Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod.kyrsov.2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

Розділ 2 основні вимоги до курсових робіт

Курсова робота складаються з декількох частин і є складовою частиною індивідуальної роботи студента. Зміст роботи повинен продемонструвати, наскільки студент набув вміння працювати самостійно, набув навичок послідовно та логічно розбиратися в сучасних міжнародних подіях, особливостях політичного та соціально-економічного розвитку окремих країн, робити ґрунтовні висновки.

Виходячи з цього, формуються вимоги щодо написання курсової роботи і критерії щодо її оцінки з напряму «Країнознавство»

  • актуальність тематики, відповідність її сучасному стану розвитку науки, практичним завданням майбутньої діяльності спеціаліста з міжнародних відносин;

  • робота показує ступінь вивчення та критичний аналіз монографічної і періодичної літератури з теми;

  • вона повинна будуватись на основі фактичного матеріалу та теоретичній базі;

  • формування джерельної бази, аналіз, класифікація джерел, опрацювання інформації, що вони надають;

  • вивчення та характеристика історії проблеми, яка досліджується, та характеристика стану дослідження на сьогодні;

  • чітка характеристика предмета, мети , завдань і методів дослідження;

  • узагальнення результатів, їх обґрунтування, висновки та практичні рекомендації;

  • студент зобов’язаний виявляти джерела і ознайомитися з певною кількістю літератури, що зберігається в бібліотеках міста, бібліотеках України або ж країн СНД, а також використовувати матеріали мережі INTERNET. Кількість використаних у посиланнях джерел та наукової літератури не обмежена, але не менш 20-25 одиниць;

  • матеріал роботи повинен бути викладений у логічній послідовності і відповідно до норм літературної мови;

  • кожен факт або джерело в роботі повинні бути, як цитата або витяг, підкріплені посиланням на джерело та літературу, з яких вони взяті.

  • студентські курсові роботи оправляти в м’які оправи (з’єднання спіраллю, термопалітурки тощо).

    1. Джерельна база курсової роботи

Головним засобом оволодіння фактичним матеріалом є його збір та аналітична робота над джерелами. Широта і повнота джерельної бази, вміння взяти максимальну інформацію з наявних джерел, вміння дати характеристику достовірності інформації – один з найважливіших критеріїв оцінки роботи та навичок, які студенти набувають під час підготовки курсових робіт. У роботі є недопустимим пряме посилання на джерела, якщо вони описані дослідниками в літературі, але не аналізувалися студентом самостійно. Слід пам’ятати, що знання та характер використання джерел є показником набуття фахової підготовки студентом.

    1. Літературно-монографічна база роботи

Вміння орієнтуватися в літературі, особливо у сучасній, є важливим показником набуття фахової зрілості студента. Курсова робота демонструє, як студент набуває вміння розбиратися у концепціях авторів, аналізувати систему їх доказів, враховувати ступінь використання попередніх досягнень науковців.

Принципи використання матеріалів мережі Інтернет: в Україні поки що не створена нормативно-правова база Інтернету і не розроблені державні стандарти наукової роботи у новому інформаційному полі. Матеріали, з мережі Інтернет не можуть бути використані як основне джерело роботи, вони повинні поєднуватися з традиційними джерелами.

У курсовій роботі студент не переказує джерела та літературу, а фактично робить спробу самостійного узагальнюючого дослідження, в якому повинен бути елемент теоретичного опрацювання. Поняття «узагальнююче дослідження» означає спробу розв’язання нової проблеми, яка б ще не мала достатнього висвітлення у науковій літературі; виявлення нового джерела та висвітлення фактів; встановлення нових зв’язків між відомими фактами та подіями; оригінальна постановка вже відомої проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]