Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

14.4. Поняття капітального будівництва, способи здійснення будівельно-монтажних робіт, проектування капітального будівництва

Капітальне будівництво - процес створення основних фондів шляхом будівництва нових, розширення, реконструкції і технічного переозброєння діючих підприємств і інших об'єктів як виробничого, так і невиробничого характеру.

До сфери капітального будівництва відносяться:

  • будівництво будівель і споруд виробничого і невиробничого призначення;

  • монтаж устаткування;

  • проектно-конструкторські та інші роботи;

  • капітальний ремонт устаткування і споруджень.

Підприємства, для яких створюються основні фонди і які здійснюють для цього капітальні вкладення, називаються забудовниками.

Для управління господарською діяльністю в забудовника створюється спеціальний апарат. Керівництво будівництвом нових підприємств здійснює дирекція створюваного підприємства, на діючих підприємствах - відділ капітального будівництва.

Капітальне будівництво може здійснюватися підрядним і господарським способом.

Підрядний спосіб означає здійснення будівельно-монтажних робіт постійно діючими спеціалізованими організаціями на основі підрядних договорів.

При господарському способі будівництво здійснюється самим забудовником, роботи на об'єкті будівництва ведуться разом з основною виробничою діяльністю власними силами і засобами. Підприємство-забудовник у даному випадку одночасно виконує функції керівника будівництва і виконавця будівельно-монтажних робіт.

Кінцевий результат капітального будівництва - введення в дію виробничих потужностей. Планування його обсягів здійснюється у такій послідовності:

  • розрахунок балансу виробничих потужностей;

  • оцінюють можливості приросту виробничих потужностей шляхом технічного переозброєння, реконструкції;

  • визначають необхідні обсяги введення в дію додаткових виробничих потужностей за рахунок розширення діючих об'єктів і будівництва нових.

Спорудженню того або іншого об'єкта передують економічне обґрунтування і проектування. Проектування промислового будівництва має дуже важливе значення, тому що від якості проекту залежить ефективність роботи майбутнього підприємства.

Технічна й економічна частини проекту взаємозалежні й утворюють єдиний техніко-економічний документ, без якого не може здійснюватися будівництво.

Існують наступні стадії проектування:

  • техніко-економічне обґрунтування;

  • технічний проект. Він встановлює основні проектні рішення, визначає загальну кошторисну вартість будівництва й основні техніко-економічні показники майбутнього підприємства. Технічний проект промислового підприємства складається з наступних частин: економічна частина , генеральний план і транспорт, технологічна частина, будівельна частина, організація будівництва, кошторисна документація;

  • робоче креслення, що виконуються на основі технічного проекту.

Титульний список - це плановий документ, у якому приведений список об'єктів, включених у план капітального будівництва підприємства, терміни будівництва, потужність об'єктів, витрати на будівельно-монтажні роботи, інші дані.

На жаль, за останні роки обсяги капітального будівництва і капітальних вкладень різко скоротилися, що в ще більшій мірі збільшило економічне положення в країні. Це пов'язано з багатьма причинами, але основними з них є:

  • спад промислового і в цілому суспільного виробництва, що привело до скорочення національного продукту і національного доходу, а отже, і фонду накопичення;

  • інфляція. В умовах інфляції вільний грошовий капітал у більшості випадків невигідно вкладати у довгострокові проекти;

важке економічне положення багатьох підприємств. У них недостатньо коштів для розширення, реконструкції і технічного переозброєння підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]