Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Osnovy_Menedzhmenta.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Вимоги до оформлення роботи

Обсяг роботи – не менше 10 сторінок рукописного або комп’ютерного тексту формату А4. Робота, виконана за допомогою ЕОМ має відповідати таким вимогам:

Шрифт Times New Roman

Розмір шрифту 14 пунктів

Креслення звичайне

Відстань між рядками 1,5 інтервали

Відступ 1 - 1,25 см

Текст роботи розміщується на аркуші з дотриманням таких розмірів полів: з лівого боку - не менше ніж 20 мм, з правого - не менше ніж 10 мм, зверху та знизу - не менше ніж 20 мм.

Таблиці, графіки, рисунки або цифрові дані повинні супроводжуватися посиланнями на першоджерело (номер позначається в дужках, вказує на порядок переліку літератури, що використовується). Посилання мають містити сторінку, з якої було взято дані (наприклад, [19, с. 35]).

Рекомендації щодо виконання індивідуального завдання:

  1. Обрати одне теоретичне запитання з рекомендованого переліку.

  2. Визначити умови задачі відповідно до номеру в журналі.

  3. Визначити підприємство для здійснення SWOT-аналізу.

  4. Підібрати необхідну літературу, вивчити та проаналізувати її.

  5. Оформити роботу згідно з вимогами, що викладені вище.

1. Вимоги до оформлення теоретичних питань. Кожний студент обирає одне теоретичне питання самостійно із запропонованого переліку (Додаток Б):

- перелік питань для групи 1;

- перелік питань для групи 2;

- перелік питань для групи 3.

Під час виконання даного етапу студент повинен глибоко і всебічно розкрити зміст обраного питання, проаналізувати декілька літературних джерел, різні підходи до здійснення менеджменту на різних підприємствах, навести приклади. Зміст теоретичного матеріалу має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. Студент повинен глибоко і всебічно висвітлити актуальність проблеми. Особливу увагу слід приділити дискусійним питанням теорії і практики менеджменту. Якщо в економічній літературі відсутня єдина точка зору з питань, які досліджуються, слід навести думки кількох авторів, дати їх критичну оцінку та висловити свої міркування з даних питань. Це допоможе більш глибокому засвоєнню матеріалу. Навчальну літературу з вибраного теоретичного питання студент добирає як за рекомендованим списком літератури, так і самостійно. Особливу увагу слід звернути на періодичні наукові видання. Зібраний, вивчений і опрацьований матеріал з певного теоретичного питання має викладатися логічно, може бути поділений на кілька пунктів і підпунктів. Доцільним є використання наочного матеріалу: таблиць, рисунків, діаграм тощо.

2. Оформлення розв’язку задачі. Студент в індивідуальному завданні повинен точно визначити умову задачі, оскільки в загальному вигляду умову визначено через коефіцієнт “n”, де n – порядковий номер студента за списком в журналі. При оформленні індивідуального завдання необхідно переписати умову задачі, визначити формули за якими будуть здійснюватися розрахунки. Під час розв’язку задачі необхідно здійснювати пояснення всіх розрахунків. Доцільним при здійсненні розрахунків є використання ЕОМ (наприклад, програма MS Excel з пакету Microsoft Office). Обов’язковим є побудова графіків з використання графічних редакторів. В кінці розв’язку задачі необхідно зробити детальний висновок.

3. Проведення SWOT-аналізу. Для виконання SWOT-аналізу студентам необхідно визначити об’єкт дослідження. В якості об’єкта дослідження може виступати вітчизняне або закордонне підприємство будь-якої форми власності та сфери діяльності. Оскільки SWOT-анализ є інструментом для визначення сильних (Strength) і слабких (Weaknesses) сторін компанії, а також її можливостей (Opportunities) і погроз (Threats), студенту необхідно детально дослідити фактори зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, виявити ступінь їх впливу на процес його діяльності.

Фактори внутрішнього середовища:

- персонал;

- маркетинговий відділ;

- виробничий відділ, наявні технології організації;

- фінансовий, економічний відділи;

- відділи НДДКР тощо.

Фактори зовнішнього середовища прямої дій:

- споживачі;

- конкуренти;

- постачальники;

- посередники тощо.

Фактори зовнішнього середовища непрямої дії:

- політико-правові;

- рівень розвитку технології в суспільстві;

- соціокультурні фактор;

- загальний стан економіки;

- відносини з місцевим населенням;

- фактори міжнародного середовища тощо.

За результатами проведеного дослідження студенти мають виділити ринкові можливості і загрози, що формують у своїй сукупності фактори зовнішнього середовища організації, і згрупувати їх у таблицю, яка повинна мати наступний вигляд (табл. 1).

Таблиця 1 – Результати обстеження факторів зовнішнього середовища підприємства

Можливості

Загрози

1. Політико-правові фактори:

- …

- …

- …

- …

2. Економічні фактори

- …

- …

- …

- …

3. Рівень розвитку технологій в суспільстві

- …

Інші фактори

Таким самим чином необхідно згрупувати сильні і слабкі сторони підприємства, які формуються за рахунок факторів його внутрішнього середовища (табл. 2).

Таблиця 2 – Результати обстеження сильних і слабких сторін внутрішнього середовища підприємства

Сильні сторони

Слабкі сторони

У сфері маркетингу:

- …

- …

- …

- …

У сфері фінансів:

- …

- …

- …

- …

У сфері виробництва:

- …

- …

- …

- …

У кадровій сфері:

- …

- …

- …

- …

Інші фактори

- …

- …

- …

- …

Всі дані, які використовуються під час проведення дослідження в рамках SWOT-аналізу, мають бути надані в додатках, або мати посилання на першоджерело (в тому числі Internet-джерела). Також запропоновану інформацію доцільно супроводжувати графічними і розрахунковими матеріалами (діаграми, графіки, аналітичні таблиці тощо).

В результаті проведення аналізу студенти повинні заповнити матрицю (шаблон представлено в Додатку Б), в якій відображаються і співставляються найвагоміші сильні і слабкі сторони фірми з одного боку і можливості і погрози ринку з іншого. Відповідно до складеної матриці студенти мають визначити, які заходи можуть бути зроблені для розвитку підприємства, а також які проблеми необхідно терміново вирішити.

В результаті проведення SWOT-аналізу студенти повинні сформулювати наступні висновки:

- чи використовує компанія внутрішні сильні сторони і існуючі ринкові переваги? Якщо компанія не має переваг, то які з її потенційних сильних сторін можуть ними стати?

- чи є слабкості компанії її вразливими місцями в конкуренції і/або вони не дають можливості використовувати певні сприятливі обставини? Які слабкості вимагають коректування?

- які сприятливі можливості дають компанії реальні шанси на успіх за умов успішного використання і розвитку наявних сильних сторін?

- які погрози повинні найбільш турбувати менеджера, і які стратегічні дії він повинен зробити для хорошого захисту?

4. Вимоги до складання тестів. Студент повинен скласти 20 тестових завдань в рамках тематики обраного теоретичного питання, що було розглянуто в першій частині індивідуального завдання. Тестове завдання має бути сформульовано у формі короткого судження (висновку), формулюється зрозумілою, чіткою мовою. Рекомендується починати складання завдань з формулювання правильної відповіді, це допомагає уникнути кількох правильних відповідей. Уникайте підказок у завданнях та зразках відповідей. Ці підказки допомагають вгадати правильну відповідь не володіючи достатнім рівнем знань та вмінь. З тексту завдання необхідно виключити усі вербальні асоціації, що сприяють вибору правильної відповіді через вгадування. Такими підказками можуть бути: граматичні підказки, асоціативні слова та визначення (наприклад, у тестових завданнях закритої форми використання однакових жаргонних виразів чи слів у формулюванні тестового завдання і можливій відповіді), систематичне повторення деяких рис правильної відповіді (наприклад, у тестовому завданні закритої форми правильною найчастіше є найдовша за кількістю знаків відповідь).

В основний текст завдання включається максимальна кількість інформації, що стосується проблеми. У варіантах відповідей не використовуються повторення слів та виразів, вони мають бути розміщені в основному тексті завдання.

У завданнях не повинно бути завідомо хибних варіантів відповідей, що містять підказку, а також варіантів відповідей, що явно виділяються, чи відокремлених. Забороняється застосування усіх правильних чи усіх неправильних варіантів відповідей. Кожне тестове завдання має мати одну правильну відповідь.

Серед варіантів відповіді має існувати лише одна правильна або найбільш правильна відповідь. Загальна кількість відповідей має бути не менше чотирьох. Варіанти відповіді повинні бути короткими, мати приблизно однакову довжину і бути однаково привабливі для тих, хто тестується.

У відповідях не рекомендується використовувати слова «усі», «ні одного», «ніколи» «завжди» і висловлювання «усі перераховані», «ні один із перерахованих», тому що вони сприяють вгадуванню правильної відповіді.

Тестове завдання складається таким чином, щоб його основний текст та варіанти відповідей не були ключем для інших завдань. При складанні групи завдань, що відносяться до одного розділу, необхідно забезпечити незалежність завдань одне від одного, щоб правильність виконання одного завдання не залежала від правильності виконання іншого.