Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

1. У залежності від часу формування витрат розрізняють:

Планова собівартість передбачає попереднє планування і розраховується на основі раніше досягнутого рівня витрат з урахуванням зниження, що передбачається.

Звітна (фактична) собівартість характеризує фактичний рівень витрат за минулий (звітний) період. Вона розраховується по звітним даним за відповідний період і використовується для визначення результатів виробничої діяльності і виявлення резервів для зниження витрат.

Кошторисна собівартість характеризує витрати на виробництво виробу або замовлення, що виконують у разовому порядку.

2. У залежності від місця формування витрат розрізняють:

Виробнича собівартість - витрати на виробництво продукції у межах усього підприємства.

Повна собівартість - складається з витрат на виробництво і реалізацію продукції.

3. По тривалості розрахункового періоду розрізняють собівартість:

  • місячну;

  • квартальну;

  • річну.

4. По складу продукції розрізняють:

Собівартість валової продукції. З кошторису витрат вираховують витрати, що не включаються у виробничу собівартість (витрати на підготовку й освоєння нової продукції, якщо вони не фінансуються з прибутку, невиробничі витрати, утрати від браку), віднімається приріст суми зменшення залишків витрат майбутніх періодів, підсумовується приріст зменшення залишків майбутніх платежів (відпускні, винагороди за стаж роботи, підготовчі роботи в сезонних виробництвах).

Собівартість товарної продукції – це собівартість валової продукції за відрахуванням приросту залишків незавершеного виробництва плюс витрати по збуту.

Собівартість реалізованої продукції - це собівартість товарної продукції мінус приріст залишків нереалізованої (готової) продукції.

Собівартість незавершеного виробництва.

5. У промисловості розрізняють: індивідуальну і галузеву собівартість.

Індивідуальна собівартість обумовлюється конкретними умовами, у яких діє те або інше підприємство.

Галузева собівартість - це витрати, пов'язані із виробництвом і реалізацією якогось виду продукції по групі однорідних підприємств або галузей.

Середньогалузева собівартість визначається в середньому по галузі.

13.2. Класифікація витрат на випуск і реалізацію продукції

Велике наукове і практичне значення для управління витратами має науково обґрунтована їхня класифікація, що повинна сприяти поняттю їхньої сутності і контрольних функцій при реалізації завдань управління ресурсами і враховувати зміни, що відбуваються на сучасному етапі розвитку економіки.

Сьогодні застосовується нормативно встановлена класифікація витрат відповідно положень (стандартів) бухгалтерського обліку і Методичних рекомендацій по формуванню собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджених наказом Державного комітету промислової політики України від 02.02.2001 р. № 47.

У залежності від цілей, для яких використовується інформація про витрати, їх можна класифікувати по трьох напрямках: для визначення собівартості і фінансових результатів діяльності підприємства, для прийняття управлінських рішень, для контролю і регулювання.

Відповідно першому напрямку класифікації, для визначення собівартості і фінансових результатів діяльності підприємства витрати можна групувати так:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]