Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

6.3. Ігри у дитячому загоні

6.3.1. Ігри-знайомства

Сніжний ком

Група встає в коло і перший учасник називає своє ім’я. Другий – називає ім’я першого і своє. Третій – ім’я першого, другого і своє. Разом з ім’ям можна зобразити свій улюблений жест, назвати свій улюблений напій, особистісну якість (варіант, що починається на першу букву імені), хобі і т.п.

П’ять важливих речей

Виконується в парах. Пари розходяться на п’ять хвилин і мовчки жестами показують один одному п’ять найважливіших для себе речей. А потім кожний учасник пари жестами представляє іншого групі. Можливі варіанти: п’ять найстрашніших для мене речей, самих неприємних і т.п.

М’яч по колу

Усі сидять у колі. У першого гравця в руках м’яч. Він називає ім’я і кидає цій людині м’ячик. Той, хто піймав м’яч, повинен назвати інше ім’я і кинути йому м’яч. Так доти, поки не буде обійдене все коло, причому м’яч повинен побувати в кожного тільки один раз.

Знайомимося по колу

Група встає в два кола – зовнішній і внутрішній, віч-на-віч. Пари, що створилися, протягом двох-трьох хвилин знайомляться і розповідають про себе, а потім внутрішнє коло зміщається вправо на одну людину. Цикл повторюється, поки не буде пройдене все коло. Можна використовувати музичний супровід, проводити гру в танці.

Картки

Групі роздають картки, розділені на квадрати. У кожнім квадраті написана якась якість людини. (Наприклад: Я люблю пекти. У мене є собака. Мені смутно. І т.п.) Кожний повинен знайти людей з даними ознаками і вписати їхні імена на свою картку, щоб виявилися заповненими всі клітини. У вправу варто включати ті якості, що важливі педагогу: інтерес до профільної діяльності (я люблю театр), групи по захопленнях (я люблю читати фантастику), якості властиві тільки учаснику, який хоче “виграти” у межах вправи (пишуться під конкретну людину).

Кельтське колесо

По легенді древніх кельтів усі люди поділяються за сторонами світу:

Люди з Півночі – це люди дії. Лідери, що роблять справу. Люди, що йдуть до мети будь-якими шляхами, не оглядаючись на засоби, їх мало цікавить атмосфера, що панує навколо.

Люди з Заходу – це люди розкладів, розрахунків, точності, дисципліни. Їх часто обвинувачують у нечутливості.

Люди зі Сходу – це люди творчості. Багато ідей, але при цьому вони не займаються їхньою реалізацією.

Люди з Півдня – забезпечують теплі відносини і комфорт у групі. Атмосфера в групі важливіше поставленої мети, руху вперед.

По легенді Древніх кельтів, для досягнення гармонії в кожній групі, а також у кожній людині, повинні бути присутніми усі сторони світу, хоча якась і переважає. Це і являє собою замкнуте кельтське колесо. Члени групи розділяються на підгрупи по своїй схильності за сторонами світу. Якщо людина коливається, йому пропонують вибрати сторону світу, до якої він відносить себе в даний момент.

Етапи:

1. 7-10 хвилин на підготовку. Кожна сторона світу представляє себе, робить рекламу своїх якостей.

2. Кожна група розповідає негативні сторони інших частин світу і вислухує про свої негативні риси.

3. Кожна група відповідає на запитання: чому б вона не могла обійтися без інших сторін світу.

4. Група розглядає, як щонайкраще організувати розподіл обов’язків між людьми відповідних сторін світу для вирішення загальних завдань. Якщо в групі не виявляється якоїсь сторони світу, то на виступах її роль бере на себе ведучий, а увага групи звертається на те, що через відсутність цієї сторони в групі виникнуть деякі проблеми. Наприкінці в групи запитується, яка ще сторона світу, крім названої, в них домінує. Якщо в групі випала якась сторона (найчастіше Захід), людям назвавшим її як другу, пропонується виконувати її функцію для вирішення проблем у групі.