Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧКА ПАТ ФИЗИОЛОГИЯ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Основні питання теми

  1. Судинна недостатність. Види судин, їх функція і патологія.

  2. Артеріолосклероз: визначення поняття, класифікація. Експериментальні моделі.

  3. Види та значення гіперліпідемій в патогенезі атеросклерозу.

  4. Артеріальна гіпертензія. Види, роль порушень пресорних і депресорних систем у розвитку артеріальної гіпертензії.

  5. Експериментальні моделі артеріальної гіпертензії.

  6. Етіологія первинної артеріальної гіпертензії.

  7. Патогенез первинної артеріальної гіпертензії. Дисрегуляторна і мембранна концепція.

  8. Етіологія і патогенез вторинної артеріальної гіпертензії.

  9. Артеріальна гіпотензія, види. Етіологія і патогенез первинної і вторинної хронічної артеріальної гіпотензії.

Питання для самостійної позааудиторної роботи

1. Фактори ризику атеросклерозу

2. Стадії патогенезу атеросклерозу та роль пошкодження ендотелію, запалення, рецептор-опосередкованого транспорту ліпопротеїнів

3. Гемодинамічні варіанти артеріальної гіпертензії

4. Первинна і вторинна гіпертензія малого кола кровообігу

5. Колапс. Причини та механізми розвитку, прояви

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ

Перевірка рівня підготовки до заняття за допомогою тестів виконується в комп’ютерному класі.

Ситуаційні задачі

Задача № 1. В результатi дiї пролонгованого стресового фактору у собаки виникла первинна гіпертензія. Наведiть приклади "хибних кiл" в її патогенезi.

Задача № 2. Двом кроликам ввели катехоламiни: першому - адреналiн, другому - норадреналiн. Який механiзм пiдвищення артерiального тиску у першої та другої тварини? У якої тварини воно виникне ранiше i буде бiльш значне?

Задача № 3. У хворого виявлена пухлина надниркових залоз. Скарги на швидку фiзичну втомлюванiсть, перехiднi паралiчi м’язiв кiнцiвок. При додатковому обстеженнi виявлено: артерiальний тиск 205/110 мм рт.ст.; натрiй плазми кровi - 153 ммоль/л; калiй плазми кровi - 3,8 ммоль/л;збiльшений вмiст альдостерону в кровi: полiурiя. Пояснiсть можливі механiзми розвитку артерiальної гiпертензiї у хворого.

Задача № 4. На двох експериментальних тварина змоделювали шок. У першої тварини викликали септичний шок шляхом введення ендотоксину кишечної палички, у другої тварини викликали анафiлактичний шок шляхом введення iмунноi сироватки.

Якi механiзми обумовили виникнення артеiальної гiпотензiї в патогенезi шоку у першої та другої тварини? Якi наслiдки викличе артерiальна гiпотензiя у тварин?

САМОСТIЙНА УЧБОВО-ДОСЛIДНИЦЬКА РОБОТА

Завдання 1. Вивчити особливостi кровообiгу при гострiй крововтратi.

Хiд роботи: Жабу знерухомлюють руйнуванням спинного мозку за допомогою зонду, фiксують на дощечцi спиною догори. Пiнцетом дiстають язик, злегка його розтягують та фiксують над чотирикутним отвором дощечки i препарат помiщують пiд мiкроскоп. Вивчають нормальний кровообiг язика пiд малим збiльшенням мiкроскопу.

Вiдпрепаровують артерiю стегна i перерiзають її. Негайно приступають до дослiдження змiн кровообiгу язика жаби у вiдповiдь на гостру крововтрату.Через 5-10 хвилин на артерiю вище i нижче мiста перерiзу накладають лiгатури. Продовжуючи спостереження за кровообiгом язика, пiдшкiрно в лiмфатичний простiр вводять 2 мл iзотонiчного - 0,65% (0,11 моль/л) розчину хлориду натрiю. Дослiджують змiни кровообiгу язика жаби на протязi 15-20 хвилин пiсля замiщення крововтрати iзотонiчним розчином хлористого натрiю. Пiд час спостереження вiдзначити кiлькiсть функцiонуючих капiлярiв, ширину просвiту в артерiях, артерiолах, капiлярах, венулах та венах; спiввiдношення форменних елементiв кровi та плазми у судинах.

Завдання 2. Провести аналiз електрокардiограм.