чи післяплатою), потрібне підтвердження замовлення електронною поштою або телефонним дзвінком. При оплаті за допомогою банківської системи електрон­них платежів генерується рахунок на оплату. Якщо оплата можлива через Інтернет, підключається платіжна система. Після повідомлення про оплату торговою системою формується замовлення для служби доставки.

Варіанти оплати товару, купленого в інтернет-магазині, залежать від способу доставки. Загалом їх можна розділити на оплату в момент одержання товару (при доставці кур’єром, поштою післяплатою або візиті покупця в реальний магазин) і на попередню оплату (при передачі інформації через Інтернет, доставці звичайною чи експрес-поштою, магістральним транспортом).

За українським законодавством, замовлення через Інтернет можна розглядати тільки за умови укладення договору. Реальна угода фіксується й оцінюється в момент передачі права власності. Останнім часом це важливо, оскільки для приймання готівки при кур’єрській доставці використовують приватних підприємців.

Юридичні особи найчастіше розраховуються за допомогою банківської системи електронних платежів. Для решти охочих:

  • оплата готівкою кур’єру під час доставки товару або під час візиту покупця в реальний магазин;

  • оплата банківським переказом, тобто перерахуванням коштів на розрахунковий рахунок (для іноземних громадян - валютний рахунок) електронного магазину (1 – 3 % за послугу);

  • післяплатою – оплата відбувається в поштовому відділенні під час одержання товару відповідно до чинних поштових правил (згідно з поштовими тарифами – від 10 % вартості товару).

Можливі ще й інші варіанти оплати за сучасними Інтернет-технологіями. До них належать платіжні картки, інтернет-банкінг, наявні електронні кошти, телебанкінг, WAP-технології (зараз використовуються досить широко, в основному, для купівлі музики і заставок для мобільних телефонів).

Інтернет-магазини мають безсумнівні переваги, оскільки є одним із додаткових джерел просування товарів звичайної торгівлі. Вони дозволяють:

  • організувати цілодобовий канал збуту і реклами своєї продукції;

  • організувати якісно новий сервіс для постійних і майбутніх покупців;

  • одержати додаткове місце торгівлі без оренди площ;

  • збільшити число клієнтів, у тому числі за рахунок інших регіонів.

Сьогодні назва “інтернет-магазин” об’єднує цілий спектр рішень різного масштабу і призначення. Серед них можна виділити три групи: інтернет-вітрина, торговельний автомат і автоматичний магазин.

Інтернет-вітрина є одним із дієвих механізмів збільшення оборотів за допомогою Інтернету. Вона представлена кількома електронними сторінками, на яких розміщені прайси різнотипних товарів (різних "продавців") і умови їх купівлі-продажу. На сьогодні така модель електронної комерції вважається найефективнішою.

За своєю суттю – це логічне і просте розширення веб-сайта, який навіть не є інтерактивним магазином, а за формою наближається до рекламного сервера. На такий сайт подається інформація про товари, яка оновлюється з визначеною регулярністю. Таким чином, усе, що може зробити відвідувач, – це одержати більш-менш докладну й актуальну інформацію про товари чи послуги.

Інтернет-вітрина може бути статичною (на основі звичайних HTML-файлів) або динамічною (з відображенням інформації з деякої бази даних). Вона може бути розміщена на власному сервері, на сервері провайдера, на сервері, що надає безкоштовні сторінки і т.д. Для роботи з вітриною досить мати підключення через телефонну лінію і мінімальні навички роботи з HTML.

Практична корисність інтернет-вітрини цілком очевидна: витрати на її створення й адміністрування можуть бути досить низькими. Але це ще не торгівля, а лише різновид реклами. У цьому рішенні відсутня інтеграція з бізнес-процесами фірми, що торгує (табл.3.1).

Для здійснення покупки потенційний покупець спочатку повинен відвідати інтернет-вітрину, а потім пройти звичайний цикл покупки: дзвінок або візит у компанію, оплата і т.д. Такий підхід може бути виправданий, у першу чергу, для представлення складної продукції, вивчення якої в торговельному залі займає занадто багато часу, а для закупівлі потрібний безпосередній контакт із персоналом фірми.

Таблиця 3.1

Переваги та недоліки інтернет-магазинів та вітрин

Вид електронної комерції

Переваги

Недоліки

Інтернет-магазини

  • Купівля (замовлення) здійснюється біля ком'ютера

  • Представлений товар часто супроводжується описом і зображенням

  • Оплата, як правило, проводиться різними способами (кредитна картка, за допомогою платіжної системи, при одержанні товару і т.д.)

  • Довгий процес пошуку найдешевшої моделі

  • Дорого (для продавця) підтримувати (або ж створити) магазин

  • Не завжди пропонується найкращий для клієнта варіант оплати

Інтернет-вітрини

  • Великий асортимент товарів

  • Можливість обрати продавця за своїми вимогами (наприклад, за оптимальною ціною)

  • Вартість розміщення прайс-сторінки на вітрині для продавця дешевша за створення власного інтернет-магазину, крім того, його не цікавлять проблеми розкрутки вітрини

  • Ризик одержати недостовірну (застарілу) інформацію

  • При неправильній організації навігації користувач може "втопитися" в морі інформації

  • Для продавців можливі труднощі при "перекачуванні" своєї прайс-сторінки в формат вітрини

Торговельний автомат. Крім функцій, що виконує інтернет-вітрина, торговельний автомат може приймати замовлення, а потім передавати їх менеджеру. Подальша обробка замовлення відбувається за звичайною для фірми схемою. Через те, що в такому випадку йдеться про реальний товар, стає необхідною синхронізація вмісту сайта з реальними цінами на товар. Одне з рішень проблеми відстеження наявності товару на складі може бути таким: в автомат вводиться ліміт, у межах якого проводиться продаж. Періодично ліміт змінюється в міру зміни залишків на складі (припустимо, раз у добу) – аналогічно тому, як це відбувається з автоматом, що торгує газетами, що продає партію газет, закладену в нього оператором, а потім вимагає перезарядження.

Принципова відмінність торговельного автомату від інтернет-вітрини полягає в тому, що замовлення на покупку і рахунки на оплату замовленого товару виписуються без участі людини. На відміну від інтернет-вітрини, торговельний автомат здійснює реальну торгівлю та за співвідношенням витрат до результату є кращим для пілотних і тестових проектів з невеликими потоками покупців. Для використання торговельного автомата вже необхідна деяка інтеграція з бізнес-процесами фірми, тому що відновлення інформації на сайті повинно відбуватися регулярно і швидко. У зв'язку з цим виникає необхідність сполучення бази даних підприємства з інтерактивним магазином. Організація магазина на основі статичних HTML-файлів стає нераціональною, якщо взагалі можливою. Інформацію про зроблені замовлення можна обробляти по-різному: як автоматично, так і вручну.

Торговельний автомат, так само, як інтернет-вітрину, можна розмістити не тільки на своєму сервері, але і на сервері провайдера. Адміністрування торговельного автомата – справа в цілому нескладна, для нього цілком вистачить підключення dial-up. Але його створення уже вимагає специфічних навичок і певної кваліфікації.

Автоматичний магазин. Найефективнішим, комплексним і складним рішенням є автоматичний магазин, що не тільки виписує рахунки, але і надає можливість для відстеження замовлень, а у випадку використання он-лайнової платіжної системи приймає платежі і формує заявки на доставку товарів покупцям. У цій моделі менеджер уже не є необхідною ланкою при обслуговуванні покупця, його завдання – загальний контроль роботи системи.

Таке рішення найбільш ефективне, але і найбільш складне. У Інтернеті відображається робоча база даних фірми, що торгує. Обробка усіх замовлень здійснюється автоматично, потім товар резервується на складі, коректуються товарні залишки, проводяться інші необхідні операції.

Оскільки автоматичний магазин повинен мати постійний зв'язок з інформаційною системою фірми, тому розміщати його необхідно або на корпоративному сервері в локальній мережі, або на віддаленому сервері з постійно діючим каналом зв'язку. Досить високі вимоги також ставляться до системи автоматизації бізнес-процесів, що відбуваються на фірмі. Ця система повинна забезпечувати автоматичне виконання всіх операцій, пов'язаних із продажем, і мати механізми контролю для виявлення можливих ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]