Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

3.6. Дитяче самоврядування в літньому таборі. Чергування загону

Самоврядування в таборі – не спеціальна дитяча діяльність (“керування”), а режим перебігу спільної й самостійної дитячої діяльності, що забезпечує необхідну динаміку демократичних, подієвих стосунків у дитячому середовищі. Самоврядування дає реальні можливості громадянського й особистісного самовизначення підлітків і юнаків.

Зміст дитячого самоврядування у дитячому оздоровчому таборі полягає не в тому, щоб діти залучалися в наявні піраміди керівництва-виконання, а в тому, щоб вони набували особистісного досвіду демократичних стосунків.

Виникнення системи дитячого самоврядування – явище високого рівня складності, результат тривалої роботи педагогічного й дитячого співтовариств із визначення елементів, зв’язків, якостей системи. Неможливо “будувати” систему дитячого самоврядування, її можна лише “вирощувати”.

Дитяче самоврядування виростає навколо підготовки і реалізації подій табірного життя (колективно-творчих справ на рівні загону, тимчасової творчої групи, дружини). Адже зміст “взаємин у події” може транслюватися в повсякденне життя дитини.

Можлива модель становлення й розвитку дитячого самоврядування є послідовністю чітко окреслених кроків.

1. Діагностування простору взаємин – головне завдання початкового етапу.

На цьому етапі проводиться діагностика міжособистісних, міжвікових та інших стосунків дітей у рамках загону (виявлення лідерів у різних сферах). Навколо вожатих можуть об’єднатися діти, небайдужі до процесу розвитку загону й їх власного саморозвитку. Вони складають групу колективного дослідження, а потім і проектувальника діяльності в загоні за допомогою самоврядування.

2. Проектування і реалізація “прецедентів самоврядування”. На цьому етапі ініціативною групою розпочинаються зміни у подієвому житті загону (табору). З’являються “прецеденти самоврядування” – події, що можуть здійснюватися школярами переважно самодіяльно і самокеровано (організація чергувань, ведення радіопередач).

3. Становлення самоврядування як основного принципу подієвого життя загону (табору).

Тепер будь-яка загонова чи дружинна подія, за можливості, має стати самодіяльною і самокерованою.

Однак, позитивна динаміка розгортання події ще не є гарантом виникнення подієвих, демократичних взаємин між дітьми як суб’єктами діяльності в режимі самоврядування.

Для закріплення демократичних принципів в процесі дитячого самоврядування доцільним буде прийняття деяких правил:

– особиста відповідальність кожного члена колективу;

– прагнення до згоди;

– свобода думки;

– змінюваність управлінських позицій;

– рівність можливостей.

В цілому у самому понятті самоврядування присутня відповідь на те, яким чином воно має організовуватися – “само”! Без залучення в самостійну діяльність дитячого колективу організація самоврядування неможлива. Процес залучення в діяльність можливий через: запровадження позитивних традицій (ритуалів), подальше доведення їх до автоматизму, і наступна розмаїтість форм, внесення елементів новизни.

Також обов’язковою умовою організації самоврядування є перерозподіл відповідальності: призначення старших у групі, відповідальних, приміром, за порядок (можливо, з кількості тих, хто його порушує – тоді проблема вирішується сама по собі).

Загонове самоврядування є конкретним видом діяльності дітей. Відповідаючи за окремі розділи роботи свого колективу, беручи участь у діяльності активу загону, комісій, у чергуванні, діти організовують своїх товаришів на виконання певних завдань, беруть участь у плануванні, контролюють і перевіряють один одного, організовують змагання. Цю діяльність дітей можна назвати організаторською.

У таборі первинним колективом є загін. У ньому обираються відповідальні за розділами роботи й формуються таким чином органи самоврядування. Чим більше дітей активно працюють в органах самоврядування, тим більше вдосконалюється робота кожного з них, нагромаджується корисний досвід, складаються традиції. Самоврядування збільшує обов’язки, значно розширює права органів колективу.

Навколо окремих організаторів у загонах складається актив, тому що їм поодинці не під силу виконувати певні обов’язки. Водночас, поруч із ними є багато дітей, що бажають прилучитися до роботи. Так, замість окремих уповноважених у загонах створюються сектори (ланки), що поєднують групи дітей, які працюють в одній галузі, але з відомим розподілом обов’язків. Таким чином, кожен розділ роботи закріплюється за окремою відповідальною дитиною, а складніші розділи – за кількома відповідальними. Тим самим вирішується одночасно кілька виховних завдань:

– збільшується кількість організаторів у колективі, що створює можливості для кращого виконання справи;

– досягається завантаження всіх чи більшості дітей суспільною роботою, і кожний член колективу набуває власного досвіду організатора.

З моменту залучення дітей у роботу з організації життя свого колективу права й обов’язки кожного активіста, кожної групи, будь-якого органа самоврядування мають бути чітко сформульовані, роз’яснені всьому колективові. Наступний крок – навчити дітей виконувати свої обов’язки і користуватися правами.

Одним з найважливіших заходів з організації дитячого самоврядування у таборі є чергування загону по табору.

Черговий загін є одним з тимчасових організаторів дитячого самоврядування, тому що на ньому лежить відповідальний обов’язок – організація життя дружини протягом дня і виконання роботи з обслуговування (робота в їдальні, чергування на постах, підготовка місця для дружинних свят, концертів, масовок тощо).

Основні обов’язки чергового загону:

1. Організація виконання загонами режимних моментів (режим харчування, відпочинку, роботи).

2. Організація виконання наміченого на день плану (графіки, загальнодружинні справи, зустрічі, поздоровлення, спортивні справи і т.д.).

3. Організація виконання законів і правил внутрішнього розпорядку табору.

4. Організація побуту (санітарний стан спалень і корпусів, території, дотримання правил ТБ й ін.)

5. Організація харчування.

6. Випуск санбюлетеню, радіогазети, спецвипуску.

7. Проведення дружинної лінійки.

Для вирішення цих питань використовуються різноманітні форми роботи, але обов’язковою з них є розподіл чергових на пости.

Пости затверджуються радою дружини. Наприклад:

Пост № 1 – Кімната Штабу табору

Пост № 2 – Центральний вхід у табір

Пост № 3 – Госпдвір

Пост № 4 – Ігрові майданчики і т.д.

На кожній посаді черговий чітко виконує свої обов’язки.

Обов’язки і права чергових на постах розробляються радою дружини, затверджуються начальником табору.

Підготовка загону і вожатого до чергування

Задля раціональної організації чергування загону по табору необхідно підготуватися заздалегідь:

1. Продумати пароль і девіз дня.

2. Розподілити чергування між дітьми загону (чергування в їдальні, на постах й ін.).

3. Пояснити кожному постовому його права й обов’язки.

4. Якщо день чергування не зайнятий дружинними справами, то загін готує тематичний день з незвичайним підйомом, меню, сюрпризами.

5. Якщо на час чергування випадають загальдружинні справи, то черговий вожатий повинен заздалегідь уточнити реальність їхнього здійснення і забезпечити їх виконання.

6. Визначити тему радіогазети і відповідати за її випуск.

7. Підготувати повідомлення про життя країни, підприємства, табору.

8. Підготувати відповідний одяг для чергувань (фартухи, косинки, парадну форму, пов’язки).

9. Підготувати ранкову дружинну лінійку.