Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Весела гра з дзвіночком

Ціль: розвиток слухового сприйняття.

Усі сідають у коло, за бажанням групи вибирається ведучий, однак, якщо бажаючих водити немає, то роль ведучого приділяється вихователю. Ведучому зав’язують очі, а дзвіночок передають по колу; завдання ведучого – піймати людину з дзвіночком. Перекидати дзвіночок один одному не можна.

Незаселений острів

Групі повідомляється, що вони потрапили на незаселений острів. Раптом на обрії вони побачили корабель. Це їхній останній шанс, тому потрібно намагатися будь-яким способом привернути до себе увагу. Після цього можна запитати в групи – хто кого помітив. Ця людина загинає палець, а потім дивляться, у кого загнутих пальців більше.

Американський трикутник

Ця гра є різновидом салок. Починається вона з того, що троє з чотирьох гравців встають в коло, тримаючись за руки і розводячи їх якомога ширше. Один – той, що залишився поза колом, – ведучий. Його завдання – засалити одного з трьох в колі (його визначають заздалегідь), оббігаючи, підстрибуючи, підлазячи під руки. Завдання тих, хто в колі – не допустити цього. Якщо ведучий засалив, то відбувається заміна ведучого або гравця, якого необхідно засалити.

Чорти в Пеклі

“Чорти в Пеклі” – різновид салок. На піску креслять паралельні лінії на відстані 2 метрів, і називається цей простір – Пеклом. В середині бігають два ведучих чорти, тримаючись за руки. Усі інші учасники стоять по різні боки Пекла і перебігають через нього. Ті, кого засалили, теж стають чортами.

Арам-шим-шим

Ведучий стоїть в центрі кола з заплющеними очима і витягнутою вперед рукою. Всі гравці біжать по колу зі словами: “Арам-шим-шим, Арам-шим-шим, Арамія-Дульсіне, Покажи ти на мене!”. На останніх словах коло зупиняється, і гравці дивляться, на кого показує рука ведучого. Той, на кого показав ведучий, входить в коло і встає спина до спини з ведучим. Всі хором говорять: “Раз, два, три!”. На рахунок “три” учасники, що стоять у колі одночасно повертають голову. Якщо вони повернули голову в один бік, то виконують яке-небудь завдання – співають, танцюють, читають тощо. Після цього перший ведучий йде, а другий займає його місце. Якщо вони повернули голови в різні боки, то ніякого завдання їм не дається, перший ведучий йде, а інший починає гру з початку.

Берег і річка

Ця гра вимагає від дітей уважності. На землі креслять дві лінії на відстані приблизно в один метр. Між цими лініями – річка, а по краях – берег. Всі діти стоять на берегах. Ведучий дає команду: “річка”, і всі діти плигають в річку. По команді “берег” всі виплигують на берег. Ведучий подає команди швидко, намагаючись заплутати учасників. Наприклад, “берег, річка, річка, берег, річка, річка, річка…”. Якщо по команді “берег” хтось опинився у воді, то він виходить з гри. Виходять з гри також і ті неуважні гравці, які під час команди “річка” опинилися на березі. Гра продовжується до тих пір, поки не визначиться найуважніший учасник. Його можна привітати і почати гру знову.

6.3.4. Ігри на воді

Карлики – велетні

Діти стоять по пояс у воді. Ведучий подає сигнал, вимовляючи слово: “Карлики!”. Усі сідають у воду. За сигналом: “Велетні!” – усі гравці вистрибують нагору. Той, хто помилиться, вибуває з гри. Перемагає гравець, що залишиться.

Невід

Гравці поділяються на рибалок (двоє дітей) і рибок. Рибалки беруться за руки, за сигналом ведучого біжать за однією з рибок, намагаючись оточити її. Піймана рибка стає рибалкою і приєднується до них, утворюючи таким чином довгий невід. Ловцям треба міцно триматися за руки, тому що розірваним неводом рибу ловити не можна. Гра закінчується, коли всі риби будуть переловлені.

Влуч у коло

Ведучий кидає на воду надувне коло. Діти стоять на березі. У руках у них маленькі м’ячики. Гравці по черзі кидають їх у центр кола, продовжуючи стояти на березі. Кожен робить 2-3 спроби. Виграють найвлучніші.

Пірни в коло

На поверхні води плаває надувне гумове коло або пластмасовий обруч. Гравці по черзі занурюються з головою у воду, підпливають або підходять під коло і встають, протиснувши в нього голову. Виграє той, хто зробить це влучніше.

Водолази

Ведучий опускає на дно кілька добре помітних під водою предметів (яскравих іграшок, металевих тарілок). Гравці по черзі пірнають, дістаючи предмети з дна. Виграє та дитина, що дістане з дна найбільшу кількість предметів за один раз.

Вудочка

Гравці стоять у колі. Ведучий, стоячи в центрі кола, описує кола вудочкою, на кінці якої прив’язаний м’ячик. Діти по черзі занурюються з головою під воду, щоб м’яч не зачепив їх. Гравець, якого зачепили, вибуває з гри. Виграє той, хто залишиться.

Морський бій

Діти стоять по пояс у воді. Гравці поділяються на дві команди і вишиковуються двома шеренгами напроти один одного. Як пролунає сигнал ведучого, учасники ударом долонями по воді починають “обстріл” суперників. Той, хто повернеться спиною до противника, вибуває з ігри.

Перемагає команда, в якій залишиться більшість гравців.