Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Тема 8 форми організації виробництва

8.1 Концентрація виробництва

8.1.1 Сутність, форми і показники рівня концентрації

Ефективне використання сучасної техніки, високопродуктивного устаткування й інших ресурсів промисловості вимагає високої і раціональної концентрації спеціалізованого виробництва і збільшення виробничої потужності підприємства.

Концентрація - це процес, спрямований на збільшення випуску продукції чи надання послуг на підприємстві.

Концентрація на підприємстві може розвиватися на основі різних форм:

  • збільшення випуску однорідної продукції (спеціалізовані підприємства);

  • збільшення випуску різнорідної продукції (універсальні підприємства);

  • розвитку концентрації на основі комбінування виробництва (підприємства –комбінати);

  • розвитку концентрації на основі диверсифікації виробництва. Ця форма сама складна, вона означає одночасний розвиток не зв'язаних один з одним видів виробництв, розширення номенклатури й асортименту продукції в рамках одного підприємства.

Концентрація виробництва на підприємстві може бути досягнута шляхом:

  • збільшення кількості машин, устаткування, технологічних ліній на колишньому технічному рівні;

  • застосування машин і устаткування з більшою одиничною потужністю;

  • одночасного збільшення машин, устаткування, як колишнього технічного рівня, так і більш сучасного;

  • розвитку комбінування взаємозалежних виробництв.

З економічної точки зору найбільш доцільний шлях розвитку концентрації - інтенсивний, тобто, за рахунок упровадження нової техніки і технології і збільшення одиничної потужності устаткування.

Для аналізу рівня концентрації застосовуються як абсолютні, так і відносні показники, тому розрізняють абсолютну і відносну концентрацію.

Абсолютна концентрація характеризує розміри виробництва окремих підприємств, а її рівень визначають наступні показники: обсяг випуску продукції, середньорічна вартість основних виробничих фондів, середньосписочна чисельність працюючих. Найбільш об'єктивний показник обсягу випуску продукції.

Відносна концентрація характеризується розподілом загального обсягу виробництва в галузі між підприємствами різного розміру. Показники відносної концентрації: частка окремого підприємства у випуску якої-небудь продукції в обсязі її випуску в цілому по галузі; частка підприємства на ринку продаж і ін. Показники рівня відносної концентрації у визначеній мірі характеризують ступінь монополізації підприємства.

8.1.2 Економічні аспекти концентрації

Економічні показники роботи підприємства (собівартість, прибуток, рентабельність, продуктивність праці, матеріалоємність і ін.) значною мірою залежать від розвитку концентрації виробництва, тобто від обсягу продукції, що випускається. З розвитком концентрації економічні показники роботи підприємства, як правило, поліпшуються до його оптимальних розмірів, а потім можуть погіршуватися.

Відомо, що обсяг продукції, що випускається, залежить від величини задіяних виробничих ресурсів, тобто від величини перемінного і постійного капіталу. Але оскільки на зміну кількості використовуваних у виробничому процесі ресурсів витрачається різний час, необхідно розрізняти короткостроковий і довгостроковий періоди. На підприємстві обсяг випуску продукції може бути збільшений за рахунок найбільш повного використання потужностей, у цьому випадку це швидко досягається шляхом залучення додаткової кількості перемінного капіталу, а економічний ефект досягається за рахунок зниження умовно-постійних витрат на одиницю продукції. Якщо на підприємстві відсутній резерв виробничих потужностей, то в цьому випадку збільшення випуску продукції вимагає досить багато часу і залучення не тільки перемінного, але і постійного капіталу.

Великі підприємства мають наступні переваги:

  • є провідниками НТП, тому що мають можливість здійснення всього циклу "наука-виробництво";

  • швидше впроваджується і краще використовується більш сучасне і високопродуктивне устаткування;

  • створюють кращі передумови для застосування більш ефективної організації виробництва;

  • у збільшенням обсягу виробництва постійні витрати на одиницю продукції знижуються, що веде до зниження витрат виробництва;

  • більше можливостей для поглиблення поділу і кооперування праці, росту продуктивності праці;

До недоліків великих підприємств варто віднести:

  • збільшення транспортних витрат на підвіз сировини, матеріалів і комплектуючих виробів до підприємства і відправлення готової продукції споживачам унаслідок зростання радіуса транспортування;

  • необхідність великих інвестицій на спорудження великих підприємств і тривалий термін їхнього будівництва;

  • ускладнення процесу керування зі зростанням масштабів підприємства;

  • підвищення навантаження на природне середовище з наслідками, що звідси випливають;

  • не можуть швидко переорієнтуватися на попит ринку;

  • порушення принципу рівномірного розміщення промислового виробництва і комплексного розвитку окремих регіонів країни;

  • можливість монополізації виробництва.

У залежності від рівня концентрації розрізняють великі, середні і малі підприємства, цехи, ділянки. Тенденцією розвитку концентрації в умовах ринкової економіки є збільшення частки малих підприємств, що покликані сприяти стабілізації споживчого ринку, подоланню монополізму, створенню конкуренції, додаткових робочих місць, упровадженню досягнень науково-технічного прогресу, рішенню екологічних проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]