Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

4.1. Правила техніки безпеки при виконанні суспільно-корисної праці

Суспільно-корисна праця і праця по самообслуговуванню створює необхідні умови для різнобічного відпочинку школярів. Організація трудової діяльності в таборі повинна здійснюватися відповідно до передбачених видів праці і тривалістю робіт, віком дітей і з урахуванням положення про літні практичні роботи учнів загальноосвітніх шкіл.

При визначенні виду робіт діти проходять навчання щодо безпечних прийомів роботи, користування інструментами, обладнанням та інвентарем (тобто інструктаж з охорони праці, що проводиться господарськими керівниками, начальником табору, керівниками загону).

Забороняється залучати дітей до робіт, пов’язаних з великим фізичним навантаженням (перенесення і пересування важких речей, пиляння дров, прання білизни), з небезпекою для життя (миття вікон) і небезпечним в епідеміологічному відношенні (прибирання санвузлів, умивальних кімнат, збирання і вивіз відходів і нечистот).

При організації праці по самообслуговуванню і чергуванню дітей, необхідно передбачати чергування робіт, залучення до них усіх членів загону. Чергування в їдальні і на території табору кожної дитини повинне бути не частіше одного разу в 7-10 днів.

При чергуванні в їдальні діти не повинні допускатися до готування їжі, миття посуду, чищення овочів, роботи з хліборізкою й іншими роботами, що представляють небезпеку чи травмування та вимагають спеціальної гігієнічної підготовки.

При проведенні робіт по самообслуговуванню в будинку і на території ДОТ, використовуваний інвентар повинен відповідати віковим особливостям дітей.

4.2. Правила проведення спортивних заходів

Спортивні заходи є складовою частиною комплексу заходів щодо фізичного виховання й оздоровлення дітей у ДОТ. Правила їхнього проведення в ДОТ засновані на вимогах “Державних санітарних правил і норм”, розроблених Головним санітарно-епідеміологічним керуванням Міністерства охорони здоров’я України, і затверджених Постановою Головного державного санітарного лікаря України №23 від 26 квітня 1999 року.

1. Фізкультурно-оздоровча робота в таборі погоджується з директором табору і головним лікарем і передбачає такі напрямки:

– загартовування: повітряні і сонячні ванни, обтирання, душ, купання;

– заняття у фізкультурно-спортивних групах, групах загальнофізичної підготовки, спортивних секціях, групах з навчання плаванню;

– загонові прогулянки, екскурсії, туристичні походи;

– спортивні змагання і свята.

2. Фізкультурно-оздоровча робота проводиться з урахуванням віку дітей, їхньої фізичної підготовленості і стану здоров’я, під обов’язковим контролем інструкторів з фізкультури і спорту, а також медичного працівника.

3. Розподіл дітей для занять фізкультурою на основну, підготовчу і спеціальну групи проводить лікар відповідно до стану їх здоров’я. Дітям основної медичної групи дозволяється брати участь у всіх фізкультурно-оздоровчих і спортивно-масових заходах без обмежень.

4. Тривалість спортивних занять допускається не більше 45 хвилин для всіх дітей, що відпочивають у таборі. За своєчасність приходу дітей на спортивні заходи відповідають загонові педагоги.

5. Присутність загонових вожатих під час проведення спортивних заходів є обов’язковою.

6. Перед проведенням спортивних занять необхідно провести зовнішній огляд спортивних майданчиків на наявність травмуючих предметів і несправного устаткування. У випадку їхнього виявлення і неможливості їх швидкого усунення необхідно скасувати проведення заходу і повідомити про дану подію адміністрацію табору.

7. Використовувати несправний спортивний інвентар при проведенні змагань забороняється.

8. До спортивних заходів допускаються діти (підлітки) у спортивній формі, спортивному взутті, головних уборах (у сонячну погоду).

9. Під час проведення спортивних заходів усі його учасники повинні суворо виконувати всі розпорядження фізорга. Починається і закінчується гра тільки за його командою.

  1. Навчання дітей плаванню є обов’язковим. Заняття плаванням проводяться в години, відведені для оздоровчих заходів, а також під час купання дітей у басейні. Для дітей, які не вміють плавати (група не більше 10 чоловік), підготовчі вправи проводяться на суші; практичне навчання – на мілкій частині басейну з використанням спеціальних засобів.

  2. При проведенні тренувань збірних команд табору вожатий повинен привести дітей свого загону (членів збірної) і передати їх тренеру, який проводить заняття.

12. При одержанні травми дитиною медичний працівник зобов’язаний надати йому першу медичну допомогу і сповістити про це адміністрацію.

  1. Співробітники табору, що знаходяться на місці проведення спортивного заходу, зобов’язані не допускати випадків бездоглядності дітей – головної причини нещасних випадків.