Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Загальна частина

Теми та основні питання лекційних і семінарсько-практичних занять

Змістовний модуль 1

Наукознавчий та історичний аспекти теорії держави і права

Тема 1.1 Вступ до навчального курсу «Теорія держави і права»

Суспільна обумовленість і значення підготовки юристів-професіоналів у системі вищої школи для розвитку економічної та політичної системи України як суверенної демократичної правової держави, дотримання основних прав і свобод людини та громадянина. Глибоке опанування закономірностями права як об’єктивно існуючого суспільного явища, його категоріями, принципами, змістом, а також технікою правової діяльності – фундамент професійного володіння правом як засобом організації діяльності людей і суспільства за умов його державно-правового становлення. Навчальний курс «Теорія держави і права» – відправна ланка у вивченні юридичних наук, що називаються правознавством (юриспруденцією).

Тема 1. 2 Теорія держави і права як наука та навчальна дисципліна, її функції та методологія

Правознавство, його предмет і система. Предмет теорії держави і права, її місце і роль у системі юридичних наук (правознавства). Структура (система) теорії держави і права. Відмінність підходів у визначенні структури держави і права в сучасній науці, співвідно­шення її складових елементів.

Зв’язок юридичних наук з іншими науками, виникнення на їх стику нових наукових дисциплін.

Функції теорії держави і права як науки та навчальної дисциплі­ни; поняття і зміст.

Методологія юридичної науки (теорії держави і права): поняття і значення. Поняття методу, класифікація методів. Методологія науки та юридичної практики, їх єдність та неможливість подання вичерпного переліку. Відмова від ідеологічних догм у трактуванні системи методів. Методологічний характер теорії держави і права. Система методів та їх характеристика.

Теоретико-юридичне знання і соціальна практика.

Тема 1.3. Походження та історична еволюція держави.

Основні теорії походження держави. Причини і форми виникнення держави. Загальні та особливі закономірності виникнення держави у різних народів. Обумовленість процесу виникнення держави конкретними історичними, соціально-економічними, військово-політичними, демографічними, національними, релігійними та іншими чинниками.

Поняття історичного типу держави. Теоретичні основи і значення типології держав. Фактори, що визначають тип держави. Діалектика співвідношення формаційного та цивілізаційного підходів щодо типології держави. Характеристика окремих історичних типів держав.

Тема 1.4. Поняття та ознаки держави

Поняття держави та основні ознаки (атрибути) держави: публічна влада, територіальна організація гро­мадян (населення), суверенітет. Зв’язок суверенітету держави з наці­ональним і народним суверенітетом. Символіка держави.

Функції держави, їх поняття і класифікація. Внутрішні функції держави, їх зміст. Зовнішні функції держави, їх зміст. Характеристика взаємодії внутрішніх та зовнішніх функцій держави. Постійні та тимчасові функції держави. Форми та методи здійснення функцій держави.

Змістовний модуль 2 Загальне вчення про державу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]