Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ZNU_Biologiya_Khimiya_Ekologiya.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
492.03 Кб
Скачать

61

Державний вищий навчальний заклад

,,Запорізький національний університет”

Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

К.А. Гуцал

Українська мова за професійним спрямуванням

методичні вказівки та завдання

до практичних занять

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

напрямів підготовки «Біологія», «Хімія», «Екологія, охорона навколишнього природного середовища та збалансоване природокористування», «Лісове і садово-паркове господарство»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

протокол № __ від 16.04.2013 р.

ЗАПОРІЖЖЯ 2013

УДК: 811. 161. 2’ 24. (076)

ББК: Ш 141. 4 – 923

С 778

Гуцал К.А.

Українська мова за професійним спрямуванням: навчально-методичний посібник для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напрямів підготовки «Біологія», «Хімія», «Екологія, охорона навколишнього природного середовища та збалансоване природокористування», «Лісове і садово-паркове господарство» / К.А. Гуцал. – Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2013. – 56 с.

Методичні вказівки та завдання то практичних занять включають плани практичних занять та поради щодо відповідей на питання, завдання для самостійної роботи студентів, російсько-український словник юридичних термінів, орієнтовні, список рекомендованої літератури.

Видання призначене для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напрямів підготовки «Біологія», «Хімія», «Екологія, охорона навколишнього природного середовища та збалансоване природокористування», «Лісове і садово-паркове господарство».

Рецензент: Н.І. Тяпкіна, к. філол. наук, доцент

Відповідальний за випуск: О.О.Стадніченко, к. філол. наук, доцент

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………….6

Плани практичних занять……………………………………………………7

Перелік орієнтовних питань для підсумкового контролю……………….55

Література до курсу…………………………………………………………56

Вступ

З кінця 90-х років зростає суспільний статус української літературної мови, поширюється її функціонування в усіх організаціях та установах, здійснюється активна навчальна робота у вихованні потреби кожного мовця вільно користуватися державною мовою як засобом спілкування, формуванні інтелектуальної культури національної свідомості, що має вплив на ментальність і моральні переконання особи.

Реалізація принципів формування мовної особистості ґрунтується на особистісному підході до мовної освіти, в основу компетенції якої покладені гуманізація, історизм, розумовий і мовленнєвий розвиток, індивідуалізація у процесі навчання.

Курс “Українська мова професійного спрямування” є одним з важливих у вітчизняній підготовці майбутніх спеціалістів з вищою освітою. Основні завдання курсу: викласти теоретичні основи культури фахового мовлення як комунікативну систему; ознайомити майбутніх фахівців з основними мовними нормами, допомогти виробити ґрунтовні уміння і навички вільно користуватися діловою мовою в різних її підстилях; сприяти підвищенню мовленнєвої культури взагалі і професійної культури зокрема, сформувавши мовне чуття за допомогою вправ і завдань; виховати любов до рідної мови, естетичне ставлення до неї, почуття особистої відповідальності за власну мовну поведінку і за стан мовленнєвої культури суспільства.

Зазначені вище завдання спрямовані також на те, щоб студенти засвоїли основні аспекти писемної мови, класифікацію та стандартизацію документів, основні правила написання й оформлення різних видів документів, найголовніші правила з граматики та пунктуації, словникове багатство української мови.

Запропоновані методичні вказівки містять плани практичних занять, методичні поради щодо підготовки теоретичних питань, тренувальні вправи, завдання для самостійної роботи студентів, орієнтовні питання та перелік документів до іспиту, список рекомендованої літератури.

Практичні заняття умовно можна поділити на дві частини: теоретичну, що виробляє у студентів уміння самостійно вивчати питання, забезпечує набуття певних навичок правильного формулювання і висловлювання своїх думок, сприяє формуванню базисного словникового запасу професійної лексики, та практичну, що передбачає виконання тренувальних вправ, які допоможуть зорієнтуватися в процесі підготовки конкретних документів. Значна частина матеріалу відведена питанням граматики, перекладу з російської мови на українську, навичкам редагування. Подаються зразки складання й оформлення ділових паперів. Особлива увага звертається на текстовий виклад документа, його грамотність, нормативність. Практичні заняття дають можливість доповнити і поглибити питання теоретичного курсу і навчальної літератури.