Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Говори!

Ціль: розвиток уміння контролювати імпульсивні дії.

Скажіть дітям наступне: “Діти, я буду задавати вам прості і складні питання. Але відповідати на них можна буде тільки тоді, коли я дам команду: “Говори!” Давайте потренуємося: “Яка зараз пора року?” (Педагог робить паузу). “Говори!”; “Якого кольору в нашій їдальні стеля?”... “Говори!”; “Який сьогодні день тижня?”... “Говори!”; “Скільки буде два плюси три?” і т.д.”

Гра може проводитися як індивідуально, так і з групою дітей.

Броунівський рух

Ціль: розвиток уміння розподіляти увагу.

Усі діти встають у коло. Ведучий один за іншим вкочує в центр кола тенісні м’ячики. Дітям повідомляються правила гри: м’ячі не повинні зупинятися і викочуватися за межі кола, їх можна штовхати ногою чи рукою. Якщо учасники успішно виконують правила гри, ведучий вкочує додаткову кількість м’ячів. Зміст гри – установити командний рекорд по кількості м’ячів у колі.

Година тиші і година “можна”

Ціль: дати можливість дитині скинути енергію, що нагромадилася, а дорослому – навчитися керувати його поведінкою.

Домовтеся з дітьми, що, коли вони утомляться чи займуться важливою справою, у групі буде наставати година тиші. Діти повинні поводитися тихо, спокійно грати, малювати. Але в нагороду за це іноді в них буде година “можна”, коли їм дозволяється стрибати, кричати, бігати і т.д.

“Годинник” можна чергувати протягом одного дня, а можна влаштовувати їх у різні дні, головне, щоб вони стали звичними у вашому загоні. Краще заздалегідь обмовити, які конкретні дії дозволені, а які заборонені. За допомогою цієї гри можна уникнути нескінченного потоку зауважень, що дорослий адресує гіперактивній дитині (а той їх “не чує”).

Риба, звір, птах

Ціль: розвиток уваги, швидкості реакції.

Діти стоять у колі. Ведучий проходить повз дітей, повторюючи три слова: “Риба, звір, птах”, потім зненацька зупиняється перед ким-небудь і говорить: “Риба”. Той має назвати яку-небудь рибу. Хто відповість неправильно, виконує номер художньої самодіяльності.

Передай м’яч

Ціль: зняти зайву рухову активність.

Сидячи на стільцях чи стоячи в колі, гравці намагаються якнайшвидше передати м’яч, не упустивши його, сусіду. Можна в максимально швидкому темпі кидати м’яч один одному чи передавати його, повернувшись спиною в коло і забравши руки за спину. Ускладнити вправу можна, попросивши дітей грати з закритими очима чи використовуючи в грі одночасно кілька м’ячів.

Сіамські близнюки

Ціль: навчити дітей гнучкості в спілкуванні один з одним, сприяти виникненню довіри між ними.

Скажіть дітям наступне: “Розбийтеся на пари, встаньте пліч-о-пліч, обійміть один одного однією рукою за пояс, праву ногу поставте поруч з лівою ногою партнера. Тепер ви зрослі близнюки: дві голови, три ноги, один тулуб і дві руки. Спробуйте походити по приміщенню, щось зробити, лягти, встати, помалювати, пострибати, поплескати в долоні і т.і.” Щоб “третя” нога діяла “дружно”, її можна скріпити або мотузочкою, або резинкою. Крім того, близнюки можуть “зростися” не тільки ногами, але спинами, головами й ін.

Гави

Ціль: розвиток довільної уваги, швидкості реакції, навчання умінню керувати своїм тілом і виконувати інструкції.

Усі граючі йдуть по колу, тримаючись за руки. По сигналу ведучого (це може бути звук дзвіночка, брязкальця, руки чи яке-небудь слово) діти зупиняються, плескають 4 рази в долоні, повертаються і йдуть в іншу сторону. Хто не встиг виконати завдання, вибуває з гри. Гру можна проводити під музику чи під групову пісню. У такому випадку діти повинні плескати в долоні, почувши визначене слово пісні (обговорене заздалегідь).