Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Права й обов’язки чергового вожатого

Черговий вожатий є відповідальною особою за організацію одного з днів зміни. Всі організаційні питання дня вирішує черговий вожатий, у випадку спірних чи неясних питань він звертається за допомогою до старшого вожатого чи начальника табору.

Черговий вожатий зобов’язаний:

1. Прийняти чергування по табору напередодні в 22 години від попереднього чергового загону й одержати інструктаж від старшої вожатої чи начальника табору.

2. Вести журнал чергового вожатого, у якому фіксуються всі зауваження і попередження щодо чергування.

3. Бути присутнім на раді дружини напередодні чергування (раді командирів і т.ін.).

4. Керувати роботою чергового члена ради дружини (чергового командира).

5. Стежити за чітким виконанням режимних моментів загонами і своєчасним поданням сигналів.

6. Підготувати спільно зі старшою вожатою і провести робочу лінійку.

7. Зобов’язаний знати в будь-який час кількість дітей у дружині, місцезнаходження будь-якого загону.

8. Контролювати постових і вчасно здійснювати їхню заміну.

9. Проводити обходи корпусів і спалень з метою перевірки санітарного стану разом з лікарем; домагатися чистоти корпусів і території.

10. Контролювати виконання планів роботи загонами.

11. Стежити за доставкою періодичної кореспонденції.

12. Забезпечити виконання на день наміченого плану дружини.

13. Стежити за зовнішнім виглядом дітей.

14. Стежити за роботою радіовузла, за оформленням вітрин, газет. Проводити ранкову радіолінійку.

15. Бути присутнім на купанні дітей.

Черговий вожатий зобов’язаний завжди знаходитися в таборі. Відлучатися з табору може тільки з дозволу начальника табору чи старшої вожатої.

Він починає день ранковим вітанням дітей по радіо і закінчує побажанням спокійної ночі і вечірньою казкою чи музичною програмою.

На чергування повинні виходити обидва вожатих загону чи вожатий та вихователь. Один з них чергує у їдальні, іншій – по табору.

Черговий вожатий має право:

1. Вимагати виконання правил усіх режимних моментів, встановлених у таборі й у випадку невиконання їх доповідати керівництву табору.

2. Скасовувати загонові справи, прогулянки, екскурсії загонів, якщо ці справи порушують положення про охорону життя і здоров’я дітей.

Обов’язки чергового по їдальні:

1. Черговий вожатий чи вихователь разом із сестрою-господаркою їдальні і шеф-кухарем відповідають за своєчасне харчування дітей відповідно до меню, розкладкою на день, особисто є присутнім при закладці продуктів, контролює якість їхнього приготування.

2. Черговий повинен знати кількість дітей, які харчуються, педкадрів і обслуговуючого персоналу. Виключаються з цього загального числа дітей хворі, які знаходяться в медпункті чи ізоляторі. Харчування їх здійснюється медперсоналом табору. Довідка про кількість хворих одержується в чергової медичної сестри.

3. Перед чергуванням вожатий чи вихователь повинен познайомити дітей свого загону з правилами чергування і вимогами ТБ, разом із зав. їдальні познайомити дітей із правилами сервіровки столу.

Черговий по їдальні повинен суворо стежити за тим, щоб діти не працювали на механізмах у запобіганні нещасних випадків (хліборізка, м’ясорубка й ін.), не мили посуд на посудомийних машинах, щоб уникнути травм електричним струмом, не працювали безпосередньо на кухні (на роздачі, готуванні їжі й т.д.). Не повинен дозволяти при прибиранні залу стільці перевертати на столи, при оформленні залу наклеювати малюнки силікатним чи ін. клеєм на скло дверей чи вітражів.

При прибиранні палат і залів забороняється дітям мити шибки і плафони. Діти повинні чергувати тільки в чистому спецодязі. З метою уникнення надмірної утоми необхідно регулярно змінювати чергових по їдальні і табору.

Поява дітей на кухні категорично забороняється.

Черговий по їдальні має право:

1. Перевірити відповідність фактичного виходу порції з нормою по меню-розкладці.

2. Вимагати виконання працівниками їдальні режиму харчування, санітарних норм, правил ТБ і у випадку не виконання доповідати начальнику табору.

3. Вносити свої зауваження щодо якості й організації в журнал.

Розглянувши основні положення про організацію дитячого самоврядування у літньому оздоровчому таборі, можна зробити висновок, що воно виступає внутрішньою організуючою силою, яка виводить дітей на вищий ступінь взаєморозуміння і спонукає до життя могутній саморегулятор діяльності колективу – суспільну думку.