Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod.kyrsov.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

3

Державний вищий навчальний заклад

«запорізький національний університет»

міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ОФОРМЛЕННЯ ТА ГОЛОВНІ ВИМОГИ

ДО КУРСОВИХ РОБІТ

СТУДЕНТІВ ІСТОРИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

ЗАПОРІЗЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Галузь знань «Міжнародні відносини»

Напрям підготовки «Країнознавство»

Методичні вказівки

Затверджено

Вченою радою ЗНУ

Протокол № _____ від _______ 2011 р.

Запоріжжя, 2011

УДК:378.147.89: 327: 908

ББК: Ч484(4Укр)01.116.46 + Ф4я73

Оформлення та основні вимоги до курсових робіт студентів історичного факультету Запорізького національного університету: галузь знань «Міжнародні відносини» напрям підготовки «Країнознавство». Методичні вказівки / Упор. В.Г.Космина, О.М. Маклюк, Л.О. Нестеренко. – Запоріжжя: ЗНУ, 2011. – 47с.

У методичних вказівках викладені загальні вимоги до змісту курсових робіт, які розроблені на основі державного стандарту, вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики до курсових робіт, що відповідають галузі знань «Міжнародні відносини» напряму підготовки «Країнознавство». Додатки містять розділи про організацію процесу підготовки та написання наукової роботи студентами, вимоги до оформлення курсових робіт, зразків оформлення бібліографії, титульної сторінки.

Методичні вказівки запропоновані для використання студентами 1-3 курсів історичного факультету галузь знань «Міжнародні відносини» напрям підготовки «Країнознавство» при підготовці і написанні курсових робіт.

Упорядники:– кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ ­ Космина В.Г., кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ – Маклюк О.М., кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ – Нестеренко Л.О.

Рецензенти: кандидат історичних наук, доцент, декан історичного факультету Ткаченко В.Г.., кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України ЗНУ– Кривко І.М.

Відповідальний за випуск: Омельченко А.В.

З М І С Т

РОЗДІЛ 1. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

4

РОЗДІЛ 2 ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО КУРСОВИХ РОБІТ

10

2.1.Джерельна база курсової роботи. Завдання для самостійної роботи

10

2.2.Літературно-монографічна база роботи

10

2.3.Вимоги до тексту роботи

11

2.4.Структура роботи

12

РОЗДІЛ 3 . ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ

18

3.1. Загальні вимоги та рекомендації до оформлення тексту

18

3.2. Посилання

19

3.3. Оформлення карт

20

3.4. Оформлення списку використаних джерел та літератури

21

3.5. Додатки

23

РОЗДІЛ 4. ОЦІНКА КУРСОВОЇ РОБОТИ

24

РОЗДІЛ 5. ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ ТА ЗАХІСТ КУРСОВИХ РОБІТ

26

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

28

ДОДАТКИ

29

Додаток А. Зразок титульної сторінки курсової роботи

29

Додаток Б. Поради досліднику-початківцю (що треба знати про технологію дослідження)

30

Додаток В. Приклад оформлення джерел та літератури

34

Додаток Д. Орієнтовна тематика курсових робіт

38

Додаток Ж. Електронні ресурси, які пропонуються для використання студентам історичного факультету напрям підготовки «Країнознавство»

44

Розділ 1. Пояснювальна записка. Загальні методичні рекомендації до написання курсових робіт

Курсова робота є важливим етапом підготовки фахівця з міжнародних відносин. Студенти історичного факультету, що навчаються за напрямом «Країнознавство» підтверджують рівень своєї професійної підготовки, засвідчують готовність до самостійної дослідницької праці у процесі написання наукових робіт, що є визначальним кваліфікаційним свідченням їхньої відповідності певному освітньо-кваліфікаційному рівневі. Підготовка та написання студентами курсових робіт виконуються згідно з навчальним планом в ІІ, ІV, VI семестрах. Тема роботи має бути актуальною з погляду сучасних процесів у міжнародних відносинах, зовнішньої політики окремих держав, вона може бути присвячена розкриттю важливих теоретичних питань сучасних міжнародних відносин, глобальних проблем людства, може бути актуальною також з точки зору висвітлення прикладних політичних, економічних, соціальних, екологічних, культурних проблем розвитку окремих держав та їх зовнішньополітичної діяльності.

Курсова робота є складовою самостійної роботи студента, яка поєднує науково-дослідну роботу з практичною роботою студента, що підводить підсумки набутих ним знань, вмінь та навичок з основних дисциплін, передбачених навчальним планом за курс навчання. Курсова робота – це науково-технічний документ, який містить вичерпну систематизовану інформацію за обраною темою, передбачає виклад матеріалу на основі спеціально підібраної літератури та самостійно проведеного дослідження, вона передбачає опанування студентами основних етапів, прийомів і методів країнознавчих досліджень, формування навичок пошуку й опрацювання країнознавчої інформації, оформлення результатів досліджень. Така робота є найбільш ефективним методом формування професіоналізму, які передбачаються освітньо-кваліфікаційною характеристикою майбутнього фахівця з міжнародних відносин.

Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентом за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Вона є лише пробою наукового потенціалу студента, тому має передусім емпіричний характер (інколи аналітичний). Теми курсових робіт, які пропонує кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ, сформульовані у такий спосіб, що дають змогу вирішити поставлене перед студентом наукове завдання у формі поглибленого реферування кількох важливих праць або співставлення певних наукових концепцій. Важливим у процесі написання курсової є набуття студентом практичних дослідницьких навичок, вміння опрацьовувати та систематизувати джерела з досліджуваної проблематики, робити власні узагальнення та логічні висновки, а також оформлювати основні частини роботи згідно із усталеними вимогами. На етапі написання наукових робіт ставиться за мету навчити студентів застосовувати елементарні дослідницькі прийоми та методи, розуміти суть і принципи методології наукової праці як такої, чітко розмежувавши її з іншими сферами та формами інтелектуального самовираження. Дотримання студентом усіх вимог до оформлення курсової роботи сприяє вихованню в нього належного стилю роботи, виховує вимогливість до себе, прищеплює певні навики до ведення наукового дослідження, що буде йому корисним у роботі над дипломною роботою бакалавра та спеціаліста. Бажано, щоб проблеми, розглянуті в курсових роботах переросли у бакалаврську чи дипломну роботи.

Курсові роботи студенти пишуть відповідно до обраної спеціалізації (головним чином – з 2-го курсу). В курсовій роботі студент на практиці застосовує знання та вміння, набуті в процесі вивчення нормативних і варіативних дисциплін (включаючи дисципліни спеціалізації), і водночас формує й розвиває уміння й навички, необхідні йому в майбутньому при здійсненні своєї професійної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]