Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

3.4. Нормотворча діяльність: поняття, види та стадії

Поняття, види і принципи нормотворчої діяльності.

Юридичний процес та його види. Юридична процедура.

Нормотворчий процес як один із видів юридичних процесів. Нормотворча процедура.

Поняття і стадії законотворчого процесу. Законодавча ініціатива, обговорення законопроекту, прийняття й опублікування закону.

Систематизація законодавства. Інкорпорація, консолідація, кодифікація.

Змістовний модуль 4 Поняття та сутність правової системи і система права

Тема 4.1 Правова система і система права

Право і правова система. Розрізнення понять «правова система» і «система права». Різні погляди на зміст (структуру) правової системи. Елементи правової системи (право як інституційне утворення, юридична практика, домінуюча правова ідеологія). Загальна характеристика національної правової системи сучасної України.

Загальне поняття про систему права та її наукове, навчальне і практичне значення. Поняття галузі права та критерії її визначення. Предмет, метод правового регулювання та особливий юридичний режим регулювання як класифікаційні підстави систематизації правових норм. Поняття публічного та приватного права. Матеріальне і процесуальне право. Внутрішнє та міжнародне право.

Основні галузі права та загальна характеристика їх змісту: конституційне, цивільне, трудове, сімейне, адміністративне, фінансове, земельне, кримінальне, Цивільне процесуальне, арбітражне процесуальне, кримінально-процесуальне, кримінально-виконавче.

Система права та система законодавства. Комплексні галузі права. Підгалузі права, правові інститути. Галузеві та міжгалузеві правові інститути.

Міжнародне право, його галузі. Співвідношення міжнародного права з внутрішнім правом країни.

Система права та система юридичних наук.

Тема 4.2 Основні типи правових систем сучасного світу

Поняття «національна правова система» та її структура.

Поняття «правова сім’я» та її ознаки. Загальна порівняльна характеристика різних правових сімей світу.

Особливі ознаки романо-германської правової сім’ї. Її органіч­ний зв’язок з римським правом. Особлива значимість закону в системі джерел права.

Основні риси англо-саксонської правової сім’ї. Право суддів. Особливе положення судової влади, високий рівень незалежності суддів.

Мусульманська правова сім’я та її головні ознаки. «Вестернізація» мусульманського права.

Сім’я традиційного права та її особливі ознаки.

Змістовний модуль 5 Реалізація права

Тема 5.1 Правові відносини

Поняття правовідносин як способу реалізації норм права та їх структура. Суб'єкти правовідносин, їх види, правові характеристики. Правоздатність та дієздатність. Правосуб’єктність (праводієздатність). Види дієздатності. Обмеження правоздатності та дієздатності. Визнання недієздатним. Деліктоздатність. Інші властивості суб'єктів, що мають правове значення.

Поняття і зміст суб’єктивного права як елемента правовідносин. Відмінність відносних суб’єктивних прав (що випливають із правовідносин) та абсолютних суб’єктивних прав (що випливають безпосередньо із закону). Поняття юридичного обов’язку як елементу правовідносин, що кореспондується суб’єктивному праву.

Об'єкт правовідносин, його форми та зміст.

Види правовідносин (класифікація).

Підстави виникнення, зміни та припинення правовідносин (юридичні факти): поняття та класифікація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]