Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ZNU_Biologiya_Khimiya_Ekologiya.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Виконати практичні завдання

1. Прочитайте поданий текст, доберіть до нього заголовок і визначте тему.

Людина створила культуру, а культура – людину. Людина реалізується в культурі думки, культурі праці й культурі мови. Культура – це не тільки все те, що створене руками й розумом людини, а й вироблений століттями спосіб суспільного поводження.

Мова не тільки засіб спілкування, а й природний резервуар інформації про світ, насамперед, про свій народ. Треба повернути всім мовам їх природний престиж і справжню, а не декларовану рівноправність. Необхідно виховувати культуру мови як запоруку піднесення культури суспільної думки і суспільно корисної праці.

Сьогодні культура і мова виявилися об’єднаними в царині духовних вартостей кожної людини і всього суспільства.

2.Продовжіть речення:

У державі, яка будує громадянське суспільство…

Усім, кому не байдужа доля української мови…

Нині молоді українці - це люди…

Демократичне суспільство має ознаки…

Роль державної мови сьогодні вже чітко окреслена…

3. Які з наведених висловів є правильними?

а) поступити до університету – вступити до університету – поступити в університет;

б) зайняти перше місце в олімпіаді – посісти перше місце на олімпіаді – зайняти перше місце на олімпіаді;

в) працювала на посаді вчителя фізики – працювала на посаді фізика – працювала на посаді вчителем-фізиком;

г) навчатися на фізичному факультеті зі спеціальності… – навчатися на фізичному факультеті на спеціальності…– навчатися на фізичному факультеті за фахом…

д) завідувач кафедрою – завідувач кафедри – завідуючий кафедри.

5.Складіть міні-твір: ,,Байдужість – крок до зради”.

Домашнє завдання: 1. Скласти хронологію заборон функціонування української мови (Горбачук В. Барви української мови. – К., 1997. – С. 8-28).

План 2 Тема: Функціональні стилі сучасної української мови у професійному спілкуванні. Норми української мови

Мета: сформувати поняття про функціонально-стилістичну диференціацію сучасної української літературної мови; поглибити і вдосконалити знання студентів про різновиди норм мови; виробити навички чистоти мовлення у професійній діяльності.

1. Стилі сучасної української літературної мови.

2. Офіційно-діловий стиль у фаховому мовленні .

3. Поняття ,,мовна норма”. Різновиди норм мови.

4. Чистота мовлення. Просторічні слова, соціальні діалектизми (жаргонізми, сленг, арготизми), суржик і шляхи їх подолання.

5. Заява. Види заяв.

Реферат на тему: Становлення і розвиток українського правопису.

Основна література: 3, 4, 5, 6, 7.

Додаткова література: 11, 14, 17, 19, 20, 21.

Методичні поради

Розглядаючи перше питання, необхідно дати характеристику функціональним стилям сучасної української літературної мови: науковому, офіційно-діловому, художньому, публіцистичному, розмовно-побутовому, конфесійному; вказати на їх різновиди, ознаки та особливості.

Аналізуючи друге питання, треба зазначити, що фахове мовлення фізика – це поєднання елементів наукового, офіційно-ділового і публіцистичного стилів, оскільки сфера діяльності фізиків досить широка і передбачає спілкування в економічній, політичній, торговельній, громадській тощо.

Офіційно-діловий стиль – це стиль документів і ділових паперів. Типовими ознаками його є: офіційність, документальність, стабільність, стислість, чіткість, зрозумілість, мовні штампи та кліше, характерний стандарт викладу. До специфічних мовних ознак належать: відсутність емоційно-забарвленої лексики, багатозначність слів, специфічна казенно-адміністративна термінологія. У сучасному мовознавстві виділяють такі підстилі: законодавчий, дипломатичний, адміністративно-господарський.

При розкритті третього питання, потрібно зазначити, що мовні норми закріплюються у процесі суспільної комунікації та їм властиві такі риси: традиційність, стабільність, варіантність. Розрізняють такі типи норм: орфоепічні, акцентуаційні, лексичні, морфологічні, синтаксичні, орфографічні, пунктуаційні, стилістичні.

Працюючи над четвертим питанням, потрібно відзначити, що чистота мовлення тісно пов’язана з правильністю і нормативністю: якщо у мовленні немає порушень лексичних, стилістичних та орфоепічних, воно є чистим. Просторічні слова мають знижений колорит, тому вони властиві розмовно-оповідним різновидам мовлення. Функціонально близькі до просторічних слів соціальні діалектизми (жаргонізми, арготизми, сленг) – слова і вислови, пов’язані з певною соціальною групою людей, із соціальним середовищем. Мовний суржик – одна із форм українського просторіччя, породжена практикою тривалої двомовності.

Готуючись до шостого питання, потрібно пам’ятати, що заява – це документ, що містить прохання чи пропозицію особи, адресовану посадовій особі установи. Заява до органу влади – це вид писемного звернення, за допомогою якого громадяни реалізують через державні органи або громадські організації надані їм права (на обмін квартири, одержання житлової площі, приватизацію, прописку, надання допомоги тощо). Заява до органів внутрішніх справ подається зацікавленою особою за місцем проживання на ім’я начальника районного відділу внутрішніх справ (на отримання посвідчення водія, обмін чи втрату паспорта, видачу закордонного паспорта, дозвіл на носіння зброї, дозвіл на реєстрацію мисливської зброї, газового пістолета тощо).