Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

6.2. Сутність нтп і нтр. Особливості сучасної науково-технічної революції

На розвиток сучасного суспільства суттєво впливає науково-технічна революція. По сутності і змісту – це революція в продуктивних силах. Вона полягає в перебудові всього технічного базису, форм і методів організації і керування виробництвом.

Комплекс технічних знань у формі документації, виробничого досвіду і навичок, технологічної і комерційної інформації одержав назву “Ноу-хау”.

У навчальній і спеціальній літературі немає однозначного тлумачення сутності НТП і НТР. В узагальненому плані можна дати наступні визначення.

НТП - це безупинний процес упровадження нової техніки і технології, удосконалювання форм і методів організації виробництва і праці на основі досягнення і реалізації наукових знань.

Під НТП розуміється створення й удосконалювання високопродуктивних знарядь праці, технологічних процесів, нових прогресивних матеріалів і джерел енергії в сполученні з передовими методами організації праці і виробництва на основі досягнень науки з метою всілякої інтенсифікації суспільного виробництва.

НТП вирішальний фактор підвищення ефективності виробництва і посилення його інтенсифікації.

НТП у своєму розвитку виявляється в двох взаємозв’язаних і взаємозалежних формах - еволюційній і революційній.

Еволюційна форма науково-технічного прогресу - поступове, безупинне удосконалення традиційних технічних засобів і технологій, нагромадження цих удосконалень. Такий процес може тривати довго і забезпечувати на початкових етапах істотні економічні результати.

На визначеному етапі відбувається нагромадження технічних удосконалень. З одного боку, вони вже недостатньо ефективні, з іншого боку - створюють необхідну базу для корінних, принципових перетворень продуктивних сил, що забезпечує досягнення якісно нової, більш високої продуктивності суспільної праці. Виникає революційна ситуація. Така форма розвитку науково-технічного прогресу називається революційною.

Поняття НТП ширше, ніж поняття НТР. Науково-технічна революція - це складова частина НТП.

НТР - це вища ступінь НТП, означає корінні зміни в науці і техніки, що роблять істотний вплив на суспільне виробництво. НТР - це стрибкоподібний процес.

Розрізняють макро- і мікрореволюцію.

Макрореволюція, результати, якої докорінно торкаються всього суспільного виробництва чи його сфери. Прикладами макрореволюції можуть бути електрифікація, впровадження ЕОМ, радіофікація й ін.

Мікрореволюція, результати якої торкають тільки окремі галузі, наприклад бездоменне одержання сталі в чорній металургії, ГПС у машинобудування

За час існування і розвитку людства відбувалося багато НТР, і етапи цього розвитку називаються по еволюції застосовуваних знарядь праці: кам'яний вік, бронзове століття, залізний вік. Наше століття найчастіше називають століттям атома, кібернетики, ЕОМ і т.п.

Сучасна НТР істотно відрізняється від попередніх по якісним параметрам і масштабності застосовуваних нових знарядь праці і технологічних процесів. Ці особливості такі:

1. Перетворення науки в безпосередню продуктивну силу суспільства.

Наука не перетворюється в четвертий елемент продуктивних сил, вона просто істотно впливає на кожний з елементів продуктивних сил (знаряддя, предмети праці, робоча сила) у якісному плані, тим самим підсилюючи кожний з них, а отже і продуктивні сили суспільства в цілому.

2. Скорочення часового інтервалу з моменту появи відкриттів і винаходів до їхньої реалізації на практиці. ( З наукової сфери до практики: фотографія - 112 років, електродвигун - 56 років).

3. Випередження розвитку науки, тобто теорія випереджає практику. Зараз можна досить точно спрогнозувати, яка техніка і технологія з'явиться в реальному житті через 5- 10-20 і більш років.

4. Розширення межі проникнення сучасної НТР і її масштабність. Сучасна наука усе глибше проникає в пізнання космосу, землі й океану, атома і людини й інших сфер.

Сучасна НТР, як і попередні, у першу чергу, торкнулася знаряддя праці і слабко торкнулася технології, предметів праці і управління. Тому центр ваги наукових і прикладних досліджень необхідно переорієнтувати саме на ці напрямки. Таким чином, НТР знаходить висвітлення в корінних якісних змінах «наука – техніка - виробництво».

Корінне питання економічної політики – прискорення НТП:

  • НТП відіграє визначальну роль у розвитку й інтенсифікації промислового виробництва. Інтенсифікація виробництва не тільки економічно доцільна, але й об'єктивно необхідна.

  • НТП охоплює усі ланки процесу, включаючи його фундаментальні, теоретичні дослідження, прикладні вишукування, конструкторсько-технологічні розробки, створення зразків нової техніки, її освоєння, а також упровадження нової техніки в промислове виробництво. Відбувається відновлення матеріально-технічної бази промисловості, росте продуктивність праці, підвищується ефективність виробництва.

  • НТП виступає також як найважливіший засіб рішення соціально-економічних задач – поліпшення умов праці, ліквідація важкої і шкідливої праці і підвищення його змістовності, охорони навколишнього середовища, підвищення добробуту народу.

  • НТП має велике значення для зміцнення обороноздатності країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]