Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Розділ іv. Охорона життя та безпека життєдіяльності дітей в дот

При виконанні посадових інструкцій педагогічного працівника дитячого оздоровчого табору особливої уваги набуває обов’язок охорони життя та здоров’я дітей, керівництва за виконанням вихованцями правил внутрішнього розпорядку дня ДОТ, правил техніки безпеки, пожежної безпеки, санітарно-гігієнічних вимог.

Адміністрація табору також застосовує конкретні заходи щодо організації безпечного відпочинку дітей та праці співробітників.

Наведемо деякі з них.

***Організація режиму дня в дитячому оздоровчому таборі сприяє укріпленню здоров’я, підвищенню імунітету, відновленню працездатності школярів до нового навчального року.

***Перед виїздом у ДОТ усі діти проходять медичний огляд. У табір допускаються діти, що мають довідку про медичний огляд установленого зразка (із указівкою щеплень), узяту не більш ніж за три дні до початку табірної зміни.

***З метою безпечного відпочинку дітей, керівництво дитячого оздоровчого табору організовує попередню перевірку безпеки маршрутів туристичних походів, екскурсій, прогулянок, спортивних змагань, що організуються для дітей, а також використовуваних для цих цілей обладнання, спортивних та ігрових площадок, атракціонів, місць для купання і т.д. Забезпечує керівництво і контроль з боку співробітників табору при проведенні масових заходів, спартакіади, свят, участі дітей у суспільно-корисній праці.

***Безпека відпочинку дітей забезпечується дотриманням дисципліни дітей і обслуговуючого персоналу, обов’язковим виконанням усіма дітьми і співробітниками табору режиму дня, плану роботи, правил внутрішнього розпорядку.

***Безпека досягається також правильною організацією експлуатації споруджень і обладнання таборів відповідно до вимог і правил охорони праці і промсанітарії, а саме:

– ігрові й спортивні спорудження, що рухаються, атракціони повинні бути огороджені;

– у суху погоду поверхня площадок і трав’яний покрив полів необхідно поливати водою, не створюючи при цьому великого скупчення води в одному місці;

– користуватися спортінвентарем, снарядами і приладами в сиру погоду забороняється;

– діти повинні бути проінструктовані щодо правильного використання обладнання і дбайливого відношення до нього;

– на спортмайданчики діти допускаються тільки в спортивній формі і взутті;

– забороняється самовільно йти з загону і з території табору;

– забороняється використовувати будь-які електроприлади без нагляду дорослих, торкатися електричного проводу, кабелів, накидати на них сторонні предмети;

– у випадку виявлення невідомих і сторонніх предметів забороняється їх торкатися і необхідно терміново повідомити керівникам загону, а керівники повідомляють начальнику ДОТ;

– пересування по території ДОТ здійснюється тільки по пішохідних доріжках, не допускається прохід по газонах і ін. місцях;

– не допускається захід дітей у підвали, на солярії, у приміщення технічних служб (без супроводу дорослих);

– забороняється стрибати через канави, траншеї чи заходити в них, знімати огородження, захисні кожухи, стояти і сидіти на поруччі, заходити в місця проведення робіт й збереження матеріалів і відходів виробництва;

– організація всіх трудових процесів, у яких беруть участь діти, повинні відповідати вимогам безпеки і санітарії;

– забороняється передоручати завдання, роботу іншій особі, без дозволу того, хто видав завдання;

– при нещасному випадку, навіть незначному, потерпілий зобов’язаний довести до відома керівництва загону і звернутися до лікаря.

***Начальник, педагогічні працівники, інструктори з фізкультури і плавання, медичні й ін. працівники повинні забезпечити безпеку дітей під час купання, походів, прогулянок, трудових процесів, спортивних й інших заходів, зобов’язані довести правила безпеки до кожного члена загону і постійно вимагати дотримання цих правил.

Кожен працівник табору повинен уживати заходів щодо усунення причин травматизму при трудових заняттях і заняттях фізичними вправами, основними з який є:

– непідготовленість тих, що займаються (недолік знань, техніки, тренування);

– недоліки організації і методики проведення занять (відсутність страховки, зіткнення);

– незадовільне матеріально-технічне оснащення занять (місць занять, снарядів, незадовільний стан взуття і т.д.);

– відхилення в стані здоров’я, хвороба, перевантаження і стомлення, пітливість рук і т.д.);

– недоліки в поведінці тих, що займаються (поспішність у виконанні вправ, неуважність, недисциплінованість, грубість);

– несприятливі метериологічні умови й ін.

Кожен працівник табору зобов’язаний у випадку погрози небезпеки стану здоров’я і життя дітей приймати всі міри для усунення цієї небезпеки, виявляти максимум уважності, ліквідувати і вживати заходів щодо ліквідації вогнищ, травматизму, порушення санітарного стану і сангігієни, пожежної безпеки; не допускати порушень правил безпеки і вимагати від дітей їхнього виконання.

***Працівники табору зобов’язані стежити за чистотою в палатах, холах, особистою гігієною дітей, не допускати контакту здорових дітей із хворими, відхилень від режиму дня, від плану-сітки. Щоденні плани роботи затверджуються керівництвом табору і медичним працівником. Будь-які зміни в плані роботи загону організатори погоджують з керівництвом табору.

***Ходіння сторонніх облич по території ДОТ, відвідування дітей батьками (без дозволу адміністрації), прийом від них передач – забороняється. Не допускається вживання в їжу продуктів, придбаних на ринку, на пляжі і т.д.

Далі наводимо вимоги та правила охорони життя та безпеки дітей під час організації дозвілля та життєдіяльності у ДОТ.