Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

7.3. Показники планування і їхні види

Показники, що застосовуються в плануванні, підрозділяються на кількісні і якісні, об'ємні і питомі, натуральні, трудові і вартісні.

Кількісні показники плану виражаються абсолютними величинами. До них відносяться: обсяг товарної, валової продукції, обсяг реалізації, чисельність працюючих, фонд заробітної плати, сума прибутку, розмір витрат різних виробничих ресурсів.

Якісні показники є величинами відносними. Вони виражають економічну ефективність виробництва, його окремих факторів. Це ріст продуктивності праці, зниження собівартості продукції й ін. До цих показників також відносяться ті, котрі виражають співвідношення кількісних показників між собою ( рентабельність виробництва, фондовіддача, якість продукції).

Потрібні системи, сполучення кількісних і якісних показників, що направили би працівників не тільки на збільшення обсягу випуску продукції, але і на виготовлення цієї продукції в необхідній населенню номенклатурі, необхідної якості з одержанням визначеного ефекту у виді прибутку.

Об'ємні показники встановлюють абсолютні величини виробництва в цілому, окремих процесів і факторів, що беруть участь у ньому ( обсяг виробництва, обсяг зборки, обсяг трудових витрат, матеріальних ресурсів).

Питомі показники установлюють відношення двох чи декількох взаємозалежних показників (витрати металу на одиницю продукції, капітальні вкладення на одиницю виробничої потужності).

Натуральні вимірники використовуються при плануванні обсягу виробництва, матеріальних ресурсів.

Умовно-натуральний вимірник використовується, коли за умовну одиницю приймають один з однорідних виробів, а всі інші прирівнюють до нього по одній з ознак.

Трудовий вимірник виражається в годинах. У сполученні з натуральними вимірниками використовується для обчислення продуктивності праці, розміру оплати праці, визначення норм виробітку.

У вартісних вимірниках планується обсяг реалізації продукції, товарна і валова продукція. Визначають динаміку розвитку підприємства, темпи і пропорції, взаємопов'язують усі розділи плану.

Основні розділи середньо- і короткострокових планів підприємств:

1. Маркетингова діяльність.

  1. Виробнича діяльність.

  2. Праця, персонал, соціальний розвиток колективу.

  3. Матеріально-технічне забезпечення.

  4. Організація виробництва, праці та управління.

  5. Інвестиційна діяльність.

  6. Фінансова діяльність.

7.4. Зміст і порядок розробки бізнес-плану

Бізнес-план - це техніко-економічне обґрунтування діяльності підприємства в ринкових умовах і робочий інструмент, що при умілому використанні допоможе управляти виробництвом. Він складається як для діючого підприємства, так і для знову створюваного.

Бізнес-план розробляється для економічного обґрунтування випуску нової продукції, упровадження нової техніки й інших нововведень

Бізнес-план - це документ, що описує всі основні аспекти майбутнього комерційного заходу, що аналізує проблеми, з якими може зустрітися фірма і способи їхнього рішення.

Бізнес-план дозволяє всебічно обґрунтувати той чи інший проект чи захід, розробити стратегію і тактику поводження для досягнення мети, визначити фінансові результати від реалізації проекту чи заходу. Він є основою для одержання кредиту й іноземних інвестицій.

Структура бізнес-плану :

Резюме. Цей розділ відкриває бізнес-план, однак складається в самому кінці роботи над ним. Максимальна увага повинна бути приділена тому, що ви збираєтеся робити, призначення товару, на якій базі , джерела фінансування, і чому вашому товару покупець віддає перевагу. Необхідно викласти очікувані результати: прогноз обсягу продажів, витрати на виробництво, ступінь прибутковості вашої справи й очікувані терміни погашення вкладень.

1. Опис товару чи послуги. У цьому розділі необхідно дати відомості про коло споживачів товару, що особливого у вашому товарі і чим він буде відрізнятися від іншого товару; необхідно представити дослідний зразок, його характеристику, опис, моделі, фотографії; дати прогноз цін, по яких передбачається реалізація товару.

2. Оцінка ринку збуту товарів. Цей розділ визначає обсяги виробництва і продажу товарів з урахуванням конкуренції.

3. Конкуренція. У цьому розділі плану аналізується інформація про своїх можливих конкурентів: їхній товар, якість продукції, ціни й умови продажу.

4. План маркетингу. Пропонується схема просування товару до споживача, ціноутворення, реклама, методи стимулювання продажів, післяпродажне обслуговування споживача і гарантії, формування суспільної думки про вашу фірму і про ваші товари.

5. План виробництва. Довести, що фірма в стані виробляти потрібну кількість товарів необхідної якості. Які виробничі потужності для цього будуть потрібні і яка їхня динаміка. Де, у кого і на яких умовах будете закуповувати сировину, матеріали і комплектуючі, яка репутація в цих постачальників.

6. Організаційний план. У цьому розділі необхідно відбити з ким буде організована справа ( які фахівці потрібні – їхня кваліфікація, досвід) і як планується налагодити роботу персоналу.

7. Юридичний план. Мова йде про правовий статус підприємства і форму власності.

8. Оцінка ризику і страхування. У цьому розділі плану розглядаються види ризиків, з якими може зштовхнутися підприємство, профілактика ризиків, витрати на страхування.

9. Фінансовий план. Це узагальнення всього попереднього матеріалу у вартісній формі : прогноз обсягу реалізації, баланс грошових витрат і надходжень, таблиця доходів і витрат, зведений баланс активів і пасивів , графік досягнення беззбитковості.

10. Стратегія фінансування. Визначаються засоби, необхідні для фінансування проекту, джерела їхнього одержання, строк окупності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]