Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИЧКА ПАТ ФИЗИОЛОГИЯ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Питання для самостійної позааудиторної роботи

1. Фактори, що визначають наслідки ішемії

2. Реперфузійний синдром, ішемічний токсикоз

3. Позитивні та негативні наслідки тромбоутворення

4. Синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання крові

5. Типові порушення лімфообігу

ТЕСТОВИЙ КОНТРОЛЬ

Перевірка рівня підготовки до заняття за допомогою тестів виконується в комп’ютерному класі.

Ситуаційні задачі

Задача № 1. У хворого пiсля нейровiрусної iнфекцiї виникло почервонiння по ходу міжреберних нервiв.

Назвiть тип артерiальноi гiперемii та пояснiсть механiзм ii виникнення.

Задача № 2. У хворого внаслiдок цирозу печiнки виникло скупчення рiдини у черевнiй порожнинi. В результаті невiрно проведенноi медичноi манiпуляцii - швидкого видалення асцитної рiдини, у хворого виник непритомний стан. Визначити тип порушень кровообiгу у судинах черевної порожнини i головного мозку. Пояснити механiзм їх розвитку.

Задача № 3. Хвора, 25 рокiв, скаржиться на напад болю у пальцях руки та почуття затерплостi. Пiд час нападу хвора звертала увагу на блiдiсть шкiри рук, зниження температури, порушення шкiрноi чутливостi.

Про яке порушення периферичного кровообiгу може йти мова?

Задача № 4. Вiдрив тромбу виник у венi селезiнки.

а) який буде напрям руху тромбу?

б) де виникне емболiя?

Задача № 5. Метаболiчнi порушення венозної стiнки, якi виявились зниженням синтезу простациклiну, розвинулось на фонi пiдвищення синтезу у тромбоцитах тромбоксана А2. Який патологiчний процес виникне при цьому в судинi та в яких змінах місцевого кровообігу виявиться?

Задача № 6. Клiтини саркоми стегневої кiстки проникли у венозну судину та стали емболом.

а) який буде напрям руху ембола саркомних клiтин?

б) де виникне емболiя?

САМОСТIЙНА УЧБОВО-ДОСЛIДНИЦЬКА РОБОТА

Завдання 1. Проаналiзувати мiкроциркуляторнi змiни при артерiальнiй гiперемii.

Хiд роботи. Спинальну жабу зафiксувати на дощечцi черевом донизу. Розправити та зафiксувати язика (шпильки уколювати у сосочки язика) по краю трикутного отвору дощечки. Пiд малим збiльшенням мiкроскопу вивчити особливості мікроциркуляції в судинах язика та кровобiг в них в вихідному стані. Потiм поверхню язика змазати скіпiдаром та визначити змiни кровообiгу. Змалювати та описати, зробити висновки.

Завдання 2. Вiдтворити венозну гiперемiю та вiдзначити особливостi мікроциркуляцiї у судинах язика жаби.

Хiд роботи. Дослiд проводять також на спінальній жабі. Розправити та зафіксувати язик.Потiм обережно за допомогою пiнцета вiдтянути край язика назовнi. Вену (велика по калiбру судина, темного кольору, розташована латерально вiд артерii та нерва) вiддiляють вiд артерiї i нерва лiгатурою i перев’язують. Пiд малим збiльшенням мiкроскопа спостерiгають змiни швидкостi кровообігу та просвiту венозних судин, порiвнюючи з iншим боком язика. Змалювати та дати висновки.

Завдання 3. Дослiдити особливостi кровотоку при iшемii.

Хiд роботи. Дослiд проводять на “спинальній” жабі. Накласти лiгатуру на обидвi артерiї у кореня язика.Спостерiгати пiд малим збiльшенням мiкроскопа змiни просвiту судин i швидкостi кровообiгу. Замалювати та описати змiни. Зробити висновки.

Завдання 4. Дослідити місцеві ознаки ішемії.

Хід роботи. Студент пiднiмає руку та тримає її у такому станi 30 сек. Потiм на руку кладуть джгут до зникнення пульсу. Через 5 хвилин порiвнюють колiр цiєї руки, температуру, чутливість, функцію з другою рукою. Описують змiни, аналiзують одержанi данi та роблять висновки.

Завдання 5: Вивчити процес утворення тромба в судинах брижi жаби.

Хiд роботи. Знерухомлюють жабу, закрiплюють її на препарувальнiй дощечцi чревом вниз так, щоб правий бiк знаходився бiля бокового (круглого) отвору дошки. Відкривають черевну порожнину, роблячи розрiз збоку з правої сторони i обережно витягують тонкий кишечник. Розправляють над боковим отвором дошки брижу i обережно, не розтягуючи, закрiпляють її булавками, вколюючи їх в кишечник. Розглядають пiд малим збiльшенням нормальну мiкрогемоциркуляцiю бирижi. Потiм пiд мiкроскопом кладуть бiля стiнки вени кристал кухонної солi i спостерiгають протягом 40-60 хвилин за поступовим утворенням тромбу.

Звернути увагу на стан судин та характер кровотоку до та пiсля утворення тромбу, вид тромбу.

Завдання 6. Вiдтворити жирову емболiю в судинах жаби.

Хiд роботи. Знерухомлену жабу розміщують на дощечці черевом вверх. Пiсля розтину грудної клiтини оголюють серце та знімають перикард. На препароване серце кладуть змочений iзотонiчним розчином тонкий шар вати. Жабу перевертають спинкою вверх, помiщують на дощечку та готують препарат язика. Обережно пiднимають жабу за заднi лапки, захоплюють верхівку серця пiнцетом, бранші якого обгорненi ватою, та вводять у шлуночок серця 0,2-0,3 мл пiдiгрiтого вазелинової олії. Препарат помiщують пiд об’єктив мiкроскопу. Спостерiгають за рухом емболу в просвiтi судин. Описують порушення мiкроциркуляцiї в судинах язика жаби. Роблять висновки.