Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 5.2 Правове регулювання, його механізм та форми реалізації права

Поняття механізму правового регулювання; його неюридичні види. Юридичний механізм правового регулювання.

Реалізація права як етап правового регулювання: поняття та система способів (форм) реалізації права. Реалізація норм права поза правовідносинами: утримання від дій, заборонених правом; активні дії з реалізації правомочностей та виконання юридичних обов'язків.

Реалізація норм права через правовідносини. Форми реалізації норм права. Цивільно-правова форма. Адміністративна форма, її різновиди. Взаємодія форм реалізації права.

Тема 5.3 Застосування права як форма його реалізації

Поняття і види застосування юридичних норм. Застосування права як правова форма державного управління (в широкому розумінні), засіб індивідуального правового регулювання. Суб’єкти застосування права. Оперативно-виконавча та правоохоронна форми застосування права.

Стадії застосування норм права: вивчення фактичних обставин справи; вибір відповідної норми; перевірка дійсності норми; аналіз змісту норми; прийняття рішення; повідомлення рішення заінтересованим особам.

Акти застосування права (правозастосовні акти), їх поняття, класифікація, форма.

Тлумачення правової норми як процес з’ясування її змісту. Види, способи, прийоми тлумачення юридичних норм, які використовуються для з’ясування змісту норми.

Тлумачення як роз’яснювальна діяльність органів та осіб. Види тлумачення правової норми за суб’єктами та його практичне значення. Юридична практика та її значення в правозастосуванні.

Прогалини в праві (законодавстві) та способи їх заповнення. Застосування права за аналогією: аналогія закону та аналогія права. Сфера застосування права за аналогією, обмеження у застосуванні права за аналогією. Субсидіарне застосування права. Відмінність між застосуванням права за аналогією та поширювальним тлумаченням норми права.

Змістовний модуль 6 Правова поведінка та юридична відповідальність

Тема 6.1 Правомірна поведінка і правопорушення

Людська поведінка: поняття, структура, генезис. Поняття та ознаки правомірної поведінки. Модельованість правомірної поведінки. Стимулювання і заохочення правомірної поведінки.

Правомірна і протиправна поведінка як види юридичне значущої поведінки, співвідношення між ними.

Загальне поняття правопорушення. Склад правопорушення. Об’єктивні ознаки складу правопорушення. Суб’єктивні ознаки складу правопорушення. Види правопорушень. Причини правопорушень. Обставини, що сприяють вчиненню правопорушень. Попередження правопорушень.

Тема 6.2 Юридична відповідальність

Поняття юридичної відповідальності та її співвідношення із соціальною відповідальністю. Юридична відповідальність в перспективному (позитивному) розумінні та юридична відповідальність в ретроспективному (негативному) розумінні.

Підстави, принципи і мета юридичної відповідальності. Основні види юридичної відповідальності (класифікація за підставою галузевої належності порушень норм законодавства). Колективна та індивідуальна юридична відповідальність (класифікація за суб'єктом).

Примусовий вплив як наслідок реалізації відповідальності та його зміст. Каральні та правовідновні функції юридичної відповідальності, інші її функції. Обставини, що виключають протиправність діяння та юридичну відповідальність.

Відмінність юридичної відповідальності від інших заходів держа­вного примусу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]