Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Тема 13

.

Собівартість продукції

13.1. Сутність і значення собівартості продукції як економічної категорії, її види

Для здійснення виробничої діяльності підприємці використовують виробничі чинники: виробничі помешкання, засоби виробництва (основні й оборотні фонди), робочу силу для виконання виробничої діяльності, послуги інших підприємств і організацій.

Проте наявність виробничих чинників не завжди гарантує необхідний результат. Головними завданнями підприємця є вибір і управління комбінацією цих чинників.

У основі будь-якого економічного рішення лежить відповідь на питання: як співвідноситься те, що витрачається на той або інший проект і те, що внаслідок здійснення проекту можна одержати понад витрати (прибуток).

Отже, однією з основних задач управління є пошук шляхів найбільш ефективного використання наявних обмежених ресурсів за допомогою планування, калькулювання, урахування і контролю витрат виробничої діяльності.

Собівартість продукції представляє виражені в грошовій формі поточні витрати підприємства на підготовку до виробництва, виготовлення і реалізацію продукції (робіт, послуг).

Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а отже, і рівень техніки, технології й організації виробництва.

Собівартість продукції є не тільки найважливішою економічної категорією, але і якісним показником, на підставі якого можна судити про ефективність використання підприємством різноманітних видів ресурсів, а також про рівень організації праці на підприємстві.

Як економічна категорія собівартість продукції виконує ряд найважливіших функцій:

  • урахування і контроль усіх витрат на випускк і реалізацію продукції;

  • є базою для формування цін на продукцію підприємства, розрахунку прибутку і рентабельності;

  • економічне обґрунтування доцільності вкладення реальних інвестицій на реконструкцію, технічне переозброєння і розширення діючого підприємства;

  • служить одним із показників ефективності виробництва, у частині спожитих ресурсів;

  • визначення оптимального обсягу випуску продукції підприємством;

  • використовується при економічному обґрунтуванні прийняття управлінських рішень.

У сучасних умовах роль і значення собівартості продукції для підприємства зростає.

З економічних і соціальних позицій значення зниження собівартості для підприємства полягає в наступному:

  • у збільшенні прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, а отже, у появі можливості не тільки в простому, але і розширеному відтворенні;

  • у появі більшої можливості для матеріального стимулювання робітників і рішення багатьох соціальних проблем колективу підприємства;

  • у поліпшенні фінансового стану підприємства і знижені ступеня ризику банкрутства;

  • у можливості зниження ціни реалізації на свою продукцію, що дозволяє значною мірою підвищити конкурентноздатність продукції і збільшити обсяг продажів.

Види собівартості:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]