Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Пізнавальна гра

Давайте зробимо відкриття!”

Мета: спроба побачити незвичне у звичному; ознайомити дітей з таким варіантом розвитку особистості: відкриваємо (пізнаємо) світ – відкриваємо себе – відкриваємо (даруємо) себе іншим.

Місце проведення: зал зі сценою та місцями для глядачів.

Вікова категорія: середній та старший шкільний вік.

Тривалість: 1,5 години.

Обладнання: плакат “А давайте зробимо відкриття!”, тумба із “пляшкофоном”, тумба зі “світловертом”, тумба з предметами до гри “Теремок”.

План заходу:

1. Вступ. Промова директора, мітинг.

2. Гра “Теремок”.

3. Розплющуємо очі:

  • аукціон “Хвилі бувають…”;

  • гра-дослід “Ті-я-я”;

  • дослід “Світловерт”.

4. Відкриваємо вуха:

  • дослід з аркушем;

  • дослід “Угадай мелодію”;

  • вікторина “Три епізоди з життя звука”;

  • масовка “Співає відлуння”.

5. Відкриваємо рота:

– практично-теоретична гра “Народні умільці”.

6. Відкриваємо себе:

  • гра-дослід “Нервова пошта”;

  • гра-тест “Уяви собі…”;

  • пісня “Балада про двох лицарів”.

7. Підбиття підсумків.

Критерії оцінювання:

Гра “Теремок” – 3, 2, 1 бали.

Аукціон “Хвилі бувають…” – 3 бали переможцю.

Дослід “Світловерт” – по 1 балу за кожну правильну відповідь.

Дослід “Угадай мелодію” – по 2 бали за правильну відповідь.

Вікторина “Три епізоди із життя звука” – по 2 бали за правильну відповідь.

Гра “Народні умільці” – 5, 4, 3, 2 бали.

За кожну вдалу відповідь (репліку) з місця – 1бал команді.

Хід заходу:

Президент. Добрий день, любі друзі! Давайте пограємося та трішки повигадуємо. Сьогодні ми гратимемо у винахідників. Ну що, згодні?

Якщо так, то уявіть собі що я вже не президент, а скажімо, директор науково-дослідного інституту “Невідкритих відкриттів”, а ви – студенти-практиканти.

(Обертається, входить у роль).

Директор. Добридень, шановні колеги! То ви до нас на практику? Дуже добре! Скільки у нас було практикантів, ще жоден не пожалкував, що потрапив до інституту “Невідкритих відкриттів”. Ми теж, зокрема, не можемо поскаржитися на студентів. Більше того, нові студенти – це завжди свято для нас, тому практика в інституті, зазвичай, відкривається урочистим мітингом, який, до речі, я прошу вважати вже відкритим! Із першим відкриттям вас!

У проведенні мітингів є свої закони, штампи. Нам треба їх вивчити, щоб захід пройшов належним чином. Отож, якщо я зроблю так:

  • руки вгору (жест “зустрічаємо сонце”) – усі аплодують;

  • долоні ніби малюють літеру “о” – усі кажуть: “О-о!” з відтінком здивованості та визнання;

  • долоні вивертаються внутрішнім боком угору (жест пропонування відповісти) – усі кажуть: “Ну?” з відтінком недовіри та заступництва;

  • долоні в боки зовнішньою стороною вгору (жест “Ні!”) – усі кажуть: “А-а…” з відтінком легкого розчарування.

(Репетирують кілька разів).

Директор. А зараз, коли народ готовий слухати, я скажу піднесену промову.

“А давайте зробимо відкриття!” – цей лозунг прикрашає фасад нашого наукового закладу з народження інституту (“О-о!”). А навіщо, можете запитати ви, треба робити якісь відкриття? (”Ну?”). Відповідаю, для того, щоб не потонути у темряві (“А-а…”). Уважно придивімося до слова “відкриття” – що воно означає, із чого складається? А складається воно із двох слів “від” та “криття” (“А-а…”). Ви бачите, як усе просто, насправді “відкриття” – це перехід від захованого до відкритого, від темного до світлого, від невидимого до видимого (“О-о!”). Тому, якщо інколи не робити таких переходів, рано чи пізно все закриється, сховається від наших очей. Ми просто приречені на відкриття, щоб не потонути у темряві! (Оплески).

Давайте робити відкриття, погодитеся ви, але із чого їх роблять? (“Ну?”) Відповідаю – з усього на світі (“А-а…”). Та як свідчить досвід нашого інституту (“О-о!”), краще всього робляться відкриття із того, що найближче до нас – того, на що впало око, що впіймало вухо, до чого дійшли руки, що лягло на серце (“О-о!”). Усе дуже просто, як ви бачите, тому… Давайте робити відкриття! (Оплески). А тепер я розріжу стрічку перед входом на Головний Полігон нашого інституту, якраз на ньому і відбуваються відкриття. (Лунає туш, оплески, розрізає стрічку). Тепер можна було б вас запросити до теремка, так називаємо ми Полігон, та потрібно ще знайти ключа, щоб відчинити двері. (Шукає). Коли ключ відчиняє двері? Коли його секрет збігається із секретом замка, коли є в них дещо, що об’єднує їх.

Чергове Відкриття – відкривання дверей теремка.