Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Важливим елементом методології є принципи ціноутворення.

Принципи – це постійно діючі основні положення, характерні для всієї системи цін які лежать в її основі.

1. Науковість обґрунтування цін – базується на глибокому аналізі кон’юнктури ринку, усіх ринкових факторів, а також діючої системи цін. Залежить від повноти інформаційного забезпечення при їхньому встановленні.

2. Цільова спрямованість цін – необхідно чітко визначити пріоритетні економічні і соціальні проблеми, у рішенні яких повинні використовуватися ціни.

3. Принцип безперервності – визначається динамічністю процесу ціноутворення, для кожного етапу товаропросування установлюється своя ціна.

4. Принцип єдності процесу ціноутворення і контролю за дотриманням цін – державні органи, що встановлюють і регулюють ціни зобов’язані їх контролювати. Державні органи здійснюють перевірку правильності застосування встановлених законодавством правил ціноутворення вільних цін.

Систему цін характеризують наступні параметри:

рівень – абсолютне кількісне вираження ціни в грошах;

структура – визначені співвідношення елементів ціни в % чи частках;

динаміка - зміна рівня ціни.

В умовах ринку динаміка цін формується непередбачено. Однак держава здатна економічно впливати на динаміку цін. ” Про удосконалення порядку формування цін”: Постанова Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 р.

16.3. Класифікація цін

Кожний вид ціни складається з окремих частин, які називаються елементами. До елементів ціни належать: собівартість (С), прибуток (П), мито (М), акцизний збір (А), податок на додану вартість (ПДВ), посередницько-збутова націнка (Нп), торговельна надбавка (Нт).

Собівартість та прибуток є обов’язковими елементами ціни, тому що відшкодування витрат і отримання прибутку є невід’ємною умовою виробництва продукції.

Склад роздрібної ціни (Цр) на вітчизняні товари, яка містить у собі максимальну кількість елементів, можна записати таким чином:

Цр = С + П + А + ПДВ + Нп + Нт

Собівартість

Прибуток

Акцизний збір

ПДВ

Націнка посередника

Торговельна надбавка

Ціна підприємства

Відпускна ціна виробника

Відпускна ціна посередника

Роздрібна ціна

Рис.16.1. Поелементний склад ціни

Класифікація цін ( види цін ):

  1. Види цін у залежності від обслуговування конкретних галузей чи сфери економіки.

    1. Оптові ціни на продукцію промисловості – ціни, по яких реалізується продукція підприємств, фірм і організацій, незалежно від форм власності в порядку торгового обороту.

      1. Оптова ціна підприємства – ціни, по яким підприємства-виробники реалізують продукцію споживачам, іншим підприємствам і організаціям (рис.16.1).

О птова ціна підприємства

Витрати Прибуток Націнки ПДВ Акцизний (собівартість) (знижки) збір

Рис. 16.2. Структура оптової ціни підприємства

Різновидом оптової ціни підприємства є трансфертна ціна, що застосовується при комерційних операціях між підрозділами однієї і тієї ж фірми чи підприємства.

      1. Оптова ціна промисловості – ціни, по яких підприємства й організації-споживачі оплачують продукцію виробникам чи збутовим оптовим організаціям.

    1. Закупівельні ціни – ціни, по яких реалізується сільськогосподарська продукція фермерами і населенням. Закупівельні ціни – це договірні ціни, установлювані за згодою сторін (без ПДВ і акцизу).

    2. Ціни на будівельну продукцію.

      1. Кошторисна вартість – граничний розмір витрат на будівництво окремого об’єкта.

      2. Прейскурантна ціна усереднена кошторисна вартість одиниці кінцевої продукції типового будівельного об’єкта.

      3. Договірна ціна – установлюється за згодою між підрядчиком і замовником.

    3. Тарифи вантажного і пасажирського транспорту – стягуються транспортними організаціями з відправників вантажів і населення.

1.5. Роздрібні ціни – це ціни, по яких товари реалізуються в роздрібній торгівлі населенню, підприємствам і організаціям.

1.6.Ціни, що обслуговують зовнішньоторговельний оборот.

1.6.1.Світові ціни – грошове вираження інтернаціональної вартості одиниці реалізованого на світовому ринку товару.

1.6.2.Тверді ціниціна, установлена при заключенні договору і, яка залишається незмінної в продовж усього терміну його дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]