Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧКА ПАТ ФИЗИОЛОГИЯ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.03 Mб
Скачать

238

Критерії оцінки знань з патологічної фізіології

Оцінка “відмінно” передбачає систематичні та глибокі знання програмного матеріалу, основної, а також, додаткової літератури. Студент повинен вміти проводити асоціації між поняттями, які відносяться до різних тем курсу, а також до аналогічних розділів суміжних дисциплін (нормальної фізіології, біохімії, мікробіології, патологічної анатомії). В процесі відповіді студент повинен показати розуміння різних аспектів механізму розвитку патологічного процесу (на молекулярному, клітинному та органному рівнях), його руйнівні та захисні аспекти, значення цих знань для своєї майбутньої діяльності.

Оцінка “добре” ставиться у тому випадку, коли студент успішно засвоїв програмний матеріал і основну літературу. Він повинен знати основний матеріал, класифікацію, етіологію, патогенез патологічних процесів. Уміти чітко аналізувати гемограму, і зробити висновок для яких форм патології вона характерна і чому, уміти використовувати свої знання для майбутньої професії.

Оцінка “задовільно” характеризує такий рівень знань, при якому студент засвоїв основу учбової програми, знає фактичний матеріал: класифікацію, етіологію і патогенез патологічних процесів, але не зовсім чітко може сформулювати свої знання. Студент може не повністю справитися з виконанням конкретного завдання, але він володіє достатнім знанням для усування припущених огріхів і надалі може продовжувати свою освіту, а потім і роботу з своєї професії.

Оцінку “незадовільно” одержує той студент, котрий виявляє прогалини в знанні основ учбового матеріалу, допускає принципіальні помилки при виконанні конкретного завдання.

Модуль 1. Загальна патологія змістовний модуль 1. Загальна нозологія

Тема 1. Предмет і задачі патофізіології. Методи патофізіологічних досліджень. Основні етапи розвитку патофізіології.

Актуальність теми: Патофізіологія, як фундаментальна медико-біологічна наука, створює теоретичні основи для опанування студентами клінічних дисциплін та надає вміння використовувати знання з патофізіології в подальшому навчанні та у професійній діяльності для вирішення клінічних проблем.

Цілі заняття:

Загальна мета: з’ясувати значення патофізіології для вивчення патології живого організму і наступного використання в клініці, принципи різних методів дослідження.

Конкретні цілі:

1. Вмiти дати визначення патофiзiологiї як науки, визначити її мiсце серед iнших медичних наук, визначити основнi етапи розвитку патофiзiологiї.

2. Вмiти дати характеристику переваг та недоліків експериментального та iнших методiв патофiзiологiї.

Необхідні базові знання та вміння:

  1. Знати мету та задачі дисциплін – анатомії людини, гістології, нормальної фізіології.

Основні питання теми

  1. Патофізіологія як наука, її предмет, мета та завдання.

  2. Місце патофізіології серед других медичних дисциплін і зв’язок з ними.

  3. Значення патофізіології для практичної медицини і розвитку теоретичної медицини.

  4. Структура патофізіології як учбової дисципліни: нозологія, типові патологічні процеси, патофізіологія органів та систем.

  5. Значення експерименту для вирішення фундаментальних проблем медицини.

  6. Історія розвитку патофізіології: В.В. Пашутін, О.Б. Фохт.

  7. Становлення і розвиток патофізіології в Україні: В.В. Підвисоцький, О.В.Репрьов, О.О.Богомолець, М.Н.Зайко.

  8. Історія кафедри патофізіології ДДМА.