Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ZNU_Biologiya_Khimiya_Ekologiya.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Виконати практичні завдання

1. Прочитайте текст, наведіть свої міркування щодо ролі спілкування у професійній діяльності.

1. Найвиразніше людина виявляє себе під час виконання професійних обов’язків. Від її знань та вміння робити свою справу, від культури поведінки, вміння говорити, слухати часто залежать результати професійної діяльності одного із основних видів людського спілкування. Професійна діяльність неможлива без наявності контактів, без обміну інформацією з метою успішного вирішення завдань. Спілкування є вагомою складовою професійної діяльності. Існує думка, що в нашій країні майже 80% проблем будь-якої організації виникає внаслідок неефективного спілкування. Д. Рокфелер стверджував, що ,,вміння спілкуватися з людьми – це товар, який можна купити так, як купуємо цукор або каву. І я заплачу за це вміння більше, ніж за щось інше на світі”.

Спілкування, персональні контакти є одним з важливих параметрів, за яким журнал Foreign Policy визначає рівень глобалізації країни.

2. Підберіть синоніми до слів.

Свідоцтво, дозвіл, посада, професія, керівник, допомога, конкурент, подяка, увага, платня, паритет, конкуренція, згода, договір, підсумок, роботодавець, бажання, зустріч, фах, спілкування.

3. Допишіть речення.

1. Готуючись до ділової зустрічі, потрібно передбачити такі елементи: …

2. Протоколи передбачають такі основні моменти:…

4. Місцем проведення ділових зустрічей є…

5. Учаснику ділової зустрічі мають бути властиві такі риси характеру:…

6. При великій кількості учасників ділової зустрічі необхідно врахувати:...

План 25-26 Тема: Риторика і мистецтво презентації

Мета: вміння фахівців нової генерації володіти живим, ефективним, переконливим словом як інтеграційною якістю професійної майстерності.

1. Публічний виступ як важливий засіб комунікації переконання

2. Мистецтво аргументації.

3. Презентація як різновид публічного мовлення.

4. Культура сприймання публічного виступу.

5. Висновок.

Основна література: 1-7.

Методичні поради

Аналізуючи перше питання, потрібно зауважити, що публічне мовлення є предметом дослідження риторики – теорії ораторського мистецтва, науки красномовства, яку професор Києво-Могилянської академії Ф. Прокопович вважав ,,царицею душ”, ,,княгинею мистецтв”, вказуючи на такі її функції, як соціально-організаційну, культурно-освітню.

Поняття ”ораторське мистецтво” має два значення: 1) вид громадсько-політичної та професійної діяльності, мета якої – інформувати та переконувати аудиторію засобами живого слова; 2) високий ступінь майстерності публічного виступу, мистецьке володіння словом.

Особливим жанровим різновидом мовленнєвої діяльності є публічний виступ. У ньому найповніше реалізується система мисленнєво-мовленнєвих дій – уміле використання форм людського мислення . Діяльність людини, професія якої пов’язана з виголошенням промов, доповідей, читанням лекцій, вимагає набуття певної вправності у виборі відповідного жанру, формулюванні теми, відбору фактичного матеріалу та послідовності його викладу, а також високої культури мовлення та спілкування в цілому.

Залежно від змісту, призначення, способу проголошення й обставин спілкування виділяють такі жанри публічного виступу: доповідь, промова, виступ, повідомлення.

Потрібно з’ясувати, які бувають різновиди доповіді; дати визначення промові та повідомленню; проаналізувати архітектоніку виступу.

Відповідаючи на друге питання, треба відмітити, що аргументація – це майстерний добір переконливих доказів. В основі аргументації лежить складна логічна операція, що є комбінацією судження як елементів доведення. Доведення – це сукупність логічних засобів обґрунтування істинності будь-якого судження за допомогою інших обставин і пов’язаних з ним суджень. Структура доведення складається з тези, аргументів, демонстрації. Дайте характеристику цим визначенням і зупиніться на такій логічній операції як спростування.

У третьому питанні треба сказати про те, що уміння представляти проекти (презентації), звітувати, переконувати, якісно інформувати аудиторію є досить важливою складовою професіограми майбутнього фахівця. Презентація –спеціально організоване спілкування з аудиторією, мета якого переконати або спонукати її до певних дій. Презентацію здійснюють через три канали: вербальний, вокальний, невербальний.

Розрізняють такі види презентацій: презентація за сценарієм, інтерактивна презентація, автоматична презентація, навчальна презентація. Існують структурні компоненти презентації: експозиція, вступ, основна частина, резюме, висновок.

Досліджуючи четверте питання, потрібно відмітити, що важливим компонентом техніки професійного спілкування є вміння слухати. Слухання – не просто мовчання, а активна діяльність, своєрідна робота, якій передує бажання почути, інтерес до співрозмовника. Поясніть різновиди слухання: вибіркове, пасивне, активне, агресивне, псевдослухання.

Логічності виступу сприяють питальні конструкції, оскільки розвиток суджень відбувається шляхом переходу від раніше відомого до невідомого, більш точного твердження. Функції питальних висловлювань визначаються їх місцем в структурі тексту виступу і комунікативним завданням. Розрізняють такі види запитань, якими послуговуються під час виголошення і сприймання публічного виступу: закриті, відкриті, альтернативні, риторичні, підтверджувальні, спрямовувальні, інформаційні, проблемні, провокаційні, навідні, прикінцеві.

Готуючись до п’ятого питання, треба пам’ятати, що висновок – це документ, в якому уповноважені особи, комісія чи установа викладають свої зауваження, дають оцінку, приймають рішення та їх аргументи щодо окремого питання чи документа.