Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник вожатого09.rtf
Скачиваний:
58
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.33 Mб
Скачать

4.5. Надання першої допомоги при нездужанні

Педагог несе відповідальність за життя і здоров’я довірених йому дітей.

У перші дні перебування в таборі відбувається пристосування дитячого організму до нових умов і обстановки. У цей період необхідно познайомити дітей з режимом дня, правилами внутрішнього розпорядку, провести бесіди з профілактики травматизму і нещасних випадків.

У початковий період забороняється тривале перебування на сонці.

Купання в басейні і морі проводиться тільки під наглядом чергового медпрацівника, керівника плавання, загонових педагогів і представника адміністрації групами по 10-12 чоловік. Обов’язково необхідно перевіряти кількість дітей до входу у воду і після виходу з неї.

ПРИ НЕПРИТОМНОСТІ (ВТРАТІ СВІДОМОСТІ) потерпілого покласти так, щоб ноги були трохи вище голови, розстебнути одяг, що стискує подих. Побризкати на обличчя холодною водою, протерти скроні одеколоном. Дати понюхати вату, змочену нашатирним спиртом.

ПРИ ЗАБИТИХ МІСЦЯХ накласти тугу пов’язку на забите місце і прикладати рушник, змочений холодною водою.

ПРИ РОЗТЯГНЕННЯХ І РОЗРИВІ ЗВ’ЯЗОК туго забинтувати ушкоджений суглоб мокрим бинтом. Висихаючи, бинт буде усе тугіше стягати суглоб. При сильному розтягненні, і, особливо, при розриві зв’язок суглобів ноги, потерпілому не можна йти пішки.

ПРИ ВИВИХАХ І ПЕРЕЛОМАХ не слід намагатися вправити їх самим: можна зашкодити кості чи іншій тканині. При підозрі на перелом варто дати ушкодженій кінцівці повний спокій, наклавши нерухому пов’язку із шиною.

ПРИ САДНАХ І ПОРІЗАХ шкіру навколо них варто змазати йодом, зеленкою чи розчином марганцевокислого калію і накласти пов’язку.

ПРИ КРОВОТЕЧІ З РАНИ кінцівку підняти догори і затиснути артерію вище рани. Якщо кровотеча дуже сильна, накласти джгут чи закручення. Якщо потерпілий протягом двох годин не доставлений до лікаря, то перетяжку дещо розпускають на 3-5 хвилин і знову затягують. При пораненні тулуба чи голови накладають надавлюючу пов’язку. Якщо поранення серйозне, треба якнайшвидше доставити потерпілого до лікаря.

ПРИ КРОВОТЕЧІ З НОСА потерпілого треба посадити, небагато відкинувши голову назад. Закласти в ніздрі шматочки вати чи марлі. Крила носа затиснути пальцями на 5-10 хвилин. Бажано на ніс класти холодні примочки.

ПРИ ОПІКАХ 1 ступеня, коли шкіра лише почервоніла, робити примочки 5%-вим розчином марганцевокислого калію. Якщо немає калію, то можна скористатися міцним настоєм чаю чи питної соди.

ПРИ ОПІКАХ 2 ступеня, коли з’являються міхури, наповнені жовтуватою рідиною, накласти суху стерильну пов’язку і відправити потерпілого до лікаря. Ні в якому разі не проколювати міхури.

ПРИ ОПІКАХ 3 ступеня шкіра здобуває білувато-сірого чи чорного кольору, стає нечуттєвою. В такому випадку необхідно терміново доставити потерпілого до лікаря.

ПРИ СОНЯЧНИХ І ТЕПЛОВИХ УДАРАХ з’являються млявість, нудота, головний біль, запаморочення, підвищується температура. Якщо не надати своєчасну допомогу, можуть з’явитися блювота, непритомність, судороги. Потерпілого варто укласти в тінь чи прохолодне місце, обтерти чи облити його холодною водою. При важкому стані потерпілого обгорнути простирадлом чи рушником, змоченим у холодній воді, покласти йому на голову холодний компрес, дати прохолодне питво, піднести до носа нашатирний спирт. Тепловий удар частіше відбувається в жарку безвітряну погоду, чому сприяє темний одяг, що погано відбиває сонячні промені, не пропускає повітря і затримує випари тіла. При ознаках перегрівання потерпілого винести з альтанки (у поході), до голови, шиї, пахвових чи пахових областей прикласти целофановий пакет з холодною водою (міхур). Можна укутати потерпілого мокрими рушниками. Рекомендується багато пити підсолену холодну воду, холодний чай.

ПРИ УКУСАХ ЗМІЙ ранка є видною, відзначається різкий біль, почервоніння, припухлість, міхури, крововилив на місці укусу. У потерпілого з’являються занепокоєння, загальна слабість, судороги, спрага, запаморочення, блювота, порушується подих і серцева діяльність. Необхідно не пізніше 20-25 хвилин після нещасного випадку ввести підшкірно сироватку. При відсутності сироватки відсмоктати отруту з ранки ротом (якщо немає ушкоджень слизуватої оболонки губ), швидко спльовуючи кров’янисту рідину. На ранку накласти суху пов’язку, а на уражену кінцівку шину. Потерпілому дати питво і відправити в лікарню в лежачому положенні.

ПРИ УКУСАХ БДЖІЛ, ОС, ДЖМЕЛІВ, КЛІЩІВ, ДРІБНИХ ПАВУКІВ у більшості випадків виникають біль, набряк тканин у місці укусу, нудота, блювота, кропив’яна висипка, можлива утрата свідомості. Необхідно видалити жало (якщо воно залишилося) чи кліща, капнувши бензин чи гас, а потім прикласти до місця укусу марлеву серветку, змочену нашатирним спиртом, одеколоном, розчином перекису водню або марганцевокислого калію. Можна зробити також холодний компрес. Дати багато пити. Іноді необхідна лікарська допомога.