Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Тема 9 матеріально – технічне забезпечення і збут продукції

9.1. Сутність, значення і задачі матеріально-технічного забезпечення і збуту продукції

Щоб процес виробництва здійснювався безупинно, підприємства повинні регулярно одержувати сировину, матеріали, паливо, тару, запасні частини, устаткування й інші матеріальні ресурси, тобто постачання зв'язане з початковою стадією виробничого циклу. З іншого боку, підприємства виступають як постачальники своєї продукції, тобто заключним етапом виробництва є збут продукції.

Розходження в змісті і предметі постачання і збуту привели до створення на підприємствах відособлених один від одного структурних підрозділів: відділу постачання і відділу збуту. Постачання забезпечує матеріальну основу для виготовлення продукції - предмета збуту, а збут створює передумови для постачання а значить повторення процесу. На отримані від реалізації продукції кошти підприємство здобуває потрібні для виробництва сировину, матеріали, напівфабрикати й інші матеріальні ресурси.

Таким чином, постачання на підприємствах являє собою раціонально організоване забезпечення виробництва знаряддями і предметами праці. Воно включає організаційно-економічні заходи щодо виявлення потреб у матеріально-технічних ресурсах, своєчасному їх завезенню, збереженню й ощадливому використанню, регулюванню матеріальних запасів, підготовці матеріалів до виробничого споживання, доставка у цехи, на ділянки і робочі місця.

Збут - це форма розподілу і обертання продуктів праці, що включає операції по виявленню попиту на виробляєму підприємством продукцію, установлення договірних зв'язків зі споживачами, планування і здійснення постачань і перевезень продукції відповідно до укладених договорів, складування і збереження готової продукції на складах, пакування, навантаження і доставка в місце відправлення (з/д станції, порти, пристані), організація реклами виробленої і знову освоюваної продукції, надання технічної і консультаційної допомоги споживачам у її використанні, обслуговуванні і ремонті.

На першій стадії управлінські функції зв'язані з матеріально-технічним забезпеченням виробництва, а на, третій - з реалізацією готової продукції. В умовах товарного виробництва вони зв'язані з діяльністю підприємства, що одержала назву комерційної, тобто торгової.

Отже, під комерційною діяльністю підприємства розуміються всі торгові операції по придбанню необхідних матеріально-технічних ресурсів і реалізації виробленої продукції.

Комерційна діяльність впливає на ефективність діяльності підприємства і практично впливає на всі основні показники роботи підприємства.

9.2. Концепція комерційної діяльності підприємства на ринку засобів виробництва

Донедавна реалізація засобів виробництва здійснювалася в основному у формі централізованого матеріально-технічного постачання, тобто шляхом строгого фондованого розподілу засобів виробництва між споживачами з обов'язковим прикріпленням підприємств споживачів до визначених підприємств - виготовлювачів.

В умовах реформи виникла необхідність переходу на оптову торгівлю засобами виробництва. Організація такої торгівлі припускає наявність ринку засобів виробництва.

Ринок - це сфера товарного і грошового обігу, тобто сукупність актів купівлі-продажу, економічних відносин між продавцями (виготовлювачами) і покупцями (споживачами) товарів.

Головними функціями ринку в даній ситуації є:

  • реалізація продукції виробничо-технічного призначення. Ринок, таким чином, забезпечує своєчасне надходження для задоволення платоспроможних підприємств, а також приватних підприємців матеріально-технічних ресурсів, необхідних для відшкодування спожитих засобів виробництва, створюючи тим самим умови для розширення масштабів виробничої діяльності підприємств;

  • відшкодування вартості зроблених і доставлених на ринок товарів. За допомогою цієї функції ринок не тільки сприяє відшкодуванню витрат виробництва, але і реалізує додатковий продукт, тобто забезпечує можливість роботи підприємств в умовах самофінансування.

Ці функції ринок може успішно виконувати за певних умов:

  • подолання в економіці великих деформацій і диспропорцій;

  • забезпечення матеріально-фінансової збалансованості економіки;

  • подолання монополізму;

  • створення економічного механізму стимулювання виробників, що спонукує змінювати обсяг і структуру виробництва відповідно до вимог ринку;

  • установлення гнучких цін, що сприяють підтримці збалансованості попиту та пропозиції;

  • наявність необхідної інфраструктури - оптової ланки з розгалуженою мережею торгових підприємств, оптових і фірмових магазинів, фондових і товарних бірж, інформаційно-комерційних центрів;

  • можливість вільного виходу підприємств на зовнішній ринок, забезпечення повної конвертованості вітчизняної валюти, використання світових стандартів;

  • наявність фахівців, що володіють умінням ефективно вести торгові справи.

Ринок засобів виробництва виконує регулюючу функцію в економіці, але у свою чергу він має потребу в регулюванні з боку держави. Регулювання попиту та пропозиції на ринку можна здійснювати як прямим методом шляхом розміщення держзамовлень на стратегічно важливі і пріоритетні види продукції, так і непрямим. Регуляторами непрямого впливу на ринок є податки, дисконтні ставки банківського відсотка, граничні рівні цін, антимонопольні акти, закони про конкуренцію, акціонерні товариства і т.д.

Створення ринку засобів виробництва розширює границі комерційної діяльності підприємств, наповняє її новим змістом. Обсяги, номенклатура, споживчі властивості продукції, що випускається, визначаються виходячи з конкретного попиту. Тому особлива увага приділяється виявленню поточних і перспективних потреб ринку, швидкому і гнучкому регулюванню на зміни його кон'юнктури, створенню розвинутої системи комерційної інформації, забезпеченню належного до- і післяпродажного обслуговування клієнтів.

Багато підприємств основують свою діяльність на концепції маркетингу - це орієнтована на споживача, інтегрована цільова філософія підприємства.

В даний час економісти розходяться у визначенні маркетингу. Однак головним є його орієнтація на споживача.

Маркетинг - це комплексна система організації виробництва і збуту товару чи надання послуг, заснована на передбаченні і задоволенні попиту споживача.

З одного боку, він призначений для цілей усебічного вивчення ринку, попиту на товар, бажання покупців, урахування всього цього в діяльності виробника, а з іншого боку - активний вплив на формування попиту споживачів.

У маркетинговій теорії говорять не просто про збут, а про просування товару на ринку.

Просування - будь-яка форма заходів, використовуваних підприємством для інформації, переконання чи нагадування людям про свої товари, послуги, ідеї, суспільну діяльність.

Існує кілька способів просування на ринку: реклама, пропаганда, стимулювання збуту, особистий продаж.

Реклама - це інформація про товар, його виробника і продавця, що поширюється в будь-якій формі й оплачується замовником Основна задача реклами - дати інформацію про товар чи послуги і стимулювати думки і дії покупця на їхнє придбання.

Пропаганда - кампанія, спрямована на поширення інформації про товар і продавця в засобах масової інформації, не оплачується рекламодавцем.

Стимулювання збуту - це використання різноманітних засобів стимулюючого впливу, покликаних підсилити відповідну реакцію ринку.

Стимулювання збуту здійснюється наступними методами:

  • використання ціни (знижки з ціни: сезонні, за опт, постійним клієнтам, функціональні й ін.)

  • надання пільг покупцю (премії, купони, талони),

  • психологічні ефекти (конкурси, ігри, лотереї).

Стимулювання збуту є засобом короткочасного впливу на ринок, однак ефект досягається набагато швидше чим при використанні реклами.

Особистий продаж - це частина системи просування товарів, послуг, що дозволяє представити їх в усній формі споживачу для наступної реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]