Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Практичне заняття №10-11

Механізм здійснення державної влади ( державний апарат) ”

  1. Поняття механізму держави, його структура.

  2. Система державного апарату у відповідності до принципу розподілу влад.

  3. Організаційна структура, форми та методи роботи державного апарату

  4. Основні принципи організації та функціонування державного апарату.

  5. Класифікація органів державного апарату.

Методичні вказівки до вивчення теми

У державах різних ідеологічних спрямувань, різних типів та форм, у різні часові проміжки, існували і відповідні конструкції механізму реалізації державних функцій, оскільки кожна держава для повноцінного здійснення своєї мети та завдань, повинна мати певні державні інститути, які у своїй сукупності, (за сучасною правничою термінологією), утворюють певний державний механізм (див. Таблицю № 1.).

Розкриваючи внутрішню природу державного механізму, варто звернути увагу на такий його структурний елемент як державний апарат і, при цьому зауваживши, насамперед, на особливих рисах його складових (органів держави), а також - на тій системі принципів, на підставі яких здійснюється їх організація та функціонування.

При цьому, студентам особливо важливо осмислити правову природу державних органів, оскільки кожен з них як первинний елемент (компонент) державного механізму, бере участь або у формуванні або у забезпеченні державної політики. Кожен орган держави є юридичною особою (тобто має свій правовий статус, компетенцію, межі якої визначені чинним законодавством, свій кошторис, банківські рахунки, своє відокремлене майно на праві оперативного управління, ящо належить до державної власності, свою офіційну назву, державну печатку). При цьому, використовуючи системно-функціональний метод в процесі дослідження даного питання, особливо важливим є виділення серед ознак державного органу наявність особливих правових зв`язків, які об`єднують особовий склад органу держави в одне ціле і виражають найважливіші засади організації і функціонування органів держави, як-то, принцип службової субординації між працівниками, підпорядкування керівників нижчестоящих державних органів керівникам виществоящих органів держави тощо.

Слід також ще раз наголосити, що механізм держави будується, насамперед, з урахуванням мети, завдань та призначення держави в певний історичний період її існування; тобто, у даній темі, фактично, продовжується вивчення питань щодо призначення держави, проте вже в аспекті розгляду її функцій як основних напрямків діяльності держави, в яких, врешті-решт, втілюються в практичній площині її сутність, соціальне призначення та мета (див. Таблицю № 2.). Функціональне коло внутрішньої діяльності держави визначається її адміністративно-економічною (організаційно-господарською), поліцейсько-військовою (силовою) та судово-посередницькою ролями.

Термінологічний словник

Орган держави - це структурно-організаційний колектив державних службовців, які наділені владними повноваженнями, необхідними засобами для виконання певних завдань і функцій держави, мають територіальний масштаб діяльності, формуються або шляхом виборів або шляхом призначення; усі державні органи можна класифікувати за різними критеріями – за принципом поділу влад, за формою і процедурою їх утворення або виникнення, за об`ємом їх владних повноважень, за політичним значенням тощо.

Державна служба в Україні – це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів; ці особи є державними службовцями і мають відповідні службові повноваження; право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержави відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір, або за іншою процедурою, передбаченою Кабінетом Міністрів України.

Верховна Рада України - це парламент України; єдиний орган законодавчої влади; єдиний загальнонародний, виборний, представницький, колегіальний орган державної влади; орган первинного представництва.

Президент Українице глава держави; єдиний виборний, представницький, єдиноначальний орган державної влади; орган первинного представництва.

Кабінет Міністрів Українице уряд України; вищий орган в системі органів виконавчої влади (міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій); орган похідного, вторинного представництва.

Конституційний Суд України - це єдиний орган конституційної юрисдикції; орган похідного, вторинного представництва.

Органи правосуддя – суди загальної та спеціальної юрисдикції; органи похідного, вторинного представництва.

Прокуратура – організаційно-самостійна система державно-правових органів, що здійснює контрольно-наглядові функції в межах встановлених чинним законодавством; Генеральний прокурор України - орган похідного, вторинного представництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]