Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Література до теми 8

Основна

  1. Електронна комерція: Навч. посібник / Береза А. М., Козак І. А., Шевченко Ф. А. та ін. – К.: КНЕУ, 2002. – С.266-276.

  2. Имери Винс. Как сделать бизнес в Internet: Пер. с англ. – Изд. 3-е. – К.; М.; СПб.: Диалектика, 1998. – С.43-50, 353-379.

  3. Успенский И. В. Интернет как инструмент маркетинга. – СПб.: BHV – Санкт-Петербург, 2000. – С.182-193.

  4. Холмогоров В. Интернет-маркетинг. Краткий курс. – СПб.: Питер, 2001. – С.136-147.

Додаткова

        1. Арланцев А. В., Попов Е. В. Синергизм коммуникационного инструментария // http://www.dis.ru/market/arhiv/2001/1/1.html

        2. Голубков Е. П. Современные тенденции развития маркетинга // http://www.dis.ru/market/arhiv/2000/4/9.html

        3. Коноплев Р. В., Кравцов А. Н. Реструктуризация предприятий. Развитие функции маркетинга // http://www.mstu.edu.ru/publish/conf/11ntk/section9/

        4. Ловчиков Д. Принципы построения маркетинговой системы // http://www.iteam.ru/articles.php

        5. Журнал “Inetnet” — http://www.inter.net.ru.

        6. “Computerworld Україна” – http://www.computerworld.com.ua.

Тема 9. Методи просування в середовищі Інтернет

Ключові терміни: рекламна кампанія, індексація в пошукових системах, баннер, баннерна реклама, методи баннерної реклами, електронна пошта, списки розсилання, дискусійні аркуші (листи), спам, конференції Usenet, веб-конференції.

Тема охоплює такі питання:

  • Методологічні основи проведення рекламної кампанії в Інтернеті.

  • Реєстрація веб-сервера в каталогах і пошукових системах.

  • Баннерна реклама як ефективний засіб інтернет-реклами.

  • Електронна пошта як важливий маркетинговий інструмент популяризації підприємства.

  • Маркетинг із використанням конференції USENET і реклами на дошках оголошень.

  • Класифікація і типові інструменти комунікаційних кампаній в Інтернеті.

9.1. Методологічні основи проведення рекламної кампанії в Інтернеті

Проведення рекламної кампанії в середовищі Інтернету вимагає планомірного системного підходу, починаючи від формулювання конкретних цілей проведеної кампанії, методів і використовуваних засобів і закінчуючи оцінкою ефективності, аналізом результатів і розробкою рекомендацій для проведення майбутніх рекламних кампаній.

Для проведення ефективної рекламної кампанії необхідно спочатку визначити такі моменти:

1. Головну мету проведення рекламної кампанії: створення сприятливого іміджу фірми або продукції; скорочення витрат на рекламу; доступність інформації про фірму або її продукцію, незважаючи на які-небудь територіальні або часові обмеження; забезпечення підтримки рекламних агентів і скорочення витрат на друковані види рекламних і інформаційних буклетів; реалізацію всіх можливостей представлення інформації: поліграфії, анімації, графіки, звуку, відео і т. д.

2. Основні завдання рекламної кампанії в Інтернеті. При підготовці рекламної кампанії необхідно з'ясувати, на якій стадії, стосовно рекламованої продукції, знаходиться потенційний споживач (знання, перевага, переконання, покупка), що дозволить визначити необхідні дії для переведення споживача на наступну стадію.

3. Об’єкти реклами. Реклама фірми чи її продукції; методи розвитку фірмового або товарного іміджу – розвивається тільки імідж фірми; розвивається імідж унікального товару або товарної групи, формується унікальна торговельна марка; об'єднання двох вищезгаданих стратегій – розвивається імідж товару і фірми, але при цьому швидкості росту фірми та її товарних марок взаємозалежні.

4. Потенційні покупці продукції фірми і величина цільової аудиторії, яку необхідно охопити рекламною кампанією. Визначення кількості потенційних покупців, яких необхідно проінформувати про фірму або її товар, а також ємності сегмента, якому, в першу чергу, призначається продукція фірми. Ця цифра допоможе визначити, де потрібно розмістити рекламу, щоб інформація забезпечила необхідний обсяг потенційної аудиторії.

5. Методи оцінки ефективності рекламної кампанії. Ефективність рекламної кампанії визначається, в першу чергу, виконанням завдань, які прямо пов'язані зі станом потенційного споживача. Можна рекомендувати такі способи: аналіз статистики сервера і кількості звертань до рекламних сторінок; опитування потенційної аудиторії про рівень її інформованості та прихильності до товару чи фірми; використання реєстраційних або анкетних форм на сервері чи сторінці фірми для одержання більш повної інформації як про відвідувачів, так і про їхню думку стосовно фірми і пропонованого товару; проведення експертної оцінки.

Особливістю реклами в Інтернеті є те, що її центральним елементом є веб-сервер фірми. На його основі будується весь комплекс рекламних заходів. Перед власником веб-сервера постають два основних завдання: реалізувати свою ідею у вигляді веб-сервера, що виконує певні функції, і провести його рекламування для того, щоб користувачі мережі довідалися про його існування і, відповідно, могли його відвідати. Таким чином, використовується дворівневий підхід, коли на веб-сервері розміщується докладна інформація про фірму, її товари і послуги, а всі рекламні зусилля спрямовуються на залучення відвідувачів на сервер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]