Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 2.1. Сутність та типи держави. Правова, соціальна держава як гарант здійснення та захисту прав людини.

Поняття типу держави. Чинники, що визначають тип держави. Формаційний та цивілізаційний підходи до визначення типів держави.

Сутність держави та її еволюція. Класове і загальнолюдське в сутності держави.

Основні сучасні концепції розуміння сутності держави.

Формування концепцій держави у класово диференційованому суспільстві.

Становлення і розвиток концепцій держави у країнах, де відбувається формування основ громадянського суспільства.

Концепція національної держави. Фашистські ідеї державності. Концепція елітарної держави.

Концепція держави загального благоденства. Особливості та зміст концепції правової держави.

Правова, соціальна держава як гарант здійснення та захисту прав людини - загальнолюдський соціально-політичний ідеал. Співвідношення держави, суспільства й особи. Необхідність закріплення та захисту прав особи. Правовий статус особи: поняття, структура, види. Основні права, свободи та обов’язки людини і громадянина. Декларація прав людини (1948 р.). Дотримання і захист прав і свобод людини і громадянина – обов’язок держави. Взаємна відповідальність особи та держави.

Тема 2.2. Держава в політичній системі суспільства

Поняття і структура політичної системи суспільства. Її основні суб’єкти: держава, політичні партії, рухи, громадські організації й об’єднання і т. д. Право й інші соціальні норми як регулятивна основа політичної системи.

Представницька і безпосередня форми демократії та їх роль у політичній системі суспільства. Ідея народовладдя як одна із загальнолюдських цінностей. Концепція народного суверенітету.

Поняття та основні ознаки народовладдя. Громадянське суспіль­ство як загальна база організації народовладдя. Представницька та безпосередня форми демократії.

Поняття та зміст первинного та похідного представництва. Місце єдиного загальнонародного органу державної влади в систе­мі поділу влади.

Ознаки держави, що відрізняють її від інших організацій і установ суспільства. Взаємодія держави з партіями, суспільними об’єднаннями тощо.

Тема 2.3. Форма держави

Загальне поняття форми держави. Система основних параметрів, що характеризують форму держави.

Форма правління. Основні форми правління (монархія, республіка), їх види та визначальні ознаки. Відносна самостійність форми правління порівняно з іншими властивостями суспільства і держави. Фактори, що впливають на форму правління.

Форми державного устрою, їх види. Унітарна держава, її характеристика. Федерація, її основні ознаки. Конфедерація, її основні ознаки. Проблеми співробітництва держав у різних формах їх об'єднання (співдружність, співтовариство тощо) та їх оцінка в аспекті питання про форми державного устрою. Історичний досвід України та його значення для долі самостійної Української держави, для сучасного процесу державотворення.

Державно-політичний (політичний, державний) режим, поняття державно-політичного режиму, види (демократичний, тоталітарний) та їх різновиди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]