Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Проста (унітарна) держава – це така держава, складові частини якої не мають власного державного суверенітету і всіх інших ознак держави, та не можуть бути суб`єктами політичних міжнародних відносин (наприклад, Україна, Польща, Болгарія, Румунія та ін.).

Складна державаце така держава, що складається з окремих державних утворень або з декількох суверенних держав, що мають усі ознаки держави, зокрема, і державний суверенітет, але певну частину своїх суверенних прав, переважно у сфері зовнішньої політики, передали центральним федеральним органам держави.

Федерація – це тривалий союз окремих суверенних держав, які об`єдналися на добровільній основі, створили єдину державу і передали частину своїх суверенних прав центральним федеральним (союзним) державним органам.

Конфедерація – це тимчасовий союз суверенних держав, які добровільно об`єдналися для досягнення спільних цілей у політичній, економічній або військовій сферах.

Імперія – це велика і складна держава, яка складається з територій суверенний держав, котрі позбавлені політичного й економічного суверенітету в результаті завоювань, колонізації та інших форм експансії.

Політичний режимце методи здійснення політичної влади, кінцевий політичний стан у суспільстві, який складається в результаті взаємодії та протиборства різних політичних сил, функціонування всіх політичних інститутів, функціонування всіх політичних інститутів та характеризується демократизмом чи антидемократизмом.

Державний режим – як сукупність способів, форм методів державного керівництва є різновидом політичного режиму, оскільки держава і державна влада - політичні явища.

Демократичний державно-правовий режим це сукупність форм, методів, принципів і засобів, за допомогою яких реалізується державна влада в інтересах народу; це процес реалізації державної політики, основних завдань, цілей і функцій держави всією системою органів державної вади за допомогою режиму законності; він виражається в формах, засобах і методах, за яких розвиваються різноманітні форми демократії, утверджується режим законності й правопорядку, забезпечення основних прав й свобод людини і громадянина та багато інших демократичних і моральних цінностей; його різновидами є демократично-ліберальний, демократично-консервативний, демократично-радикальний, демократично-правовий.

Антидемократичний державний режим - це сукупність форм, принципів і засобів, за допомогою яких державна влада реалізується у вузькогрупових, класових інтересах тощо; це процес реалізації державної політики шляхом здійснення нецивілізованих, варварських, деспотичних, тиранічних та інших антидемократичних методів та прийомів, що веде до беззаконня, обмеження основних прав і свобод людини і громадянина, форм безпосередньої та представницької демократії тощо; його різновидами є деспотичний, фашистський, тиранічний, теократичний, диктаторський, тоталітарний, комуністичний та інші.

Навчальні завдання Теми рефератів

1. Вітчизняна та світова політико-правова думка про принцип поділу влади та про принцип єдиновладдя.

2. Об`єктивні умови та ідеологічне підґрунтя формування антидемократичного державно-політичного режиму.

3. Форма державного правління в Україні і її розвиток в сучасних умовах.

4. Парламентська та президентська республіки: їх особливі ознаки, відмінності та умови формування.

5. Політичний (державний ) режим сучасної України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]