Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navch_posibn.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Література до теми 6

Основна

  1. Дэниэл С. Дженел 101 бизнес в Internet. – Ростов-на-Дону: Изд-во “Феникс”, 1997. – С.97-129.

  2. Електронна комерція: Навч. посібник / Береза А. М., Козак І. А., Шевченко Ф. А. та ін. – К.: КНЕУ, 2002. – С.199-226.

  3. Имери Винс. Как сделать бизнес в Internet: Пер. с англ. – Изд. 3-е. – К.; М.; СПб.: Диалектика, 1998. – С.353-380.

  4. Пайк М. Internet в подлиннике. – СПб.: BHV – Санкт-Петербург, 1996. – С.407-456.

  5. Успенский И.В. Интернет как инструмент маркетинга. – СПб.: BHV -Санкт-Петербург, 2000. – С.157-166.

  6. Холмогоров В. Интернет-маркетинг. Краткий курс. – СПб.: Питер, 2001. – С.53-72.

Додаткова

    1. Самойленнко Л.Б. Корпоративний сайт: питання та відповіді // www.mark.com.

    2. Румцович Т.Г. Все про рекламу в Интернет // www.vertdep.com.

    3. http://www.isys.in.ua/useful-market.htm.

    4. www.vertdep.com.

    5. www.mark.com.

Тема 7. Позиціювання Веб-сервера підприємства в мережі Інтернет

Ключові терміни: провайдер послуг, доменне ім’я, кореневий домен, домени другого рівня, домени третього рівня, схеми побудови веб-серверів, структура книги, просторова схема, дерево документів, графічні зображення, log-файли, файли cookies.

Тема охоплює такі питання:

  • Вибір місця для розміщення веб-сервера підприємства.

  • Визначення провайдера послуг Інтернету.

  • Правила підбору доменного імені власного веб-сервера.

  • Підходи до створення і реалізації дизайну веб-сервера.

  • Створення веб-сторінок сервера і організація зворотного зв'язку з аудиторією.

7.1. Вибір місця для розміщення веб-сервера підприємства

Існує три можливих варіанти розміщення веб-сервера підприємства в мережі Інтернет:

  1. на веб-сервері провайдера;

  2. власний сервер з розміщенням його у провайдера;

  3. власний сервер з розміщенням його на території фірми.

Перший спосіб потребує найменших витрат і в середньому вимагає 100$ за установку сервера і місячну плату 50$, хоча конкретні цифри залежать від обсягу місця, що займається.

Найбільш дорогим є останній варіант, який вимагає значних інвестицій на купівлю сервера, програмного забезпечення, оплату адміністрування, установку захисного програмного забезпечення від несанкціонованого доступу до Інтернету, оренду каналів зв'язку і т.д. Його вартість може складати від 10000$. Основними причинами для вибору такого варіанта можуть бути:

  • досить висока кількість відвідувачів;

  • потреба в доступі до програмного забезпечення, адміністрування якого провайдер забезпечити не може;

  • потреба в безпосередньому доступі до даних веб-сервера з боку мережевого пристрою.

Проміжним є другий варіант, коли веб-сервер знаходиться на території провайдера, що дозволяє заощадити на вартості оренди виділених каналів зв'язку й адмініструванні.

7.2. Визначення провайдера послуг Інтернету

Будь-яке використання мережі, в тому числі і для потреб інтернет-маркетингу, забезпечується за допомогою спеціалізованих компаній, яких називають інтернет-провайдерами чи провайдерами послуг Інтернету (табл.7.1).

Інтернет-провайдерів можна поділити на певні типи відповідно до тих послуг, які вони надають:

  • провайдери доступу;

  • хостинг-провайдери;

  • магістральні (backbone) провайдери;

  • канальні провайдери;

  • провайдери «останньої милі» тощо.

Провайдери можуть надавати такі види основних послуг, пов'язаних із використанням Інтернету:

  • забезпечення доступу до мережі через телефонні лінії, що комутуються;

  • забезпечення доступу до Інтернету через виділені телефонні лінії та цифрові канали зв'язку;

  • реєстрація доменного імені сервера клієнта;

  • надання в оренду дискового простору для розміщення веб-сервера або веб-сторінок;

  • адміністрування і підтримка сервера, розташованого на орендованому просторі.

Таблиця 7.1

Види та характеристика інтернет-провайдерів

Вид провайдера

Характеристика

Замітки

Первинні провайдери

Забезпечують вихід в світовий Інтернет у світових пунктах обміну трафіком (NAP – Network Access Point; MAE – Metropolitan Area Exchange; CIX – Commercial Internet Exchange)

В Україні відсутні

Провайдери першого рівня (первинні регіональні провайдери послуг)

Компанії, що надають послуги по доступу до ресурсів Інтернету місцевим (локальним) користувачам та іншим провайдерам. В свою чергу, користуються послугами закордонних компаній, що знаходяться в міжнародних пунктах обміну трафіком (національні) за допомогою внутрішніх каналів.

В Україні приблизно 20

(в Києві – 12)

Великі провайдери

Сюди, як правило, належать провайдери першого рівня, а також компанії другого рівня, що мають велику кількість користувачів.

В Україні

приблизно 40

Інші (провайдери другого і третього рівня, середні, малі і т.д.)

Сюди можна віднести компанії, що орендують канали різної пропускної спроможності в інших провайдерів з десятками-сотнями вхідних ліній

Більшість українських провайдерів належить саме до цього виду

Крім зазначених основних послуг, провайдери можуть пропонувати ряд додаткових послуг, наприклад, консультації з веб-дизайну, реєстрацію сервера в основних пошукових системах і веб-каталогах Інтернету тощо.

Визначення провайдера є відповідальним рішенням, тому при його виборі, крім інформації про рівень цін на надані послуги, необхідно одержати якнайбільше інформації про самого провайдера. Це може виявитися складним завданням, але якщо фірма збирається довірити провайдеру власний веб-сервер, зробити це необхідно, щоб забезпечити якісну і надійну роботу сервера та захистити себе від необхідності зміни провайдера.

При виборі провайдера послуг Інтернету потрібно одержати і проаналізувати такі дані (вимоги до підбору провайдера):

1. Яким каналом зв'язку з Інтернетом володіє провайдер? Насамперед важлива пропускна здатність каналу, оскільки недостатньо висока швидкість роботи може призвести до повільної роботи сервера і, як наслідок, до втрати відвідувачів. Важливо також, з яким вузлом Інтернету провайдер зв'язаний високошвидкісним каналом. Наприклад, якщо провайдер має у своєму розпорядженні канал зв'язку тільки з яким-небудь вузлом у Європі або Америці, тоді українські відвідувачі сервера будуть одержувати доступ до нього через численні проміжні вузли, що також спричинить затримки в роботі сервера.

2. Яке устаткування і програмне забезпечення використовується провайдером? Недостатня потужність устаткування, що використовується провайдером, може стати ще одною причиною можливого уповільнення роботи сервера, розміщеного на дисковому просторі. Якщо на комп'ютері провайдера розташовано багато часто відвідуваних веб-серверів, тоді комп'ютер може просто не справлятися з навантаженням. Причому слабким місцем може бути не тільки недостатня потужність використовуваних провайдером комп'ютерів, але і недостатня пропускна здатність локальної мережі, що поєднує їх. Програмне забезпечення, що використовується провайдером, також може впливати на швидкість роботи сервера.

3. Чи забезпечується достатня надійність роботи веб-сервера? Крім високої продуктивності роботи сервера, дуже важливо, щоб сервер працював абсолютно надійно і був цілодобово доступний для відвідувачів. Для цього бажано, щоб провайдер володів більш, ніж одним каналом зв'язку з Інтернетом, а комп'ютерне устаткування, на якому фізично розташований сервер, було достатньо безвідмовне. Важливим фактором є кваліфікація персоналу провайдера, оскільки без грамотного адміністрування й обслуговування ніяке устаткування не може гарантувати надійної роботи.

4. Чи підтримується на достатньому рівні захист інформації? На жаль, сервери мережі Інтернет періодично підпадають під атаки хакерів. Тому необхідно переконатися, що провайдер здатний забезпечити достатній рівень захисту інформації, розташованої на його комп'ютерах. Вимоги до захисту інформації стають особливо важливими, якщо передбачається використання веб-сервера не тільки для реклами продукції, але і безпосередньо для електронного продажу.

5. Чи надається можливість одержання статистичної інформації? Для успішної реалізації будь-яких стратегій інтернет-маркетингу необхідно володіти максимально повною інформацією про відвідування сервера. Завичай провайдери надають якийсь статистичний звіт про відвідування сервера. У цей звіт можуть входити такі дані: загальна кількість запитів за звітний період; середньоденна кількість запитів; кількість успішних і невдалих запитів; обсяг викликаних даних; розподіл запитів за днями тижня; розподіл запитів за годинами; розподіл відвідувачів за доменами та інші. Всі перераховані дані, що включаються звичайно в наданий провайдером звіт, є результатом обробки файлу-протоколу запитів до сервера. У такому файлі, як правило, міститься докладна інформація про всі запити, зроблені до сервера. Тому ідеальним можна вважати випадок, коли, крім типового звіту, провайдер надає повну версію файлу-протоколу. Маючи такий файл, можна підготувати будь-які статистичні звіти. На жаль, далеко не всі провайдери надають можливість одержання статистичних даних без обмежень.

6. Чи забезпечується якісний зв'язок через телефонні лінії, що комутуються? Це питання не має прямого відношення до надійної роботи розміщеного в провайдера сервера, тому що для доступу відвідувачів до сервера використовується високошвидкісний канал зв'язку. Проте якість зв'язку з інтернет-провайдером через телефонну лінію, що комутується, з використанням модему має важливе значення, оскільки в більшості випадків саме такий спосіб зв'язку використовується для внесення змін і доповнень на сервері.

Далеко не всі провайдери цілком задовольняють перераховані вище вимоги, тому при виборі провайдера доцільно укладати договори з декількома з них. Наприклад, якщо знайдено провайдера, який забезпечує прийнятні умови для розміщення веб-сервера, але не влаштовує якість модемного зв'язку з ним, тоді можна розмістити сервер в одного провайдера, а для доступу до Інтернету через телефонну лінію користуватися послугами іншого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]