Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
economics новый.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

2.4. Об'єднання підприємств

Підприємства мають право на добровільних засадах поєднувати свою виробничу, наукову, комерційну й інші види діяльності, якщо це не суперечить антимонопольному законодавству України.

Підприємства згідно з Законом України ”Про підприємства в Україні” можуть поєднуватися в (рис.2.3):

1. Асоціації - договірні об'єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціація не має права втручатися у виробничу і комерційну діяльність кожного з учасників.

2. Корпорації - договірні об'єднання, створені на основі поєднання спільних виробничих, наукових і комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

3. Концерни - статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі на основі повної фінансової залежності від одного чи групи підприємців.

Асоціації

Корпорації

Консорціуми

Концерни

Картелі (синдикати)

Трести

Конгломерат

Холдинги (холдингові компанії )

Промислово-фінансові групи

Холдинги

.

Рис.2.3.Форми добровільних об’єднань підприємств

(фірм, компаній) та організацій

3. Концерни - статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі й ін. на основі повної фінансової залежності від одного чи групи підприємців.

4. Консорціуми - тимчасові статутні об'єднання промислового і банківського капіталу для досягнення загальної мети.

5. Інші об'єднання по галузевих, територіальних і інших принципах.

Законодавством України передбачене також створення таких форм об'єднання підприємств, як промислово-фінансові групи. Відповідно до Закону України “Про промислово-фінансові групи в Україні” від 21.11.95р. №437/95-ВР промислово-фінансова група (ПФГ) являє собою об'єднання промислового, сільськогосподарського, банківського, наукового, страхового і торгового капіталів, а також інтелектуального потенціалу підприємств і організацій, що мають на меті отримання прибутку, та яке створюється за рішенням Уряду України на певний термін з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міждержавними договорами, а також виробництва кінцевої продукції.

ПФГ не має статусу юридичної особи. Право діяти від імені ПФГ має виключно головне підприємство ПФГ. Головне підприємство та його учасники укладають Генеральну угоду про спільну діяльність щодо виробництва кінцевої продукції ПФГ, яка підлягає затвердженню постановою Кабінету Міністрів України.

У світовій практиці відомі:

Синдикат – організаційна форма існування різновиду картельної угоди, що передбачає реалізацію продукції учасників через утворений спільний збутовий орган або збутову мережу одного з учасників об’єднання.

Картель - це угода між підприємствами переважно однієї галузі для здійснення спільної комерційної діяльності – регулювання збуту виготовленої продукції.

Трести – монополістичні об’єднання підприємств, які раніше належали різним підприємцям, в єдиний виробничо-господарський комплекс. При цьому підприємства повністю втрачають свою юридичну й господарську самостійність, оскільки інтегруються всі напрямки їхньої діяльності.

Холдинги – специфічна організаційна форма об’єднання капіталів, яка представляє собою інтегроване товариство, що безпосередньо не займається виробничою діяльністю, а використовує свої кошти для придбання контрольних пакетів акцій інших підприємств, які є учасниками концерну або іншого добровільного об’єднання.

Конгломерат - велике об'єднання різнорідних фірм і виробництв, не зв'язаних ні технологією, ні ринком і не мають профілюючої спеціалізації.

Фірма – це організація, яка здійснює діяльність на одному або декількох підприємствах з метою отримання прибутку.

Велика сучасна фірма:

  • з погляду характеру концентрації капіталу - це корпорація зі складною системою фінансової залежності між її структурними одиницями;

  • з погляду характеру концентрації виробництва - це багатогалузевий концерн, у якому структурні одиниці виступають як підприємства різних галузей економіки,

  • з погляду прикладення капіталу - це транснаціональна чи багатонаціональна корпорація, що має філії в інших країнах.

За правовим режимом членства виділяють такі типи об’єднань:

1. Договірні об’єднання (асоціації, корпорації) створюються за принципом добровільного членства. Їх засновники укладають між собою багатосторонній установчий договір, в якому визначають усі необхідні умови діяльності членів об’єднання.

2.Статутні об’єднання (концерн, консорціум ) діють на підставі статуту, часто на основі високого ступеня централізації управлінських функцій і фінансової залежності від засновників.

3.Інституціональні об’єднання, діяльність яких започатковується в директивному порядку міністерствами чи безпосередньо Кабінетом міністрів. До них належать виробничі, науково-виробничі, виробничо-торговельні та інші об’єднання, які інтегрують стадії створення, реалізації та післяпродажнього сервісного обслуговування виробів тривалого користування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]