Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Фактори, що впливають на рівень ціни:

  1. Попит, точніше співвідношення попиту та пропозиції;

  2. Витрати (собівартість);

  3. Якість ;

Чим нижче собівартість і чим вище якість, тим ширше діапазон для договірної ціни.

4. Монополізм (монополіст ставить покупця в безвихідне положення і нав’язує йому свою ціну;)

5. Впливає на ціну також кон’юнктура, що складається, інфляція, зміна галузевої структури, політична ситуація, новітні технології, прорахунки господарювання, мода, погода та ін.

Ціноутворення – процес формування цін на товари і послуги.

Системи ціноутворення:

1. Ринкове ціноутворення –функціонуюче на базі взаємодії попиту та пропозиції.

2. Централізоване державне ціноутворення – формування цін державними органами.

Останнім часом зміцніла грошова одиниця. Гривня стала однією з найстабільніших валют серед країн з перехідною економікою. Рівень монетизації української економіки підвищився (з 19,2% до 24,9%), а доларизації грошового обігу – знизився. Суттєво зросли золотовалютні резерви держави: з 1352,7 млн.дол.. – у 2000 р. до 2955,4 млн.дол. – у 2001 р. та 4416,7 млн.дол.. на кінець 2002 р.

16.2. Функції та принципи ціноутворення Функції ціни характеризує сукупність загальних властивостей, що властиві їй як економічній категорії.

Обліково-інформаційна визначається сутністю ціни, як копійчаного вираження вартості. Тільки за допомогою цін можна визначити вартість витрачених матеріалів, сировини, енергії та праці, обчислити величину сукупних витрат на виробництво продукції та прибуток від її реалізації.. Ціна використовується для визначення ефективності виробництва, служить орієнтиром прийняття господарських рішень, найважливішим інструментом внутріфірмового планування.

Стимулююча функція ціни полягає в заохочувальному або стримуючому впливі ціни на виробництво та споживання різних видів продукції. За допомогою цін можна стимулювати розвиток раціональної структури виробництва, упровадження досягнень науково-технічного прогресу, підвищення якості продукції, економію матеріальних і трудових ресурсів.

Ціна справляє стимулюючий вплив на виробництво, головним чином, через величину прибутку, що входить до її складу..

Розподільча – ціна бере участь в розподілі або перерозподілі національного чистого доходу між галузями економіки, державними й іншими її секторами, різними формами власності, регіонами, фондами нагромадження і споживання, підприємствами та соціальними групами населення.

Реалізація розподільчої функції досягається за рахунок включення до цін окремих товарів акцизного збору, податку на додану вартість та інших податкових платежів, які спрямовуються до загальнодержавного та місцевих бюджетів.

Збалансованість попиту та пропозиції – через ціни здійснюється зв’язок між виробництвом і споживанням, пропозицією та попитом. Ціна служить гнучким інструментом для досягнення відповідності попиту та пропозиції.

Засіб раціонального розміщення виробництва – за допомогою механізму цін відбувається перерозподіл капіталів у сектори економіки і види виробництв із більш високою нормою прибутку під впливом законів конкуренції і попиту з метою отримання більшої величини прибутку.

Усі перелічені функції ціни тісно пов’язані між собою. Так, балансуюча функція є продовженням стимулюючої і також спрямована на збільшення виробництва товарів, що користуються попитом. Функція ціни як засобу раціонального розміщення виробництва тісно взаємодіє з розподільчою функцією, а разом вони, через перерозподіл коштів, сприяють розвитку високоприбуткових сфер економіки, де існує підвищений попит на товари та послуги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]