Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДІП_НМКД_1 курс_07.09.2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 2.4. Механізм здійснення державної влади (державний апарат)

Поняття механізму держави, його структура. Система державно­го апарату у відповідності до принципу поділу влад. Органи зако­нодавчої влади. Виконавчі органи. Судові органи. Прокуратура. Організаційна структура, кадри, форми та методи роботи державного апарату. Основні принципи організації та функціонування державного апарату.

Класифікація органів державного апарату. Державні органи та органи місцевого самоврядування.

Змістовний модуль 3 Загальне вчення про право

Тема 3.1 Право: його поняття, сутність, функції та принципи

Сутність права та його складна, багатогранна природа. Право з філософської, соціологічної, юридичної точок зору. Право як міра та форма свободи.

Причини виникнення права. Ознаки, що відрізняють право від соціальних норм первіснообщинного ладу.

Основні сучасні концепції права: загальна характеристика та види. Право як складний соціальний феномен та основні підходи до праворозуміння.

Соціальні і технічні норми, поняття, особливості і взаємозв’язок. Техніко-юридичні норми. Класифікація соціальних норм.

Співвідношення права та моралі: єдність, відмінність, взаємодія. Суперечності між правом і мораллю; шляхи їх усунення та подолання. Роль права в розвитку та зміцненні етичних основ суспільства. Значення моралі в підвищенні правової культури і формуванні поваги до права.

Принципи права: поняття та види. Функції права як форми свободи. Основоположні загальносоціальні та спеціально-юридич­ні функції права.

Тема 3.2 Джерела права

Поняття «джерело права». Багатозначність терміну «джерело права». Джерело права в матеріальному розумінні. Джерело права у формально-юридичному розумінні (форма права).

Система та характеристика змісту джерел права в юридичному розумінні (в значенні форми права). Правовий звичай, судовий та адміністративний прецеденти, нормативні договори, нормативні акти. Розрізнення форм права за джерелами волевиявлення.

Нормативний акт – основне та найважливіше джерело сучасного права вітчизняної правової системи. Характеристика нормативних актів та їх відмінність від інших актів із правовим змістом. Система нормативних актів, критерії її побудови (ієрархічності).

Закон, його місце та роль у системі нормативних актів. Способи прийняття законів. Види законів. Підзаконні нормативні акти, їх система і правові характеристики (властивості). Загальна характе­ристика процесу створення нормативних актів.

Критерії (параметри), що визначають межі дії законів.

Дія нормативного акту у часі. Набрання актом юридичної сили. Способи, що визначають початковий момент дії акту. Визначення моменту завершення дії акту. Розширення меж дії акту у часі: зворотна сила закону; залишкова сила закону.

Дія нормативного акту у просторі. Поняття простору: територія, акваторія, повітряний простір. Екстериторіальна дія закону. Поняття екстериторіальності та питання про юридичну відповідальність за правопорушення. Можливість застосування законодавства однієї країни на території іншої країни. Пріоритет міжнародних договорів, у яких бере участь Україна, перед внутрішнім законодавством.

Дія нормативного акту за колом осіб. Суб’єкти (особи), у відношенні до яких діють закони країни. Обмеження дії законів за колом осіб. Проблема подвійного громадянства в Україні в аспекті питання про дію законів за колом осіб. Імунітет від дії законів; дипломатичний імунітет, депутатський імунітет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]