Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Тема 16 ціноутворення

16.1. Місце ціни в системі економічних категорій

Протягом багатьох поколінь учені замислюються над питаннями – що ж являє собою ціна, що лежить в її основі, чому товари обмінюються на інші в певних пропорціях? Ці питання постали ще перед Аристотелем і через усю класичну політекономію пройшли до наших днів.

У сучасній теорії ціноутворення центральне місце посідає теорія ціни, яка комплексно вивчає дію різних ціноутворюючих чинників, що впливають на ціни шляхом зміни попиту і пропозиції. Рух цін у сучасному виробництві являє собою результат дії складного комплексу таких чинників, як зміни в продуктивності праці та ефективності виробництва, циклічний характер відтворення, стан грошового обігу та платіжного балансу, характер державного регулювання тощо. Тому доцільнішим давати визначення ціни як економічної категорії – це сума грошей, яку покупець згоден заплатити за відповідний товар.

Одним із ключових елементів ринкової економіки є ціни, ціноутворення, цінова політика. Закон України від 03.12.90 р. № 507-Х11 “Про ціни і ціноутворення”.

Ціна являє собою економічну категорію, що означає суму грошей, за яку продавець хоче продати, а покупець готовий купити товар, Ціна певної кількості товару складає його вартість ,тобто ціна – грошова вартість товару.

Ціна – це складна економічна категорія, що в умовах переходу до ринкової економіки має ключове значення для всіх господарюючих суб’єктів.

У ній фокусуються всі основні економічні відносини в суспільстві: виробництво і реалізація товарів; створення, використання, розподіл грошових нагромаджень; розподіл і використання робочої сили.

Ринкова економіка ґрунтується на самостійних економічно відокремлених товаровиробниках, а для них ціна – вирішальний фактор виробничої і господарської діяльності.

Ринок диктує умови виживання, тому правильно обрана цінова стратегія, грамотна тактика формування цін, економічно вивірені методи ціноутворення складають основу успішної діяльності будь-якого підприємства, незалежно від форм власності.

При товарному виробництві економічні відносини виявляються не в самому процесі виробництва, а через ринок. Ринок виступає основною формою реалізації товарно-грошових відносин і вартісних категорій: фінансів, кредиту, заробітної плати, прибутку, собівартості, цін. Ця система вартісних категорій активно стимулює весь процес відтворення. Усі вартісні категорії найтіснішим образом взаємозалежні. Кожна з них займає власне місце, обумовлене тим аспектом економічних відносин, що вона виражає:

Фінанси – економічні відносини, зв’язані з формуванням фондів коштів і їхнім рухом.

Кредит – економічні відносини, обумовлені формуванням і використанням тимчасово вільних коштів.

Заробітна плата – економічні відносини з приводу присвоєння частини вартості суспільного продукту безпосередніми учасниками відтворення.

Прибуток – економічні відносини, зв’язані з формуванням коштів, спрямованих на розширене відтворення.

Собівартість – економічні відносини з приводу формування коштів, використовуваних на просте відтворення.

У системі вартісних категорій ціна займає центральне місце, представляючи грошове вираження вартості, вона відображає всю сукупність економічних відносин.

Ціна – це форма вираження цінності благ, що виявляються в процесі їхнього обміну. Ціна товару, його корисність перевіряються ринком, остаточно формуються на ринку і значною мірою залежать від співвідношення попиту і пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]