Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

15.2. Прибуток – показник ефективності діяльності Прибуток – це частина вартості товару перевищуюча витрати виробництва і реалізації, але в межах ціни, тобто

Кожне підприємство прагне до максимального прибутку. Це основна мета підприємства і друга мета – одержання надлишкового прибутку. Надлишковий прибуток досягається або за рахунок монопольно високих цін, або за рахунок технічної, організаційної, управлінської досконалості підприємства.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у систему планування та обліку підприємств входять наступні види прибутку (рис.15.1):

Прибуток від реалізації;

Балансовий прибуток;

Чистий прибуток

Прибуток (збиток) від реалізації продукції ( робіт, послуг) визначається як різниця між виторгом від реалізації продукції (робіт, послуг) без податку на додаткову вартість і акцизами і витратами на виробництво і реалізацію, що включаються в собівартість продукції (робіт, послуг).

Прибуток (збиток) від реалізації продукції (робіт, послуг) – це фінансовий результат, отриманий від основної діяльності підприємства, що може здійснюватися в будь-яких видах, зафіксованих у його статуті і не заборонених законом. Фінансовий результат визначається роздільно по кожному виду діяльності підприємства, що відноситься до реалізації продукції, виконанню робіт, наданню послуг, Він дорівнює різниці між виторгом від реалізації продукції (робіт, послуг) у діючих цінах і витратами на її виробництво і реалізацію.

З приведеного визначення випливає, що його походження зв’язане з одержанням валового доходу підприємством від реалізації своєї продукції (робіт, послуг) за цінами, що складаються на основі попиту та пропозиції.

Валовий доход підприємства – виторг від реалізації продукції (робіт, послуг) за винятком матеріальних витрат – являє собою форму чистої продукції підприємства, містить у собі оплату праці і прибуток.

На величину прибутку від реалізації продукції впливає склад і розмір нереалізованих залишків на початок і кінець звітного періоду. Значна величина залишків приводить до неповного надходження виторгу і недоодержанню очікуваного прибутку.

Залишки нереалізованої продукції утворяться по наступним причинах:

частина готової продукції закономірно осідає на складі в зв’язку з необхідністю її комплектації, упакування, підготовки до відвантаження, накопичення до розмірів транспортної партії, виписки розрахункових документів.

частина відвантажених товарів не оплачена покупцем в строк.

залишки товарів відвантажених, термін оплати яких не наступив, можуть утворюватися при застосуванні певних форм розрахунку за відвантажену продукцію. Повна передоплата продукції, що відвантажується, виключає утворення таких залишків.

продукція відвантажена й отримана покупцем, але останній на законних підставах відмовився від її оплати. Причиною відмовлення може бути недотримання постачальником умов договору постачання.

Крім прибутку від реалізації, результати господарської діяльності оцінюються по балансовому і чистому прибутку. Балансовий прибуток – це кінцевий фінансовий результат виробничо-фінансової діяльності підприємства.

Балансовий прибуток – це сума прибутків (збитків) підприємства, як від реалізації продукції, так і доходів (збитків), не зв’язаних з її виробництвом і реалізацією.

Балансовий прибуток включає три укрупнених елементи:

  • прибуток (збиток) від реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг;

  • прибуток (збиток) від реалізації основних фондів, їх вибуття, реалізації іншого майна підприємства;

  • фінансові результати від позареалізаційних операцій.

Прибуток від реалізації основних фондів, малоцінних швидкозношуючихся предметів, нематеріальних активів, розраховується як різниця між виторгом від реалізації у відпускних цінах і

Виторг від реалізації продукції (робіт, послуг) у діючих цінах без ПДВ і акцизів

Собівартість продукції (робіт, послуг)

Прибуток від реалізації товарної продукції (робіт, послуг)

+

Прибуток від іншої реалізації

+

Позареалізаційні прибутки, збитки

Балансовий (валовий) прибуток

Податки й інші обов’язкові платежі

Оподатковуваний прибуток з урахуванням пільг

Сума податку на прибуток

=

Чистий прибуток

Фонд споживання

Резервний фонд чи страховий запас

Фонд нагромадження

Фонд матеріального заохочення

Фонд соціального розвитку

Фонд розвитку виробництва

Рис. 15.1. Формування і розподіл прибутку підприємства

і їхньою залишковою вартістю, а також витратами, зв’язаними з їхньою реалізацією і ПДВ. Закон України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР “Про податок на додану вартість” зі змінами і доповненнями – з 1 січня 2004 року податок на додану вартість зменшено з 20% до 17% .

Резервом збільшення балансового прибутку може бути прибуток, отриманий від реалізації основних фондів і іншого майна підприємства. Якщо раніш операції, зв’язані з вибуттям основних фондів, не робили помітного впливу на фінансові результати, то тепер, має сенс звільнитися від зайвого і невстановленого устаткування, попередньо зваживши, що вигідніше – продати його чи здати в оренду.

Чистий прибуток утворюється після сплати з оподатковуваного (балансового) прибутку податків на прибуток і інших обов’язкових платежів і цілком надходить у розпорядження підприємства. Він спрямовується на оплату праці і матеріальне заохочення, на приріст оборотних коштів, капітальних вкладень, соціальний розвиток шляхом утворення відповідних фондів.

Таким чином, в умовах переходу до ринку і в його подальшому становленні прибуток є основним спонукальним мотивом організації виробничої і господарсько-комерційної діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]