Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать
    1. Процес планування маркетингової діяльності підприємства в Інтернеті

6.4.1. Формування основної ідеї веб-сервера

Для досягнення поставленої мети необхідно висунути унікальну ідею сервера, його дизайну або моделі продажів для того, щоб користувачі мережі могли однозначно ідентифікувати його серед безлічі інших серверів Інтернету. Запропонована на цьому етапі ідея є вихідним пунктом для проведення наступних заходів і може бути значно модифікована далі. Тут є важливим досвід роботи в Інтернеті, і, у випадку його відсутності, доцільно витратити якийсь час на його набуття.

6.4.2. Проведення маркетингових досліджень в Інтернеті

Одним з необхідних початкових етапів є проведення маркетингових досліджень, метою яких є аналіз конкурентів і придатності продуктів фірми для продажу в мережі. Оскільки розглядається випадок розширення діяльності підприємства за рахунок Інтернету, то проведення традиційних маркетингових досліджень, що включають у себе дослідження товарної, фірмової структури ринку, дослідження споживачів, їхньої поведінки і т.д., виходить за рамки теми і передбачається, що фірма займає визначену ринкову нішу, має визначений набір продукції або послуг, а також уявлення про цільового споживача.

Для початку діяльності в Інтернеті підприємству необхідно провести дослідження в самій мережі, і на першому плані в цьому випадку опиняється дослідження конкурентів. Як інструменти пошуку можна використати пошукові машини, каталоги, “жовті сторінки”, дослідження тематичних серверів і т.д.

У результаті дослідження необхідно зібрати, як мінімум, таку інформацію про веб-сервери конкурентів: назву, URL, географічний регіон діяльності, сильні і слабкі сторони їхнього представництва в Інтернеті, методи, що використовуються для залучення відвідувачів. Отримана інформація дозволить по-новому подивитися на раніше розроблену ідею реалізації сервера і відповідно її переосмислити. Дослідження конкурентів у мережі також допоможе зробити висновок про придатність продукції фірми для її продажу через Інтернет.

Доцільно також затратити час на вивчення технічних можливостей Інтернету. Основним завданням цього етапу є розуміння можливостей існуючих технологій при реалізації веб-сервера.

6.4.3. Визначення цільового сегмента споживачів

Цей етап передбачає складання опису цільової аудиторії, на яку, в першу чергу, буде націлений веб-сервер. При цьому необхідно врахувати рівень представлення цільового сегмента споживачів у Інтернеті.

6.4.4. Формування плану рекламної кампанії в Інтернеті

Рекламна кампанія, яка спрямована на повідомлення користувачів про представлення підприємства в Інтернеті, може включати такі заходи:

  • реєстрацію сервера на пошукових машинах;

  • розміщення безкоштовних посилань на сервер у веб-каталогах;

  • розміщення посилань у “жовтих сторінках”;

  • реєстрацію на тематичних Jump Station;

  • розміщення посилань на інших серверах;

  • розміщення платних рекламних оголошень на добре відвідуваних серверах;

  • публікацію на інших серверах матеріалів, що містять посилання на власний сервер підприємства;

  • періодичне розсилання електронною поштою повідомлень про сервер зацікавленим особам;

  • участь у телеконференціях суміжної тематики;

  • використання списків розсилання;

  • використання традиційних видів реклами, а також імені сервера у всіх видах рекламної продукції підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]