Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Ekonomicheskaya_kibernetika_Kursovay...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
392.19 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Н.К. МАКСИШКО, І.В. КОЗІН, С.С.ЧЕВЕРДА

ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З ПІДГОТОВКИ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № від

Запоріжжя

2010

УДК 519.8

Економічна кібернетика: Методичні рекомендації з підготовки курсової роботи / Укладачі: Максишко Н.К., Козін І.В., Чеверда С.С. – Запоріжжя: ЗНУ, 2010. – 46 с.

Методичні рекомендації розроблено з метою роз’яснення вимог до змісту, завдань, а також порядку підготовки та захисту курсової роботи з напрямку підготовки 6.030502 — “Економічна кібернетика”, галузь знань 0305 — Економіка і підприємництво.

Для бакалаврів економічного факультету напрямку підготовки 6.030502 — “Економічна кібернетика”.

Рецензент: Солодухін С. В., доц., к.е.н.

Відповідальний за випуск Максишко Н. К., доц., к.ф.-м.н.

ЗМІСТ

ВСТУП 5

1 ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ 7

2 ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 11

3 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 13

3.1 Загальні вимоги 13

3.2 Нумерація сторінок 15

3.3 Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів 16

3.4 Ілюстрації 16

3.5 Таблиці 17

3.6 Переліки 19

3.7 Примітки 20

3.8 Виноски 21

3.9 Формули та рівняння 21

3.10 Посилання 22

3.11 Титульний аркуш 23

4 МЕТОДИКА НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ 25

5 ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ 28

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 29

ДОДАТОК А 36

НАПРЯМКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ КАФЕДРИ ЕКОНОМІЧНОЇ КІБЕРНЕТИКИ 36

ДОДАТОК Б 38

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ 38

ДОДАТОК В 40

Зразок оформлення титульного аркуша 40

КУРСОВА РОБОТА 40

ДОДАТОК Г 41

Зразок складання реферату курсової роботи 41

ДОДАТОК Д 42

Зразок оформлення замісту курсової роботи 42

ДОДАТОК Ж 43

Зразок оформлення бібліографічних описів літературних джерел 43

ДОДАТОК З 45

Зразок оформлення ілюстрації 45

ДОДАТОК К 46

Зразок оформлення таблиці 46

ДОДАТОК Л 47

Зразок оформлення додатка 47

ВСТУП

Підготовка кваліфікованих спеціалістів з економічної кібернетики передбачає використання різних форм і методів навчання, особливе місце серед яких займає виконання курсових робіт, які є важливою формою самостійної роботи студента з метою більш ґрунтовної та детальної розробки однієї з проблем економічної кібернетики.

Освітня програма передбачає формування у студентів здатності до самостійних міркувань, допомагає оволодіти науковими методами та підходами до застосування фахових знань.

Мета даної роботи – ознайомити студентів з методикою написання курсових робіт з економічної кібернетики, зорієнтувати у виборі теми, вказати способи збору та обробки матеріалів для дослідження, окреслити основні вимоги до написання та оформлення робіт.

Мета курсової роботи – визначити вміння студента:

– використовувати набуті в процесі навчання знання для розв'язання конкретної проблеми шляхом побудови і застосування кількісних методів та інформаційних технологій;

– працювати з науковими статтями, монографіями, а також методичними, інструктивними матеріалами, критично аналізувати та виявляти їх позитивні та негативні сторони, тобто володіти науковим апаратом;

– узагальнювати та аналізувати фактичний матеріал, виявляючи існуючі тенденції та суттєві щодо цілей дослідження фактори;

– застосовувати сучасний інструментарій та наукову методику дослідження з використанням відповідних математичних методів, інформаційних систем та технологій;

– будувати та використовувати адекватні математичні моделі для оптимізації відповідних рішень;

– аналізувати отримані результати, робити відповідні висновки як теоретичного, так і прикладного характеру.

Курсові роботи виконуються з метою поглиблення та узагальнення знань, отриманих студентами під час теоретичного навчання, їх застосування при вирішенні конкретних завдань, закріплення набутих навичок наукового дослідження.

Виконання курсової роботи вимагає дослідження певної проблеми на основі аналізу та узагальнення значного кола наукових праць вітчизняних та іноземних вчених, періодичної та навчально-методичної літератури, державних законодавчих актів і нормативних документів, статистичних та фактичних матеріалів.

Результати дослідження виносяться на захист, у процесі якого студент повинен продемонструвати високий рівень оволодіння теоретичним матеріалом, уміння обґрунтовувати висновки та відстоювати власні переконання, наукові погляди, здатність застосовувати загальні теоретичні положення до конкретних завдань.

Під час захисту курсової роботи студенти вчаться стисло й доступно викладати основні результати дослідження, розвивають навички публічного виступу і ведення наукової полеміки, що допоможе студентові при самостійній підготовці доповідей, рефератів та публічних виступів, сформує необхідні якості для участі в дискусіях, семінарах, конференціях.

1 Основні вимоги до написання курсових робіт

Для успішного виконання курсової роботи необхідно чітко дотримуватись основних вимог до теоретичного рівня роботи, її змісту, структури, обсягу, форми викладення матеріалу, оформлення та захисту.

Тема курсової роботи обирається студентом згідно напрямків наукових досліджень, що розроблюються на кафедрі економічної кібернетики, погоджується з науковим керівником і затверджується на засіданні кафедри. Перелік напрямків наукових досліджень та тематика курсових робіт наведена у Додатку 1 та Додатку 2.

Робота повинна бути виконана й подана на кафедру згідно встановлених термінів.

Починати виконання роботи потрібно зі складання плану та узгодження його з науковим керівником. У процесі роботи над першоджерелами план курсової роботи може корегуватись.

Курсова робота складається з таких частин:

Вступ.

Реферат

Основна частина роботи.

Висновки.

Список використаної літератури.

Додатки.

Реферат призначений для ознайомлення з курсовою роботою. Він має бути стислим, інформативним і містити відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання всієї роботи.

Реферат має починатися з нової сторінки.

Реферат повинен містити:

– відомості про обсяг курсової роботи, кількість рисунків, таблиць, додатків, кількість використаних джерел згідно з переліком посилань (усі відомості наводять, враховуючи додатки);

– текст реферату;

– перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відбивати подану у курсовій роботі інформацію у такій послідовності:

– об’єкт дослідження;

– мета роботи;

– методи дослідження;

– результати та їх новизна;

– взаємозв'язок з іншими роботами;

– рекомендації щодо використання результатів роботи;

– значимість роботи та висновки.

Реферат слід виконувати обсягом не більш, ніж 500 слів, і необхідно, щоб він розміщувався на одній сторінці формату А4.

Ключові слова, що є визначальними для розкриття суті роботи, розміщують після тексту реферату. Перелік ключових слів повинен містити від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Вступ повинен відображати актуальність обраної теми, ступінь розробки проблеми вітчизняними та зарубіжними вченими. У вступі також визначається мета, предмет та об'єкт дослідження, завдання та методологічна основа дослідження, його статистична та фактологічна база.

Основна частина роботи (обсягом не більше 30 сторінок) містить один-два теоретичних та практичний розділи, що структуровані на окремі параграфи.

Теоретичні розділи повинні розкривати тему роботи, дотримуючись основних методологічних принципів: історичний підхід до аналізу економічних явищ і процесів; єдність історичного та логічного; системний, функціональний, динамічний, предметний та процесний підходи у дослідженні; нерозривний зв’язок теорії з практикою.

Завдання практичного розділу – розгляд динаміки об'єкту дослідження з обґрунтуванням та побудовою економіко-математичної моделі, проведення на її підставі розрахунків, підтвердження висновків теоретичних розділів.

Зміст курсової роботи повинен відображати:

  • теоретичні положення, що розкривають основні характеристики обраної проблеми та її структуру;

  • систему показників, які оцінюють рівень, тенденції розвитку та фактори зовнішнього та внутрішнього середовища явищ і процесів, що досліджуються;

  • порівняльний аналіз накопиченого досвіду та практики вирішення проблем;

  • обґрунтування щодо застосування відповідного інструментарію розв'язання проблеми.

Зміст роботи повинен логічно і повністю висвітлювати всі питання плану, відповідати темі дослідження. Кожен розділ повинен закінчуватись короткими висновками та пропозиціями автора щодо аспектів обраної проблеми.

Курсова робота обов'язково доповнюється таблицями, діаграмами, графіками, відповідними порівняннями автора тощо.

У першому (теоретико-аналітичному) розділі (25 – 30 % обсягу основного тексту роботи) подається критичний огляд літературних джерел, викладаються основні теоретичні та методичні положення теми, проблемні питання, дискусійні та невирішені аспекти, визначається власне ставлення автора до них.

Рекомендується оперувати теорією, виходячи з конкретних ситуацій, випадків тощо.

Крім теоретичних положень перший розділ повинен включати:

- аналіз об’єкта дослідження;

- обґрунтування напрямку подальшого вирішення проблем, які охоплює тема.

Теоретичні положення першого розділу мають бути застосовані для формулювання постановки завдань дослідження та покладені в основу другого і третього розділів.

Перелік питань, що підлягають висвітленню, узгоджується з науковим керівником дипломної роботи.

Основний обсяг посилань на використані джерела повинен міститись у першому та другому розділі.

Другий розділ (20 - 30 %) повинен містити обґрунтування напрямків та математичних методів дослідження та базуватись на висновках теоретичного розділу з урахуванням виявлених особливостей об'єкта дослідження.

Для обґрунтування доцільно користуватися методами та моделями, що вивчаються в межах дисциплін програми, зокрема:

– методологією системного аналізу;

– методологією економіко-математичного моделювання;

– методами економічного аналізу;

– методологією управління проектами;

– методологією маркетингових досліджень;

– методикою функціонально-вартісного аналізу програмних продуктів;

– математичними методами підвищення якості управлінських рішень тощо.

У третьому (конструктивному) розділі (40 – 50 %) наводиться детальна власна розробка з обраного напрямку дослідження. Подається сутність запропонованих моделей та оцінка їх ефективності.

Основний акцент у цьому розділі слід робити на економіко-математичній складовій досліджуваної проблеми, на засобах інформаційної та комп'ютерної підтримки управлінських (фінансових) рішень, на використанні економіко-математичних методів і моделей в економічній діяльності з метою її вдосконалення.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаних даних:

– спеціальна література;

– документи, матеріали, що характеризують економічну, фінансову діяльність підприємства, на базі якого здійснюється наукове дослідження;

– власні спостереження та розрахунки.

Висновки курсової роботи (до 4 сторінок) повинні містити певні узагальнення у вигляді коротких тез, викладення основних висновків, практичних розрахунків, отриманих автором при дослідженні обраної теми, та пропозицій. У цій частині роботи не повинно бути матеріалу, що не висвітлений в основній частині курсової роботи.

Основна вимога до курсової роботи – її самостійне, творче виконання студентом, який повинен сформулювати власні думки, не допускати повторень, стежити за послідовністю та відсутністю протиріч між окремими теоретичними положеннями та результатами розрахунків.

Текст курсової роботи висловлюється від третьої особи, власні судження оформлюються у вигляді конструкцій “На думку автора...”, “На наш погляд...”, “Вважаємо за доцільне...” тощо. Недопустимим є часткове або повне переписування тексту з підручників, брошур, журнальних статей, переобтяжування роботи цитатами, прикладами, фактами та цифровим матеріалом без відповідного аналізу або висновків.