Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программа по мед психологии з вимогами Болонско...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ З ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ

“Затверджую” “Погоджено”

Начальник Управління освіти і Директор Центрального

науки МОЗ України методичного кабінету з вищої

медичної освіти МОЗ України

_________________ О.П. Волосовець ______________ І.С. Вітенко

“_____” _____________ 2005р. “_____” _____________ 2005р.

МЕДИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Програма навчальної дисципліни для студентів вищих медичних навчальних закладів освіти III – IV рівнів акредитації україни

Спеціальність: 7.110101 “лікувальна справа”,

7.110104 “педіатрія”,

7.110105 “медико-профілактична справа”

м. Київ 2005р.

ПРОГРАМА СКЛАДЕНА спеціалістами Дніпропетровської державної медичної академії: зав. кафедрою психіатрії, загальної та медичної психології, д.м.н., професором І.Д. Спіріною, к.м.н., доцентом В.А. Лагутіним, к.м.н. С.Ф. Леоновим;

ПРОГРАМА РЕЦЕНЗОВАНА:

доктор медичних наук, професор Сонник Григорій Трохимович, Українська медична стоматологічна академія МОЗ України, кафедра психіатрії, наркології та медичної психології, професор кафедри;

доктор медичних наук, професор Голубков Олег Захарович, Запорізький державний медичний університет МОЗ України, завідуючий кафедрою психіатрії, наркології і медичної психології;

ПРОГРАМА ОБГОВОРЕНА І УХВАЛЕНА

комісією з напряму “Медицина” Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України

(протокол № _______ від ________________________________ )

Відповідальний редактор

1. Пояснювальна записка

Сучасна підготовка лікарських кадрів спрямована на поліпшення якості медичного обслуговування населення. Правильне уявлення про закономірності нормальної психічної діяльності дасть змогу лікареві чітко розуміти психологічні особливості своєї роботи, врахувати ті варіації нормальної психіки, які виникають у соматично хворих, що значно вплине на ефективність діагностики, лікування, проведення психопрофілактичних заходів.

Програма з медичної психології для студентів медичних вузів підготовлена у зв’язку з новими навчальними планами з урахуванням теоретичних і практичних вимог до знань, умінь та навичок, необхідних майбутнім лікарям при навчанні медперсоналу, хворих, проведенні лікувально-профілактичної та санітарно-просвітницької роботи з населенням.

Програма складається з окремих розділів, які охоплюють психологію психічних процесів і станів, основи соціальної і вікової психології, а також спеціальну медичну психологію (деонтологію, психологію терапевтичних, хірургічних хворих, деонтологію і психологію і педіатрії, акушерстві і гінекології та ін.), психопрофілактику, психогігієну, основи психотерапії.

Програма передбачає різні види навчання: лекції, практичні заняття, самостійну роботу. Відповідно новому навчальному плану на медичному факультеті за спеціальностями “лікувальна справа”, “педіатрія”, “медико-профілактична справа” виділено 1,5 кредити ECTS, всього 45 годин, у тому числі 30 аудиторних (10 годин лекцій, 20 годин практичних занять) та 15 годин для самостійної роботи.

Назва дисципліни

Кредит ECTS

Всього

Аудиторних

Лекцій

Практичні заняття

СРС

Медична психологія

1,5

45

30

10

20

15

Під час теоретичних занять рекомендовано звернути увагу, що психологічний стан людини має значення у виникненні соматичної хвороби, обумовлює особливості її перебігу, визначає розвиток та успіх лікування, істинне розпізнання та вірне розуміння хвороби можливі при умові знання індивідуальних особливостей хворого, індивідуальний підхід до хворого забезпечує глибину та витонченість діагностики, прогноз хвороби, раціональний вибір найбільш ефективного лікування. Особливо слід підкреслити психологічний стан хворих з різними хворобами, широко впроваджувати міжпредметні зв’язки з усіма клінічними дисциплінами.

Під час вивчення теми “Медична психологія в діяльності лікаря і лікувальних колективів” потрібно звернути увагу на психологічний аналіз професійної діяльності лікаря, медичного персоналу, їх ставлення до хворого, психологію хворих та їх стосунки між собою, роль психічних факторів у виникненні психосоматичних хвороб, ятрогенії, психологічний клімат медичних установ.

Інтенсифікація сучасного виробництва, урбанізація, різноманітність та ускладнення форм людських взаємовідносин пред’являють підвищені вимоги до психоемоційного стану людей. У зв’язку з цим рекомендовано приділити особливу увагу проблемі формування та підтримання психічного здоров’я людини.

Практичні заняття повинні допомогти майбутньому лікарю пізнати свої особистісні якості та індивідуальні особливості за допомогою тестів, вправ, виробити свою тактику поведінки з хворими, залежно від хвороби, набути навичок корекції переживань хворого у зв’язку з хворобою, корекції психологічного реагування особистості на ті, чи інші стресори, формувати адекватні взаємовідносини лікаря, медичного персоналу і хворого, моделювати навички професійної поведінки, імідж медичного працівника.

Предметні комісії можуть вносити зміни в зміст програми і розподіл навчальних годин за розділами і темами в межах загального часу, відведеного для вивчення курсу. Усі зміни затверджуються керівником навчального закладу.