Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Навчальні завдання Теми рефератів

  1. Співвідношення держави та суспільства.

  2. Правовий статус особи: поняття, структура, принципи.

  3. Концепції лібералізму та неолібералізму як ідеологічне підґрунтя правової, соціальної держави.

Питання для дискусій

1. Проаналізуйте наведений уривок з праці Джона Мілля «Про свободу» (1859 р.) з точки зору цивілізаційного підходу до типології держав:

«Проте настав час, коли людство, просуваючись вперед шляхом прогресу, прийшло до усвідомлення того, що немає жодної потреби в тому, щоб їх володарі мали незалежну владу, інтереси якої суперечили б інтересам їхніх підданих. Люди визнали більш доцільним, аби представники різних державних установ були їхніми вповноваженими чи представниками народу, які, на їхній же розсуд, могли б бути ними ж і усунуті... Поступово це намагання мати обраних чи тимчасових правителів стало головною метою, до якої поривалися народні партії, де такі існували, і ця мета знач­ною мірою затулила собою попередні зусилля народу обмежити владу правителів...»

2. Проаналізуйте наведений уривок з праці Карла Маркса і Фрідріха Енгельса «Маніфест комуністичної партії» (1848 р.) з погляду формаційного підходу до типології держав:

«Історія всіх суспільств, що існували до цього часу, була історією боротьби класів.

Вільний і раб, патрицій і плебей, поміщик і кріпак, майстер і підмайстер, тобто гнобитель і гноблений, перебували у вічному антагонізмі один до одного, вели невпинну, то приховану, то явну боротьбу, яка завжди завершувалася революційною перебудовою всього суспільства або загальною загибеллю класів, що вели між собою боротьбу...»

3. Як відомо, капіталістичний тип держави зародився в надрах феодалізму; розвиток капіталізму відбувався природно — через виникнення капіталістичного способу виробництва, класу буржуазії та пролетаріату в період розвиненого феодалізму; буржуазні революції лише юридично закріпили цей спосіб виробництва, а також завоювали державну владу для свого класу, маючи на меті розвиток цього способу виробництва і проведення необхідних реформ: вони не знищували державний апарат, а лише пристосовували його до своїх потреб та інтересів.

Соціалістична революція не могла обмежитися лише такими реформами. Вона мусила майже повністю замінити державний апарат і встановити свою систему державних органів влади. Після соціалістичної революції та громадянської війни необхідно було створювати соціалістичний тип держави, новий спосіб життя, а отже, й нові умови.

Чим, на Вашу думку, це пояснюється? Обґрунтуйте Вашу відповідь та проаналізуйте основні закономірності становлення та розвитку капіталістичного і соціалістичного типів держави.

4. Борис Чичерін у праці «Філософія права», аналізуючи співвідношення особи та суспільства, проголошував: «…Що таке людська особистість? Людина, насамперед, відокремлюється від інших, як самостійний тваринний організм, що має свої фізичні потреби і прагне до їх задоволення… Але над цим суто тваринним елементом споруджується цілий духовний світ, джерелами якого є розум та воля; ….індивідуалізм, що полягає у визнанні свободи особи, становить наріжний камінь будь-якої справжньої людської споруди. Теорії, які не хочуть знати нічого, крім владарювання цілого над частинами, придатні для машин, а не для людей. Насправді, свідомість та волю мають тільки окремі особи, а не загальні установи, які існують і діють виключно тому, що вони представлені особами…»

У чому, на Вашу думку, полягає зміст тези Б. Чичеріна, що «теорії, які не хочуть знати нічого, крім владарювання цілого над частинами, придатні для машин, а не для людей»? Що має бути наріжним каменем побудови правової, соціальної держави у її співвідношенні з суспільством? Обґрунтуйте свою відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]